Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Braškės gelbėja Gediškių kaimą

„Žemę dirbti mokame. Pirmąkart auginame braškes, bet, manau, susitvarkysime“, – taip apie bendruomenės sprendimą 0,5 ha lauke auginti braškes ir iš to bent kiek prasigyventi sakė Kairelių kaimo (Obelių sen.) bendruomenės pirmininkė Danutė Vaičiulienė.

Gediškių kaime gegužės pabaigoje pasodinti braškių daigai šią vasarą suvešėjo ir jau davė pirmųjų uogų. Ši veikla – tai socialinio projekto dalis, tačiau kalbėjomės ne tiek apie projektą, kiek apie pačią idėją, nes tai vienintelis atvejis rajone, kada uogos padeda prasigyventi bendruomenei. Be to, baiminantis nesėkmės, sodinimui pasirinkti elitiniai braškių daigai iš užsienio. Kokie?

Kodėl Gediškiuose?

„Gediškiuose reikia suremontuoti buvusios parduotuvės pastatą ir ten įsirengti patalpas bendruomenės komercinei veiklai. Tam reikalingi dideli pinigai. Kas mums juos duos? Todėl ir ėmėmės socialinio projekto“, – pasakojo D. Vaičiulienė. Pastato remontas kainuos apie 53 tūkst. Eur, šios lėšos atseikėtos projekte. Jame numatytas ir braškių auginimas. Ateityje suremontuotame pastate planuojama jas perdirbti. Už uogas surinktos lėšos atitektų bendruomenės poreikiams, pasitarnautų žmonių užimtumui ir kt. Žinoma, iš jų reikėtų atseikėti braškyne besidarbuojančiųjų algoms, mokesčiams.

Rokiškio rajono vietos veiklos grupės pirmininkė Raimonda Stankevičiūtė-Vilimienė patikino, kad tokie atvejai, kai bendruomenė imasi uogininkystės, yra labai reti. Kairelių bendruomenės atvejis vienintelis rajone ir, ko gero, apskrityje.

Išpirko vietoje

Projektas startavo gegužės pabaigoje. Tada pagrindinė užduotis buvo 0,5 ha sklypą apsodinti braškių sodinukais, atkeliavusiais iš Vokietijos. Sodino vietiniai žmonės ir talkininkai.

Daigai jau šįmet pateikė staigmenų – užderėjo 600 kg braškių. Pasak D. Vaičiulienės, tai netikėta, nes buvo susitaikyta su mintimi, kad šįmet derliaus nesulauks arba jis bus menkesnis. Parduoti derlių du kartus bandyta turguje. Vieną kartą išpirko 50, kitą kartą – 27 kg. Kur kas geriau sekėsi realizuoti vietoje, nes apie skynimus bendruomenė skelbė feisbuke, paskui žmonės išgirdo vieni iš kitų. Braškių kilogramo  kaina svyravo nuo 2 iki 3 Eur. D. Vaičiulienė apgailestavo tik dėl vieno – prieš derlių nespėta pakloti šiaudų, tad po lietaus kartais uogos būdavo žemėtos. „Tačiau nepurkštos, netręštos, išskyrus mėšlą“, – sakė pašnekovė.

Rekomenduojami video