Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Atgims Antano Smetonos parkas

Šiais metais pradedamas tvarkyti prezidento Antano Smetonos dvaro sodybos, esančios Užugiryje, Ukmergės rajone, parkas. Tikimasi, kad, sutvarkius šios sodybos teritoriją ir prieigas, atsiras patraukli poilsio ir laisvalaikio erdvė rajono gyventojams ir svečiams, išaugs čia veikiančio muziejaus, svečių namų ir restorano patrauklumas. A.Smetonos dvaro teritorijoje planuojama organizuoti įvairius kultūros, sveikatinimo, edukacinius ir kitokio pobūdžio renginius.

Išlikęs planas

Užugirio dvaras A.Smetonos tėviškėje ant Lėno ežero kranto buvo pastatytas 1934 m., kai prezidentas šventė 60-metį. A.Smetona jį pavadino „Užugirio kiemu“ ir puoselėjo mintį jame įkurti pavyzdinį ūkį, kuris vėliau būtų galėjęs tapti žemės ūkio mokykla. Šalia A.Smetonos dvaro, įkurto buvusio palivarko vietoje, buvo įveistas parkas, nutiesti nauji keliai. Žvelgiant į išlikusį 1938 m. dvaro sodybos teritorijos planą matyti, kad priešais rūmus buvo suformuotas pusapskritimio formos parteris, apsodintas karpoma gyvatvore, o už jo –stačiakampio formą sudarančios tujų eilės. Pastarosios išlikusios iki šių dienų ir užstoja vaizdą į ežerą ir Lėno miestelį. Praeitį primena ir parko pietrytiniame pakraštyje išlikusi mažalapių liepų alėja – buvusi pagrindinio įvažiavimo į sodybą dalis. Dvaro sodybos teritorijoje ypatingą vietą užėmė priešais rūmų fasadą buvęs apskritimo formos gėlynas, kuriame augo rododendrai ir rožės.

Sutvarkytas dvaro sodybos kompleksas taps traukos objektu ne tik Lietuvos, bet ir užsienio lankytojams. Dainiaus Vyto nuotr.

Prasta būklė

Anot Ukmergės rajono savivaldybės Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vyriausiosios specialistės Linos Kasmauskienės, dvaro teritorijoje esančio parko ir kitų jos želdynų būklė yra bloga. Parkas sužalotas, priaugę menkaverčių medžių ir krūmų, sugadintas teritorijos kraštovaizdis, senasis takų tinklas sunykęs, dalis teritorijos užmirkusi. Sunykęs ir priešais rūmus buvęs parteris bei gėlynai. Pasak L.Kasmauskienės, apleisti želdiniai menkina istorinio objekto – Lietuvos prezidento A.Smetonos dvaro – vertę, o pati teritorija menkai pritaikyta rekreacinei paskirčiai. Todėl šiais metais Ukmergės rajono savivaldybė, pasinaudodama 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos priemonės „Kraštovaizdžio apsauga“ lėšomis, pradeda tvarkyti Užugirio (A.Smetonos) dvaro sodybos komplekse esantį parką. Ypatingas dėmesys bus skiriamas kultūriniam kraštovaizdžiui ir jo ekologiniam stabilumui atkurti.

Vyks darbai

Minėto projekto metu bus suformuotas teritorijos kraštovaizdinis siluetas, gerinama gamtinių ir kultūrinių vertybių būklė, sutvarkyti želdynai, atkurti vertingi parko elementai – alėjos. „Rūmų prieigose bus sutvarkyta geometrizuota želdynų dalis, rekonstruoti gėlynai, sutvarkyta Lėno ežero pakrantė, įrengti takai, nugriauti šalia kelio į Užugirio dvarą esantys bešeimininkiai statiniai“, – sakė L.Kasmauskienė. Tikimasi, kad, sutvarkius dvaro sodybos teritoriją ir jo prieigas, Užugiryje atsiras patraukli poilsio ir laisvalaikio erdvė. Ukmergės rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausiosios specialistės Aldonos Tijūnelienės teigimu, Antano Smetonos dvaro sodyba užima 24,56 ha plotą. Planuojama sutvarkyti ne mažesnę kaip 16 ha teritoriją. Tvarkymo darbus teritorijoje rengiamasi atlikti iki 2018 m. spalio pabaigos. Bendra projekto vertė – 336 tūkst. eurų.

Dvaro teritorijoje esantis parkas ir kiti želdynai labai apleisti. Dainiaus Vyto nuotr.

Taps traukos objektu

Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas sakė, kad savivaldybė siekia išsaugoti, plėtoti ir atgaivinti visą Užugirio krašto muziejinį kompleksą, kurį sudaro prezidento A.Smetonos gimtojo namo pamatai, 1935 m. prezidento statyta mokykla ir dvaras su žeme. „Šiam unikaliam muziejiniam kompleksui tvarkyti ir puoselėti norime pritraukti lėšų iš skirtingų fondų. Dešiniąją A.Smetonos dvaro sodybos pusę, kuriai priklauso parkas, teritorija ir pakrantė, kuruoja savivaldybė. Per kraštotvarkos projektus bus sutvarkyti želdiniai ir parkas, atkurta tai, kas buvo sunaikinta“, – teigė R.Janickas ir pridūrė, kad kairiajai pusei sutvarkyti ieškoma investuotojų ir plėtotojų iš privataus verslo. Ukmergės rajono meras pabrėžė, kad planuojama tvarkyti teritorija – paveldosaugos objektas, todėl visi planuojami darbai atitinka jiems keliamus reikalavimus.

Pasak R.Janicko, įgyvendinus naująjį projektą ir sutvarkius sodybos teritorijoje esančius želdinius ir parką, bus sutvarkytas visas dvaro sodybos kompleksas – kaip vientisas visuomenei patrauklus objektas. Sutvarkytas dvaro sodybos kompleksas taps traukos objektu ne tik Lietuvos, bet ir užsienio lankytojams, kurie turės progos susipažinti su prezidento asmenybe ir labai gražiu Ukmergės rajono kraštovaizdžiu.

Restauruotame pagrindinių rūmų pastate įrengta pirmojo Nepriklausomos Lietuvos prezidento A.Smetonos ekspozicija, konferencijų salė. Dainiaus Vyto nuotr.

Bus vientisas objektas

2012–2015 m., įgyvendinus projektą „Užugirio (Antano Smetonos) dvaro pritaikymas turizmo reikmėms“ dvaras buvo prikeltas antram gyvenimui. Šio projekto dėka buvo sutvarkytas 1,6 ha dvaro teritorijos plotas: rekonstruoti pagrindinių rūmų ir kumetyno pastatai pritaikant juos visuomenės poreikiams, įrengta lauko inžinerinių tinklų infrastruktūra. Restauruotame pagrindinių rūmų pastate įrengta pirmojo Nepriklausomos Lietuvos prezidento A.Smetonos ekspozicija, konferencijų salė. Buvusio kumetyno pastatas rekonstruotas pritaikant jį apgyvendinimo ir maitinimo paslaugoms teikti. Sutvarkytas pastatų kompleksas perduotas Ukmergės kraštotyros muziejui. Pastaraisiais metais A.Smetonos dvaras garsėja čia rengiamomis Smetoninėmis. Ši šventė skirta Lietuvos prezidento A.Smetonos gimtadieniui paminėti. Į renginius atvažiuoja žmonių iš visos Lietuvos. Dvaro teritorijoje bendruomenės pristato savo patiekalus, koncertuoja muzikantai, vyksta ekskursijos, paskaitos ir kita įdomi veikla.

 

 

 

Rekomenduojami video