Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Beržų kaimo puošmena – milžiniškas vasaros gėrybių kilimas

Dotnuvos seniūnijos Beržų kaimo parką puošia milžiniškas vasaros gėrybių kilimas, kurį „nuaudė“ bendruomenės nariai. Kilimas padarytas kaimo bendruomenės dešimties metų veiklos jubiliejaus proga ir jis dabar traukia ne tik vietinių, bet ir prašalaičių akį.

Viskas, ką duoda

„Kilimas yra „nuaustas“ iš visko, ką mums duoda gamta. Tai buvo mūsų bendruomenės kolektyvinis darbas. Kas kuo galėjo, tas tuo ir prisidėjo. Tiek mažiukai, tiek vyresni. Prieš darbą mes net nežinojome, ar kas išeis, galvojome, gal kokia mozaika. Juk nieko nerepetavome, nebuvo jokių eskizų, jokių matymų. Galima sakyti, kad viskas išėjo natūraliai ir spontaniškai. Taip ir padarėme labai gražų paveikslą, kuris visiems patiko“, – pasakojo Beržų bendruomenės pirmininkė Birutė Jomantaitė.

Prisidėjo visi

„Mūsų kaimukas yra labai nedidelis. Visi žmonės žinojo, kad „pinsim“ kilimą iš visko, ką duoda gamta. Visi atsinešė, kas ką gali. Bet ką, ką galima gauti iš gamtos. Kilime vyravo grūdinės kultūros: kviečiai, miežiai, dviejų rūšių žirniai, rapsai ir visokiausi žalumynai – ir krapai, ir slyvukai, ir vynuogės, ir ricinmedžio žiedai, ir obuoliukai. Visą kilimą žmonės dėliojo apie dvi valandas. Kilimas išėjo 9 kvadratinių metrų dydžio. Tiesą sakant, tokį jį mes ir planavome padaryti, nes iš anksto nusišienavome vietą, kurioje kilimą ir dėliojome“, – dėstė B. Jomantaitė.

Idėja iš Latvijos

„Ši idėja man kilo labai paprastai. Buvau Latvijoje, Ventspilyje, kur vyko gėlių kilimų festivalis. Mane labai sužavėjo įvairūs gėlių kilimai ir pagalvojau, kodėl gi mes kažko panašaus negalime pasidaryti. Taip pat žinau, kad ir Lietuvoje bendruomenės yra gaminusios panašių kilimų. Tad ir mes sumanėme šią idėją realizuoti. Kitąmet galbūt dar didesnį išausim, bus matyt, nes minčių yra visokių“, – šypsojosi iniciatyvi bendruomenės vadovė.

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

www.rinkosaikste.lt

Rekomenduojami video