Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Eglutei puošti – džiovintos uogos ir vaisiai

Artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems kiekvienas stengiasi papuošti namus, kad jie skleistų šilumą ir jaukumą.

Švenčių oazė

Pakilią šventės laukimo nuotaiką padeda sukurti įvairios pakabinamos kalėdinės dekoracijos, šviesos kompozicijos. Tai gali būti žvakių liepsna, lemputės ar tiesiog šviesą atspindintys blizgučiai. „Drąsiai rinkitės gamtoje randamas puošmenas: eglės šakas, šiaudus, vyteles, riešutus, džiovintas uogas, vaisius, kankorėžius ir panašias detales. Jomis pasinaudodami galite originaliai dekoruoti namo išorę ir kiemą, savo namų aplinką paversti puošnia ir jaukia švenčių oaze“, – sakė dizainerė Agnė Šukštulytė.

Svarbu saikas

Pasak jos, tirpstant dienoms iki didžiausios metų šventės, nereikėtų pasiduoti manijai pirkti, kas pakliuvo po ranka, žavėtis prekeivių siūlomomis pigiomis neskoningomis dekoracijomis.

„Viena iš namus darkančių klaidų – saiko neturėjimas. Nereikia puošybos elementų išbarstyti po visus namus ar kiemą. Patarčiau dekoracijas „pateikti“ koncentruotai: tvarkingai, apgalvotai sudėlioti vienoje ar keliose vietose. Tuomet jos taps gražiais šventiniais akcentais, o namai neprimins sandėlio, kuriame saugoma viskas, ką per ilgus metus sukaupė šeimininkai“, – patarė pašnekovė. Ji pabrėžė, kad puošiant namus gana svarbu atkreipti dėmesį ir į šventinį stalo dekorą. Šiuo metu madingos tamsesnės spalvos (gili žalia, smaragdinė), derinamos su vario, žalvario ir aukso atspalviais.

Skirtingi stiliai

Dizainerė pataria šventinį dekorą derinti ir prie bendro sodybos bei namų interjero stiliaus. Anot jos, vargu ar gražiai atrodys futuristinės dekoro detalės kaimiško stiliaus sodyboje. „Kita vertus, šiais laikais suklysti labai sunku, nes madingi ir visiškai išgryninti stiliai, ir eklektika, kai vienoje erdvėje derinamos priešingybės, pavyzdžiui, senoviniai ir šiuolaikiniai baldai. Vadinasi, puošdami namus Kalėdoms galime naudoti ir išsaugotus močiučių eglutės žaislus, ir tai, ką nusipirkome dabar“, – teigė dizainerė. Įdomių namų dekoravimo idėjų ji patarė ieškoti ne kur kitur, o močiučių skryniose.

Gražūs ir vertingi

Dizainerės manymu, iš kartos į kartą perduodami Kalėdų eglutės žaisliukai, žvakidės, staltiesės, kitokios detalės ilgainiui tampa ne šiaip dekoracija, o vertybe. Be to, prieš pusšimtį ar daugiau metų pagaminti daiktai buvo kokybiškesni nei dabartiniai. „Vienas ar keli rūpestingai saugomi praėjusio amžiaus kalėdiniai žaisliukai tikrai atrodys įspūdingiau, nei dešimtys plastikinių kiniškų burbulų iš prekybos centro. Žinoma, yra ir dabar labai kokybiškų, tačiau gana brangių namams dekoruoti ar eglutei puošti skirtų dekoracijų, žaislų. Jei kiekvienais metais jų pasidovanosime patys ar atneš svečiai, ilgainiui turėsime brangių ir kokybiškų papuošalų kolekciją“, – sakė dizainerė.

Kiti būdai

Pasak dizainerės, jei kieme auga eglutė, reikėtų ją papuošti, o namuose užtektų tik kvapios jos šakos. Simbolinį šventinį medelį galima pasidaryti iš šakų ar kitų gamtoje esančių medžiagų. Pirkti didžiules Kalėdų eglutes, o po švenčių išmesti jas, pašnekovės manymu, – nusikaltimas gamtai, netikęs senas įprotis, kurio kuo greičiau reikėtų atsisakyti. Juolab kad yra kitų, įdomių būdų, kaip įprasminti gražią šventę. „Namus galima papuošti ir stilizuotu eglutės kontūru, reljefu ant sienos ar veidrodžio. Tam tinka lempelių girliandos, nuotraukos, primenančios, kas smagaus nuveikta, kur keliauta, sentencijomis išmarginti biuro užrašų lapeliai, kuriuos vėliau galima „skinti“ ir dovanoti svečiams“, – linksmai pasakojo A.Šukštulytė. Ji priminė, kad žaislais gali virsti siūlų kamuoliukai, medžiaginiai kaspinėliai, plunksnos; šventinius papuošimus galima nunerti, numegzti, pasiūti, suvelti iš vilnos, iškarpyti ar išlankstyti iš popieriaus.

Rekomenduojami video