Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Darbą su medžiu „prisijaukinęs“ maldėniškis kuria unikalius gaminius

Daugelis iš mūsų pamiškėje ar palaukėje rastą seno medžio gabalą greičiausiai paspirtume tolyn ar tiesiog praeitume pro šalį. Tačiau tik ne Maldėnų kaime (Vilkaviškio r.) gyvenantis Raimondas Šeškauskas. Neretai iš pirmo žvilgsnio neišsiskiriantys medienos gabalai vyrui yra tikras lobis. Nagingas maldėniškis iš jų daro unikalius dirbinius.

Keturiolika staklių

Gyvenant kaime nebūtina laikyti karvių ar kiaulių, auginti javus. Save realizuoti galima ir kitose srityse, kurios yra artimos širdžiai. Štai Vilkaviškio rajone esančiame Maldėnų kaime gyvenančiam R.Šeškauskui veiklų niekada nestigo. Kai kurias iš jų pristabdė karantinas, tačiau tuomet vyras vis tiek sugalvojo, kuo užsiimti. Pastaruoju metu jis vis daugiau laiko ėmė leisti namuose įsirengtose dirbtuvėse.

Mediena ir epoksidinė derva – medžiagos, kurias savo kasdienybėje naudoja R.Šeškauskas. Jam turbūt nėra netinkamo medienos gabalo, iš kurio nebūtų galima ko nors padaryti. Pjaustymo lentelės, mediniai indai, padėklai, prabangios papuošalų dėžutės, vyno stalai, kavos padėkliukai, telefono laikikliai, smilkalų stoveliai, mediniai paveikslai, proginiai medaliai – tai tik keletas daiktų, kuriuos nesunkiai galėtų padaryti Raimondas. O kur dar iš epoksidinės dervos liejamos unikalios lempos ar akį traukiantys sieniniai laikrodžiai... Akivaizdu, kad šis meistras panorėjęs galėtų padaryti bet ką. Jis ir pats neslepia, kad kartais duoda laisvę savo vaizduotei. Tuomet ir gimsta patys unikaliausi dirbiniai.

Raimondo dirbtuvėse galima surasti net keturiolika skirtingos paskirties stacionarių staklių. Pačios naujausios iš jų šių metų pradžioje parkeliavo iš Vokietijos. Jų vyras labai laukė, mat su šiomis staklėmis jis gali dar lengviau realizuoti visus savo sumanymus.

„Vienas stakles jau esu pakeitęs. Pabandau, pamatau, kurios man naudingos, ir, jei ką, keičiu. Tai – natūralus procesas. Tobulėjant ir augant poreikiams kai kurie įrenginiai pasidaro nepraktiški. Dalis dabartinių staklių yra bent dešimt kartų brangesnės už jų pirmtakes“, – teigė R.Šeškauskas.

Labiausiai vyras džiaugiasi naujausiu savo pirkiniu. Iš Vokietijos parkeliavusios staklės labai palengvina meistro darbą, padeda sutaupyti laiko. Kompiuteriu valdomas įrenginys labai greitai tapo nepakeičiamu jo kasdienybėje. Tiesa, vos jį gavęs vyras turėjo daugiau nei mėnesį pavargti, kol šis pradėjo tinkamai veikti. Nemažai laiko prireikė ir kol buvo išmokta su juo dirbti.

Unikalios lentelės

Kol kas R.Šeškauskas daugiausiai dirba savo malonumui. Jis su savo gaminiais nevažinėja po įvairias prekyvietes, nesistengia jų parduoti internete. Tiesa, tokių planų Vilkaviškio rajono gyventojas turi. Galbūt jau nuo rudens pradės veikti internetinė jo darbų parduotuvė.

Vyras neslepia, kad kai kuriuos savo gaminius parduoda ir dabar, tačiau tik išskirtinėmis progomis. Dažniausiai jis pardavimui ką nors daro tik gavęs specialų užsakymą. Tarp kol kas negausaus jo klientų kiekio – tiek privatūs asmenys, tiek įmonės. O padaryti jis, ko gero, galėtų bet kokį daiktą su norimais piešiniais ar užrašais. Vis dėlto didžiąją dalį savo sukurtos produkcijos maldėniškis vis dar dovanoja draugams bei bičiuliams. Pardavimus Raimondas greičiausiai galėtų suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų.

„Tai – puikios dovanos, kurių nerasi jokioje kitoje parduotuvėje. Stengiuosi, kad mano gaminiai būtų ne tik gražūs, bet ir praktiški“, – sakė pašnekovas.

Iki šiol Raimondas daugiausiai yra pagaminęs pjaustymo lentelių. Didžioji jų dalis – nepaprastos. Jas vyras specialiais sąlyčiui su maistu sertifikuotais klijais lipina iš skirtingų medienos gabaliukų. Prieš sulipindamas du kvadratus vieną šalia kito, maldėniškis daug laiko praleidžia juos dėliodamas, ieškodamas įvairių raštų. Dėl to jau pagamintose pjaustymo lentelėse kartais galima nesunkiai įžiūrėti paukščių, medžių ar kitų įvairių gamtos objektų figūras. R.Šeškausko teigimu, pasaulyje yra nemažai meistrų, kurie tokio tipo gaminius daro pramoniniu būdu, tačiau tik retas iš jų skiria laiko medienos raštų paieškai. Vyras jau pjaudamas medį stengiasi įžiūrėti, kur jį būtų galima panaudoti.

Įprastai maldėniškis dirba su ąžuolu, tačiau dalis jo gaminių padaryta iš obelų, uosių ar klevų. Kartais viename dirbinyje panaudojama kelių rūšių mediena.

Kai kurių sumanymų nesiima

R.Šeškauskas prisipažino kadaise svarstęs daryti 3D pjaustymo lenteles, tačiau galiausiai viską įvertinęs nusprendė nesiimti šio sumanymo. Vyras neslėpė, kad tokio tipo lentelių gamyba nėra tokia sudėtinga, kaip daugeliui gali pasirodyti. Priešingai – ji gana paprasta, nereikalaujanti jokių specifinių žinių. Vilkaviškio rajono gyventojas pasakojo, kad norint padaryti 3D lenteles užtenka turėti specialius brėžinius, pagal kuriuos tereikia supjaustyti ir suklijuoti medieną. Vienintelis tokio darbo trūkumas – gana ilgai užtrunkanti gamyba.

„Padaryti tokią lentelę reikia bent poros savaičių. Suklijavus vieną medienos liniją su kita būtina bent parą laukti, kol klijai sudžiūsta, ir tik tada galima klijuoti kitą dalį. Abejoju, ar Lietuvoje tokios pjaustymo lentelės turėtų paklausą. Daug kur užsienyje jos kainuoja bent kelis šimtus eurų. Kiek domėjausi, mūsų šalyje jas vangiai perka ir po 40–50 eurų“, – kalbėjo R.Šeškauskas.

Nori gaminti išskirtinius gaminius

Maldėnų kaime gyvenantis vyras siekia, kad jo gaminiai būtų išskirtiniai. Jis nenori atkartoti kitų meistrų sumanymų ir bando išlikti unikalus. Pavyzdžiui, medinius indus jis daro iš skersai pjauto medžio. Pašnekovas pasakojo, kad įprastai kiti meistrai medinius indus gamina iš išilgai perpjauto medžio, nes taip – daug paprasčiau. Be to, skersai perpjauta mediena dažniausiai skyla, tačiau atsiradusius plyšius Raimondas užpildo epoksidine derva. Tai kartais net suteikia gaminiui papildomo žavesio.

Visus dirbinius R.Šeškauskas ženklina metaline lentele, ant kurios puikuojasi užrašas „R6wood“. Tai – patentuotas asmeninis meistro ženklas.

Maždaug prieš metus R.Šeškauskas iš medienos ir epoksidinės dervos ėmė gaminti unikalias stalines lempas. Jis teigė abejojantis, ar Lietuvoje dar kas nors daro kažką panašaus.

Pagaminti tokią stalinę lempą trunka gana ilgai. Bent keletą dienų turi stingti derva, o kur dar jos šlifavimas ir kitoks apdirbimas... Vien tinkamai nugludinti lempos paviršių reikia bent keliasdešimt kartų jį šlifuoti, nuolat keičiant šlifavimo juostas. Siekdamas šiek tiek paspartinti procesą Raimondas daro 6–8 lempas vienu sykiu.

Vilkaviškio rajono gyventojas gamina kelių formų lempas. Dalį jų vyras inkrustuoja medienos detalėmis. Dėl šios priežasties šie dirbiniai šiek tiek primena gintarą.

„Dirbtuvėse laiko neskaičiuoju. Kartais čia galiu būti iki vidurnakčio ir dar ilgiau. Būna, kai nenoriu nieko daryti bent savaitę. Šiam procesui reikia įkvėpimo“, – prisipažino R.Šeškauskas.

Rekomenduojami video