Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Darbai, kuriuos nuolatos tenka atlikti sodininkui

Sodininkystė reikalauja tikrai nemažai pastangų ir laiko. Tinkamai tuo užsiimant gaunami ir džiuginantys rezultatai. Jeigu tik pradedate domėtis sodininkyste, šiame straipsnyje aptarsime svarbiausius sodo darbus, kuriuos turi atlikti kiekvienas sodininkas. Tikimės, jog visa tai pravers ir padės žengiant pirmus sodininkavimo žingsnius.

Medžių genėjimas

Norint palaikyti sveikus medžius ir krūmus, labai svarbu tinkamai genėti vaismedžius. Tačiau tam reikia žinių ir įrankių. Geriausia pradėti nuo žemesnių medžių ar krūmų, o aukštesnius palikti profesionalams, kadangi tai gali būti pavojinga.  Genint medžius reikia žinoti ir tam tikras taisykles. Viena tokių – vienmečiai ūgliai, kad nepakeistų savo augimo krypties turėtų būti trumpinami virš ant jų išsidėsčiusių pumpurų. Tuo tarpu daugiamečiai – kerpami virš vienos iš šoninių atšakų tam, kad būtų galima pašalinti viršutinę medžio dalį ar sumažinti lajos aukštį. Žinoma, rekomendacijų ir taisyklių dar yra ne viena, tad kiekvienu atveju būtina apie tai išsamiau pasidomėti.

Tręšimas

Tinkamam augalų augimui būtina juos papildomai aprūpinti tam tikromis medžiagomis: magniu, azotu, kalciu, fosforu, kaliu, siera, molibenu, cinku, boru, geležimi, manganu ir variu. Būtent nuo to, ar augalai gauna pakankamą kiekį šių medžiagų priklausys, koks bus derlius. Geriausias ir paprasčiausias būdas tai padaryti – juos patręšti. Be abejo, kiekvienam augalui reikia skirtingo kiekio tam tikrų medžiagų. Pavyzdžiui, lapiniams augalams reikia tokių trąšų, kuriose nėra daug azoto, tuo tarpu, uogoms trąšose turi būti daugiau geležies ir kalio. Labai naudinga būtų atlikti ir dirvožemio tyrimą, išsiaiškinant, koks kiekis medžiagų jau yra jame. Tokiu būdu galėsite geriausiai išsiaiškinti, kiek ir kokiomis trąšomis reiktų augalus tręšti.

Lapų grėbimas

Nors kai kurie žmonės nusprendžia nukritusių lapų negrėbti, iš tiesų šį darbą itin rekomenduojama atlikti kiekvienam sodininkui. Kasdien to daryti tikrai nebūtina, tačiau bent porą kartų iki užklumpant šalčiams – būtina. Taip yra dėl to, nes likę lapai ant vejos toje vietoje gali pradėti pelyti, taip pat nukritusiuose lapuose gali veistis įvairūs parazitai, kurie gali sukelti įvairias ligas. Nesugrėbus lapų, po žiemos sezono galima pastebėti išplikusius vejos plotus, kurie tikrai nesuteikia geresnio bendro vaizdo.

Tad jei norite turėti gražią veją, nenumokite ranka į nukritusius medžių lapus rudenį. Geriau juos sugrėbkite ir sudėkite į komposto krūvą. Taip gausite net dvigubą naudą!

Medžių baltinimas

Daugelis žmonių yra įsitikinę, jog medžius baltinti geriausia pavasarį, tačiau tai nėra visiška tiesa. Geriausias laikas tai daryti – vėlyvas ruduo arba žiemos pradžia. Kadangi rudenį atsiranda gana drastiškų temperatūros svyravimų, būtent dėl to jau šiuo metu reikia pradėti juos baltinti.

Balti medžių kamienai mažiau įkaista saulėje, todėl taip jie yra apsaugomi nuo žievėje atsirandančių įplyšimų ar žaizdų, kurie gali būti puiki proga įvairiems ligų sukėlėjams. Taip pat baltinimo mišinyje yra ir fungicidų, todėl jis puikiai apsaugo medelius nuo grybinių ligų.

Vejos pjovimas

Dar vienas darbas, kurio nevalia užmiršti nė vienam sodininkui, yra ne kas kita, o vejos pjovimas. Reguliariai pjaunant žolę, palaikomas estetiškas ir tvarkingas vaizdas, taip pat tokia žolė būna daug sveikesnė. Deja, jei vejos plotas yra labai didelis, įveikti jį su žoliapjove gali kainuoti be galo daug laiko ir energijos, todėl tai padaryti daugeliu atveju gali būti nė neįmanoma.

Laimė, šiam darbui gali itin pasitarnauti vejos traktoriai, kurie leis tokį darbą atlikti itin efektyviai. Itin patogu, jog daugelis tokių traktorių turi ir lempas, praversiančias tamsiu paros metu. Taip pat jie leidžia reguliuoti ir žolės pjovimo aukštį, tad išpildys kiekvieno sodininko poreikius.

Rekomenduojami video