Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Džiugina rudenį

Kiekvienais metais pasisėju lapinių burokėlių (mangoldų) ir iki pat šalnų turiu vertingų ir gardžių lapų bei lapkočių. Lapiniai burokėliai savo išvaizda panašūs į raudonuosius, tiktai jų šaknys nedidelės, šakotos, o lapkočiai ir lapai daug stambesni, gražūs ir sultingi. Lapai, atsižvelgiant į veislę, būna lygūs arba garbanoti, skiriasi ir spalva, -  rašo "Valstiečių laikraščio" skaitytoja Elvyra.

Maistui vartojami lapkočiai ir lapai. Praėjus maždaug mėnesiui po sėjos, iš lapinių burokėlių jau verdu sriubas, troškinu, dedu jų į salotas. Lapkočiai tinka konservuoti.

Lapiniai burokėliai auginami kaip ir raudonieji, tiktai retinant tarp jų paliekami didesni atstumai – 20–40 cm. Tada augalai augs vešlūs, lapkočiai bus stori. Kitais metais auginsiu ne tik raudonuosius, bet ir baltuosius bei geltonuosius lapinius burokėlius.

Ne visi žino, kad šie augalai tinka atželdinti pavasarį, nes jų šaknyse susikaupia daug atsarginių maisto medžiagų. Rudenį, prieš prasidedant šalčiams, lapinių burokėlių šaknis reikia iškasti ir, tankiai susodinus į smėlio arba žemių pripiltas dėžes, padėti rūsyje. Esant silpnam apšvietimui, išaugę lapai būna švelnūs ir skanūs.

Beje, skaičiau, kad lapiniai burokėliai labai maistingi – lapuose ir lapkočiuose gausu karoteno, ypač daug vitamino C, B1, B2, A, kalcio, fosforo, geležies, kitų mineralinių medžiagų, baltymų, cukraus, ląstelienos.

Elvyra

Rekomenduojami video