Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Buivydų šeimos oazė – sodyba „Meda“

Iš tėvų darbštumą ir užsispyrimą paveldėjęs Darius BUIVYDAS savo rankomis stebuklus kuria. Per ketverius metus plyname lauke pastatė sodybą „Meda“, kartu su žmona Aušra ir dukra Evelina, sūnumi Modestu, taip pat padedami tėvų, draugų išpuoselėjo aplinką taip, kad čia atvykusiesiems norisi vis ilgiau pabūti – užburia gamtos ir žmogaus sukurto grožio dermė, pailsi nuo civilizacijos pavargęs protas.

Tėvų indėlis

Pats Darius gargždiškis, tačiau iš tėvų paveldėtos žemės – Dovilų seniūnijoje, Jurjonų kaime, 7 km nuo Gargždų. „Ko tik čia nebuvo. Ir agurkus čia auginome, vėliau čia tėvai buvo nusprendę ūkininkauti, tai ir karvės ganėsi, ir vištos lesinamos buvo… Mes patys mėsą ir Gargžduose pardavinėjome. Tėvai visą gyvenimą šalia pagrindinių darbų dar kažkuo papildomai versdavosi, nuo mažens su seserimi tai matėme ir padėjome, tad darbo tikrai nebijau“, – užtikrino Darius. Jo žmona Aušra, su kuria ką tik atšventė sidabrines vestuves, patikina, kad užsispyrimą, veiklumą Darius paveldėjęs. Tėtis visą gyvenimą buvo stalius, o mama, ką sugalvoja, tai būtinai ir įgyvendina.
Darius visą gyvenimą dirbo statybose, todėl įgūdžių pasistatyti sodybą užteko. „Nusprendžiau, kad tokiame gamtos prieg­lobstyje reikia gražios sodybos, kurioje būtų galima šventes švęsti, pirtintis. O mums pensijoje būtų papildomos pajamos“, – atvirai pasakojo gargždiškis. Žmona Aušra ir dukra Evelina pridūrė, kad kartu tai buvo vyro, tėčio savirealizacija. Nei sodybos pastato projektas, nei aplinkos komponentai nebuvo kopijuojami iš interneto – viskas gimė Dariaus galvoje.

Džiaugiasi surizikavęs

Darius prisimena, jog buvo skeptikų, sakančių, kad kaimo turizmas jau atgyvenęs, nieko nebus, žmonėms nusibodę. Tačiau paklausęs širdies ir surizikavęs, juolab kad iš pačių artimiausiųjų – žmonos, vaikų, tėvų – palaikymą gavęs. Ket­verius metus po darbo valandų objektuose Darius grįždavo namo, pavalgydavo – ir į sodybą, į statybas. Pradžioje galvota apie mažą pirtelę, tačiau vėliau vyriškis nusprendė plotą šiek tiek padidinti. Jei statyti, tai statyti! Žmona apie tai sužinojo jau kai buvo klojami pamatai. Tačiau nepyksta, dabar patys džiaugiasi, kad žmonės čia telpa ir vestuves, ir krikštynas švęsti.
Tiek pastatas, tiek lieptas, tiek baldai, tiek šviestuvai – viskas Dariaus rankomis sumeistrauta, nugludinta, kiekvienas akmenukas apčiupinėtas. Tėtis padėjo dėl stogo darbų, fasado lentų, draugas laiptų turėklus padarė. „Taip pat džiaugiamės, kad turime tokių šeimos draugų, kurie vertingų patarimų duoda. Pavyzdžiui, susiginčijame dėl šviestuvų, kur ir kiek jų turi būti, o atvykusi draugė iškart viską sudėlioja į vietas. Savo rankomis betonuotas ir tvenkinys. Jame auginamas žuvis labai mėgdavo maitinti mano a. a. tėtis, o mama ir dabar labai padeda prižiūrėti gėlynus. Ji sako, kad jai tai atsipalaidavimas“, – pasakojo Aušra.

Gelbsti vaikai

Sodybos pavadinimas „Meda“ taip pat neatsitiktinis. Anot dukters Evelinos, kažkur teko perskaityti, kad pirmąjį verslą verta pavadinti dukters vardu, tačiau Evelina sąskambis kažkodėl nelipo šiai vietai. Tad nuspręsta sudėti visų šeimos narių pirmąsias vardų raides ir išėjo „Meda“. „Visiems tiko ir patiko, juolab kad čia daug kas iš medžio, o dar ir bites auginame. Tad beliko pasigaminti iškabą, kurią sukūrė vienas meistras iš Priekulės“, – dėstė Buivydų dukra Evelina. Ji baigusi kosmetologiją, padeda tvarkyti sodybos profilį socialiniuose tinkluose, rūpinasi „Medos“ reklama. Sūnus Modestas jau įprato traktoriuku pjauti žolę sodyboje, tačiau jam lieka mažiau laiko, nes Modestas lanko Klaipėdoje vandensvydį, yra komandos kapitonas.
Prieš penkerius metus Buivydai sukvietė būrį giminių, draugų ir atšventė „Medos“ įkurtuves, santuokos dvidešimtąsias metines, buvo pasikvietę ir Gargždų parapijos kleboną kanauninką Joną Paulauską, kuris pasakė, kad net šventinti pastato nereikia, kai viskas paties žmogaus rankomis sukurta. „Klebonas pažįsta Darių, nes jis šiltino Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios stogą“, – pridūrė Aušra. Šeima neatmeta galimybės ateityje plėsti teikiamas paslaugas sodyboje. Šiuo metu čia galima išsinuomoti ir pirtis atskirai. Veikia turkiška, suomiška, taip pat yra kubilas. Šeima prisimena, jog pradžioje buvo sunkiau, juolab kad vienas po kito užklupo karantinai, tačiau šią vasarą žmonės nori atsigriebti – šventes švenčia, tad užsakymų ir „Medai“ nestinga. Šalia sodybos „Meda“ netoliese jau išdygęs ir kitas Dariaus rankomis pastatytas namas, kuriame šeima planuoja pati ateityje apsigyventi.


Agnė ADOMAITĖ
Rekomenduojami video