Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Daugiau dilgėlių ir žvirgždo, daugiau kiaušinių

Jei po ilgos žiemos norite turėti vertingų kiaušinių, teks tinkamai pasirūpinti juos dedančiomis vištomis.

Širvintų rajone gyvenantis Zita Purlienė šią žiemą buvo sunerimusi, nes jos vištelės, nors ir lesinamos gerais lesalais, tapo ne tokios dėslios. Moteris ėmė domėtis, ko gali trūkti jos paukščiams, ir vienoje knygoje perskaitė, kad vištos ima geriau dėti, jei lesalai pagardinami žuvų taukais. Jie esą stiprina dedeklių gyvybingumą, atsparumą ligoms.

„Maždaug vieno arbatinio šaukštelio žuvų taukų užtenka tuzinui viščiukų, o suaugusiam paukščiui reikia maždaug 28 g – tiek dedama į 2,7–3,5 kg lesalo. Kai pradėjau vištoms duoti šio papildo, jau po savaitės jos ėmė dėti daugiau kiaušinių. Be to, paukščiai tapo linksmesni, guvesni. Todėl dabar, nutaikiusi progą, kai vaistinėse žuvų taukai parduodami su nuolaida, paimu jų ne tik sau, bet ir vištoms“, – sakė pašnekovė.

Z.Purlienė puikiai žino, kad paukščiai turi gauti visaverčių lesalų, smulkaus žvirgždo, kuris būtinas skrandžio veiklai. Vasarą Zita sakė valganti ypač skanius ir vertingus kiaušinius, nes vištoms duoda dilgėlių. „Surištas šių vertingų vaistažolių šluoteles kabinu ant tvoros. Paukščiai tuomet jų nesutrypia, mankštinasi tiesdami kaklus ar net kartais pašokdami. Moliūgus, cukinijas dedu į tinklelius ir taip pat kabinu aukščiau“, – dalijosi patirtimi moteris

Vilniaus rajone gyvenantis ūkininkas Algimantas Žukauskas, kai žiemą vištos nustojo dėti kiaušinius, jų lesalus papildė daigintais grūdais. „Pamanėme, kad dedeklėms turėtų patikti tokia žaluma, ir neapsirikome – jos kasdien pradėjo dėti po kiaušinį. Be to, vištidėje pakabinome džiovintų dilgėlių šluotų, kad paukščiai tik šokinėdami galėtų jas pasiekti. Taip darydavo mano seneliai. Jie sakydavo, kad vištoms žiemą reikia mankštos, mat jei nusilpsta raumenys, nusilpsta visas organizmas“, – dalijosi patirtimi ūkininkas. Pasak jo, jei norima, kad vištos dėtų kiaušinius ir tamsiuoju metų laiku, reikia netaupyti elektros. Kai vištidėje naktį šviečia elektros lemputė, vištos deda daug daugiau kiaušinių.

Rekomenduojami video