Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Botanikos sode pražydo leopardinis amorfofalas

VDU Kauno botanikos sodo oranžerijoje pražydo leopardiniai amorfofalai, dar vadinami lavongėlėmis ar velnio liežuviais. Šis į Lietuvą iš Indokinijos atkeliavęs atogrąžų miškų augalas žydi itin trumpai – tik kelias dienas. Nemalonų kvapą skleidžiantis aroninių (Araceae) šeimos augalas leopardinis amorfofalas (Amorphophallus konjac) – egzotikos mėgėjų traukos objektas.

Dėl neįprastos žiedyno formos, o svarbiausia – dėl ryškaus, pūvančios mėsos kvapo amorfofalas dar vadinamas visai neromantiškais vardais: lavongėle, velnio liežuviu ar gyvatės palme. Tačiau kasmet į oranžeriją jis sutraukia nemažą pulką lankytojų.

Galima išsiauginti ir patiems

„Lankytojų reakcijos būna įvairios – vieni kantriai gėrisi augalais, kiti jau nuo durų gokčioja ir raukosi“, – šypsojosi dr. Judita Varkulevičienė. Pasak jos, egzotiškąjį amorfofalą, turint sąlygas, ne taip sudėtinga išsiauginti ir namie. Tiesa, tam, kad augalas išaugintų didelius gumbus ir išleistų įspūdinguosius žiedynus, būtina itin puri ir derlinga žemė.

dr. Judita Varkulevičienė VDU nuotr.

„Kartais klaidingai manoma, kad amorfofalą auginti nepaprastai sudėtinga, bet tai netiesa. Pavasarį į gerą žemę saulėtoje vietoje pasodintas gumbas išleis vieną lapą. Per vasarą reikia jį gausiai tręšti, rudenį iškasti ir laikyti sausai, bet šiltai, kol pradeda leisti savo puošnųjį žiedyną. Beje, žiedų skleidžiamas pūvančios mėsos kvapas yra labai stiprus ir „lipnus“, tad laikant namie gali taip įsigerti į baldus, drabužius, kad greitai jo neatsikratysite, – perspėja specialistė. Visai kas kita – auginti stambiausią amorfofalų genties atstovą Amorphophallus titanum: šis didžiausia pasaulio gėle vadinamas augalas gali išauginti iki 3 m aukščio žiedyną, jo gumbo skersmuo siekia iki 50 cm, svoris – 25–50 kg. „Britams prireikė 10 metų, kol jų turimas Amorphophallus titanum pradėjo žydėti. Štai išauginti ir prižiūrėti tokį milžiną – išties nepaprastas iššūkis“, – apie legendinį leopardinio amorfofalo giminaitį pasakojo J.Varkulevičienė.

Įspūdingas žiedynas

Leopardinis amorfofalas VDU botanikos sode auginamas jau seniai. Pasak dr. J.Varkulevičienės, jo „krikštatėviu“ galima laikyti buvusį ilgametį botanikos sodo direktorių Aloyzą Budriūną. Jis pasakodavo bendradarbiams apie egzotišką augalą, kurio didelių gumbų užaugino namuose. A.Budriūno užauginto amorfofalo gumbas svėrė 12 kg, vėliau jis skilo pusiau, bet nežuvo, toliau augo kaip du savarankiški augalai.

Botanikos sode amorfofalai pradėti auginti nuo mažų gumbelių. Per 2–3 metus jie pasiekia 0,5–1 kg svorį. Tik tada galima tikėtis žiedų. Vienas gumbas išleidžia įspūdingą žiedyną, kurio aukštis 1,5–2 metrai. Leopardinio amorfofalo žiedynas panašus į kalijos.

Gentyje, kurios pavadinimas verčiamas kaip „beformė išauga“, – apie 170 augalų rūšių, augančių atogrąžų juostoje nuo Afrikos iki Australijos. Didžiulis augalo žiedas išauga iš po žeme esančio gumbo. Vos kelios rūšys maloniai kvepia, o dauguma turi nemalonų pūvančios mėsos kvapą. Taip augalas privilioja muses, kurios, patekusios į žiedo vidų, dėl daugybė burbuolės viduryje išsidėsčiusių plaukelių, negali išlipti. Išsilaisvina tik kai vyriškieji žiedai subręsta ir žiedadulkės nusėda ant vabzdžių, kurie vėliau apdulkina moteriškuosius žiedus. Savidulka nevyksta, nes moteriškieji žiedai vystosi anksčiau. Žiedyno apačioje yra moteriškieji piesteliniai žiedai, aukščiau – vyriškieji kuokeliniai, o viršutinė dalis – sterili.

Vasarą sodinamas lauke

„Pavasarį po šalnų gumbą išnešame į lauką ir sodiname trąšioje žemėje. Geriau jį užkasti giliau, kad užaugtų mažiau „vaikučių“. Dalį gumbo palikus paviršiuje, jų priauga daug, augalas jiems išeikvoja visas jėgas ir nežydi“, – aiškina J.Varkulevičienė.

Per vasarą gumbą galima auginti ir vazone, bet tada substratą būtina papildomai tręšti. Gumbas išleidžia vieną plunksniškos formos, iki metro ilgio lapą, kuris rudenį sunyksta. Prieš šalnas gumbą reikia iškasti, nuvalyti žemes, nupjauti „vaikučius“ ir laikyti sausai patalpoje. Maždaug nuo sausio gumbas pradeda leisti daigą – laikas sodinti į vazoną, pastatyti šviesioje, šiltoje vietoje.

„Leopardinį amorfofalą auginti namie nėra malonu, nes žiedas skleidžia stiprų atstumiantį kvapą. Jis dar labiau sustiprėja, kai šviečia saulė. Pūvančios mėsos kvapu augalas vilioja museles, kurios apdulkina žiedą. Kadangi pas mus tokių muselių nėra, amorfofalas sėklų neužaugina“, – teigia kauno botanikos sodo oranžerijos vadovė.

Leopardinis amorfofalas VDU Kauno botanikos sode žydi daugelį metų – išskleidžia 5–7 ir daugiau žiedynų. Kiekvienais metais stiebas apmiršta ir augalas ilsisi keturis mėnesius. Pavasarį iš gumbo išauga vienintelis lapas.

 

VDU inf.

Rekomenduojami video