Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Bizierių kaime pražydo agava

Šakių rajone, Bizierių kaime, gyvenančiai Loretai Liudžiuvienei ši vasara padovanojo didžiulį stebuklą – pražydo jos puoselėta agava.

„Labai norėjau agavos, tai tikroji namų dvasia, todėl prieš dešimtmetį gavau jau dvidešimties sulaukusį augalą, kuris šiais metais pradžiugino didžiuliais žiedais“, – pasidalijo džiaugsmu egzotinio augalo savininkė.

Šis augalas šią vasarą ant spėriai išstypusio daugiau nei 6 metrų žiedkočio išskleidė apie 27 įspūdingus žiedynus, apie kuriuos mielai sukasi bitelės. Pasak augintojos, dar kovą ji atkreipė dėmesį, kad agava šiemet kitaip auga. Tarp mėsingų, iki 2 metrų ilgio siekiančių lapų labai smarkiai pradėjo augti žiedkotis. „Kasdien po maždaug 15 centimetrų (dabar jis yra apie 27 cm storio), – pasakojo L.Liudžiuvienė. – Visas kaimas plūsta pas mane pasižiūrėti į kartą gyvenime žydinčią agavą. Esame laimingi visi, kad sulaukėme tokio nuostabaus dalyko.“

Tiesa, augintoja prisipažįsta pastebėjusi, kad pats augalas pradeda pastebimai nykti. Paprastai taip ir yra – egzotiškas augalas įspūdingai žydi kartą gyvenime ir po žydėjimo miršta. Tiesa, jo ūgliai lengvai prigyja.

Beje, sąlygos žiemą lauke agavai nėra tinkamos, todėl žiemoti ji traktoriumi gabenama į garažą, o pavasarį vėl keliauja į lauką.

Agavos, kurių yra ne vienas šimtas rūšių, auga pietinėje JAV dalyje, Centrinėje ir Pietų Amerikoje, Meksikoje. Šioje šalyje plyti ištisos tekilinių agavų plantacijos, iš kurių sulčių gaminama tekila. Šiaip jau agavos mūsų šalyje žiedus sukrauna retai, todėl L.Liusdžiuvienės džiaugsmas suprantamas – pamatyti tokį reiškinį gali ne kiekvienas. Tačiau pačią agavą auginti nėra sunku.

Agava klestės ir jūsų namuose, jei bus auginama kuo didesniame vazone su geru drenažu. Agavos sodinamos negiliai – jų šaknies kaklelis turi likti virš žemės paviršiaus. Agavos gali būti dauginamos ir sėklomis. Jos mėgsta saulėtas vietas. Be to, pavasarį, po šalnų verta išnešti vazoną į lauką, o rudenį, prieš šalnas, – įnešti į vidų. Žiema – agavų ramybės periodas, todėl jas reikia laikyti šviesioje patalpoje, kurioje yra ne daugiau kaip 6–8 laipsnių šilumos. Žiemą agava laistoma labai retai. Kambariuose patariam auginti žemaūges agavų rūšis, kurios užima nedaug vietos.

Rekomenduojami video