Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Aromatingieji raudonėliai

Raudonėliai, kurie dabar žydi rausvais, violetiniais ir purpuriniais žiedais, visame pasaulyje žinomi kaip prieskoniniai ir vaistiniai augalai. Nors Lietuvoje jų galime rasti natūraliose pievose ar pamiškėse, jie dažnai auginami ir kaip dekoratyvūs augalai, jų galima nusipirkti parduotuvėse.

Prieskonis ir vaistas

Šviežia ir džiovinta raudonėlių žolė naudojama kaip prieskonis ir vaistas. Raudonėlių lapeliais skaninami įvairūs mėsos, bulvių, žirnių, pupelių, žuvų, kiaušinių, grybų patiekalai, picos, daržovių salotos, konservuojami agurkai. Šios prieskoninės žolės nuo seno labai populiarios italų, meksikiečių, ispanų virtuvėje, ypač gaminant picas.

Raudonėlių žolėje yra eterinio aliejaus (0,5-0,7 proc.), jos svarbiausi komponentai – timolis ir karkvakrolis. Timolis pasižymi antibakteriniu, priešgrybeliniu veikimu. Be to, joje yra raugų, flavonoidų, karčiųjų medžiagų, askorbo rūgšties, daug seleno. Šios vaistažolės gerina virškinimą, skatina prakaitavimą, padeda sergant bronchitu bei karščiuojant, jų nuoviru gerinamas apetitas ir burnos kvapas.

Šviežia ir džiovinta

Paprastųjų raudonėlių žolė vartojama šviežia ir džiovinta, taip pat iš jos daromi užpilai, spiritinės ištraukos (tinktūros), aliejinės ištraukos, aromatinis vanduo, eterinis aliejus. Pastarasis retai naudojamas, nes stipriai dirgina odą. Grynas raudonėlių eterinis aliejus netinka masažui, voniai, inhaliacijoms.

Raudonėlių žolė ir preparatai, išskyrus eterinį aliejų, tinka patalpų orui aromatizuoti, inhaliacijoms, žolių pagalvėlėms, taip pat trynimams, kompresams, plaukų, odos priežiūrai, pirčiai, vonioms, aromatiniam masažui, veido odos, nosies gleivinės, burnos ir dantų priežiūrai. Dėl savo aromatingumo raudonėliai naudojami parfumerijoje.

Arbata atsigaivinti

Šaukštelį raudonėlių žolės užplikykite stikline verdančio vandens, palaikykite 5–10 minučių prisitraukti ir turėsite skanios arbatos.

Prisiminkite, kad negalima kasdien gerti tų pačių vaistažolių arbatos. Geriausia jas keisti kasdien arba bent jau negerti tos pačios ilgiau kaip savaitę.

Kai skauda dantį ar galvą

Jei skauda dantį, pakramtykite 5–7 minutes raudonėlių žiedų. Jei skauda galvą, pakvėpuokite susmulkinta į miltelius sausa raudonėlių žaliava. Ši procedūra padės ir sergant sloga.

 

Daiva Žilytė

Rekomenduojami video