Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Fantazijų skrynią atvėrė medetkų lauke

Nedaug kas žino, kad Kirkilų kaimas garsus ne tik apžvalgos bokštu. Kiek toliau už žymiojo bokšto, apsuptas smegduobių yra nuostabus žydinčių medetkų laukas. Jei biržiečiai iki šiol žavėjosi Vabalninko seniūnijoje grožiu svaiginančiais levandų laukais, tai ne ką mažesnį susižavėjimą kelia ir medetkų žiedai.

Šiomis dienomis medetkų laukas suskambo lietuvių, anglų, rusų ir latvių kalbomis. Biržų rankdarbių asociacijos „Fantazijų skrynia“ narės šventė susibūrimo septintąsias metines.

Asociacijos „Fantazijų skrynia“ vadovė Banga Joneliūkštienė pasakojo, kad šį pavasarį buvo suorganizuoti šilko tapybos mokymai. Juose dalyvavusi buvusi biržietė Rima Bartkienė dalyves pakvietė į savo tėvų sodybą Kirkilų kaime. Kūrėjos buvo kviestos atvykti, kai pražysta Rimos su seserimi puoselėjamas medetkų laukas.

Šiuo pakvietimu „Fantazijų skrynios“ narės pasinaudojo ir atvyko į Kirkilus per savo gimtadienį. Kartu buvo ir Skaistkalnės rankdarbių klubo „Memelite“ narės bei kolegės iš Pasvalio rankdarbių klubo „Kraitė“.

Gimtadienio proga moterys viena kitai buvo paruošusios savo rankų darbo dovanėlių, kuriomis keitėsi.

„Žydinčių medetkų laukas įspūdingas. Visur ryškiai geltona...“, - žavėjosi B. Joneliūkštienė.

Moterys ne tik džiaugėsi gamtos grožiu. Jos prisiskynė medetkų arbatai, kuri naudinga įvairiems negalavimams gydyti. Medetkų lauko savininkė R. Bartkienė papasakojo, kaip iš šių augalų galima pasigaminti kremą, kaip šią gamtos dovaną naudoti galvai plauti, voniai ruošti.

Kad laukai ekologiški, rodė ir tai, jog čia auga reti grybai.

Biržų rankdarbių asociacijos „Fantazijų skrynia“ narės yra aktyvios. Jos mielai dalyvauja viešuose renginiuose. Kasmet visuomenei rengiamos dvi teminės šventės – Mezgimo viešumoje bei Tarptautinės rankdarbių dienos.

Asociacijos narės per septynerių metų laikotarpį yra surengusios vienuolika parodų ne tik Biržuose, bet ir keliuose Latvijos miestuose. Paskutinė paroda praėjusį mėnesį vyko Biržų krašto muziejuje „Sėla“. Čia buvo eksponuojami rankų darbo atvirukai, rūbai, nėriniai mezginiai, įvairių stilių ir formato paveikslai.

Praėjusių metų liepą „Fantazijų skrynia“ darbštuolės savo gimtadienį surengė Vabalninko seniūnijoje esančiame levandų lauke.

Artimiausias asociacijos narių renginys planuojamas Pasvalio rajono Žadeikių kaime. Ketinama dalyvauti B. Brazdžionio vardo mokykloje organizuojamame renginyje, skirtame Baltijos kelio 30 – mečiui. Biržietes pasikvietė kaimyninio rajono rankdarbių klubo „Kraitė“ narės.

Jurgita Morkūnienė

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video