Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Dar kartą apie obelis

Ar galiu dabar sodinti obelis? Kaip paruošti joms duobes, kad gerai augtų? – klausia Ernestas V. iš Mažeikių.

Atsako agronomė Regina Sereikienė

Obelaites geriausia sodinti rudenį. Tada šaknų sistema per rudens ir pavasario laikotarpį spėja atsigauti po sodinimo, kad, prasidėjus vegetacijai, galėtų nors kiek aprūpinti virš žemės esančią sodinuko dalį būtinomis maisto medžiagomis.

Pavasarį obelų sodinukus geriausia sodinti anksti, kai žemė dar ne visai atitirpusi. Šiuo metu pasodintas obelis reikia nuolat laistyti. Jei trūks drėgmės, gali nusilpti šaknų sistema ir tada neproporcingai vystysis tiek po žeme, tiek ir virš žemės esančios augalų dalys.

Kad ir kokiu metų laiku sodinsite obelis, duobes reikia iškasti iš anksto. Duobė – ne šiaip ertmė, o maisto medžiagas obeliai teiksianti terpė artimiausius 5–7 metus. Kiekviename kubiniame centimetre turi būti medžiagų, kurios padės sodinukui augti ir tvirtėti.

Todėl net 30–50 cm aukščio sodinukams reikia didelės duobės. Išimtis – siauros obelys, joms tiks duobė, kurios metmenys 50x50x50. Duobė obeliai turi būti 60 – 80 cm skersmens, 70–80 cm gylio.

Iškasus į duobę įberiama derlingo grunto, kurį sudaro žemės, durpės, kompostas, mėšlas, o molingoje dirvoje – dar ir smėlis (santykiu 1 : 1). Taip pat į duobę reikia įberti 6 – 8 saujas kompleksinių mineralinių trąšų. Žemę duobėje geriau sluoksniuoti (visus komponentus berti 15–20 cm sluoksniu, į kiekvieną įberiant po 1,5 – 2 saujas trąšų), kiekvieną sluoksnį gerai sumaišyti kastuvu ir suploti.

Duobę reikia užberti su kaupu, suformuojant 15–20 cm aukščio kaupą. Jei to nepadarysite, gruntui sėdant, sodinukas po 2–3 metų atsidurs dauboje, sunkiau ištvers žiemą, duos mažiau vaisių.

Tik užpildžius duobę joje padaroma ertmė sodinukui. Sodinant augalą su atvira šaknų sistema, ant duobės dugno galima suformuoti kauburėlį ir ant jo paskirstyti obels šaknis. Pasodintą vaismedį paliekite.

Užberkite šaknis žeme, kol vanduo nesusigėrė. Po 5–10 min. žemę aplink pasodintą obelaitę suplokite. Pririškite sodinuką prie trijų kuolelių, kuriuos kuo giliau įsmeikite (maždaug 70–80 cm). Jei kuolelis bus vienas ar du, medis palaipsniui gali palinkti, o po kelerių metų per stiprų vėją netgi išvirsti.

Jei perkate sodinukus su atvira šaknų sistema, patikrinkite, ar šaknys gyvybingos – pagremžkite peiliu: sveikos šaknys po žieve yra baltos.

Jei norite gausaus derliaus, pirkite vienmečius ar dvimečius sodinukus su atvira šaknų sistema. Jauni augalai greičiau išleidžia šaknis ir apima didelį plotą. Senesni, taip pat konteineriuose išauginti sodinukai labiau tiks tiems, kurie nori greičiau turėti didelį sodą, o ne gausų derlių. Rinkitės tuos vaismedžių sodinukus, kurių trijų apatinių skeletinių šaknų užuomazgos tolygiai nukreiptos į skirtingas puses (maždaug 120 laipsnių kampu). Tai palengvins harmoningo vainiko formavimąsi. Pirkite iš tų pardavėjų, kurie yra patyrę vaismedžių augintojai ir turi nuolatinius tiekėjus.

Rekomenduojami video