Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Arbūzai puikiai auga ir Lietuvoje

Ukmergės rajone, Jakutiškių kaime, įsikūrusio Kanapių ūkio šeimininkas Kęstutis Zinkevičius šiemet savo šeimą ir bičiulius nustebino netikėtai skaniu eksperimentu – užaugintais arbūzais.

Arbūzas yra kilęs iš Pietų Afrikos, kur pusdykumėse iki šiol auga savaime. Rusiškas šio vienmečio augalo pavadinimas kilo iš persų kalbos žodžio charbiuza, reiškiančio melioną arba didelį agurką. Tačiau, pasirodo, net tokį šilumamėgį galima prisijaukinti ir Lietuvoje.

K. Zinkevičius pasakojo, kad savo šiltnamyje šiemet pavyko užauginti 14 arbūzų. Paskutinį nuskynė maždaug prieš kelias savaites. Didžiausias svėrė 3,5 kilogramo, kiti – apie 2 kilogramus.

Tokį derlių šeima nuskynė iš aštuonių šiltnamyje pasodintų daigų. Pasakojo, namuose ant palangės juos pasėjo balandžio mėnesį, o į šiltnamį perkėlė gegužę.

Mano, kad tokią karštą vasarą kaip ši arbūzai būtų puikiai užaugę ir lauke. Tuomet būtų patys natūraliai apsidulkinę.

Šiltnamyje tai reikėjo padaryti rankiniu būdu apdulkinant kiekvieną žiedą.

Arbūzas nėra daržovė kaip gali atrodyti. Jo vaisius – labai didelė, rutuliška netikra uoga.

Norint, kad šios uogos užaugtų didesnės, K. Zinkevičius pataria  ant vieno augalo stiebo nepalikti jų daugiau nei dviejų. Kitus užsimezgusius augalus nuskinti.

Nepaisant to, kad labai įspūdingo dydžio arbūzai ūkininko šiltnamyje neužaugo, jie sako buvę labai skanūs ir saldūs – skoniu niekuo nenusileido atvežtiniams, parduodamiems prekybos centruose.

Augalo sėklų internetu pašnekovas sako pats užsisakęs iš vieno arbūzų augintojo Lietuvoje.

Pasakojo, kad jam labiausiai patikusi lietuviška Kiemintų veislė. Nors augino ir kitų – ukrainietiškų – veislių. Arbūzus bandęs auginti ir ankstesniais metais, tačiau nelabai sėkmingai.

Įvairių patarimų vieni iš kitų bei sėklų arbūzų ir melionų augintojai teiraujasi feisbuke esančioje grupėje. Savo feisbuko draugams sėklyčių šią vasarą siūlė ir K. Zinkevičius.

Tačiau arbūzai – tik pramoga. Didžiausias dėmesys kanapių ūkyje – būtent šiai kultūrai.

Kanapės dar bręsta laukuose – derliaus nuėmimas prasidės palyginti vėlai – maždaug rugsėjo viduryje. Pašnekovas pasakojo, kad žalos ūkiui šiemet pridarė sausra. Mato, kad derlius tikrai bus prastesnis – daug žemesni augalai, mažesni ir jų žiedynai.

Šiemet ukmergiškis augina 30 hektarų šios kultūros. Pagrindiniai plotai yra Marijampolės ir Panevėžio rajonuose. Mūsų rajone pasėjo tik du hektarus. Kaip pats sako – arbatai. Kanapių lapeliai yra labai kvapūs – iš jų tikrai gaminama arbata. Bet pagrindinė produkcija yra sėklos. Iš jų spaudžiamas aliejus, gaminami kanapių proteinai, miltai, jaukas žvejybai ir kiti gaminiai.

Aliejui spausti presą ūkininkas yra įsirengęs savo namų ūkiniame pastate.

Praėjusiais metais kanapes ukmergiškis augino ir pramogai – lauke šalia namų buvo įrengtas kanapių labirintas. Šiemet jo nedarė, nes laukui prie namų buvo reikalingas poilsis – metas pūdimui.

Kanapių ūkio šeimininkas, Jakutiškių bendruomenės pirmininkas ir seniūnaitis K. Zinkevičius džiaugiasi, kad jo ūkis neseniai buvo pripažintas ekologiniu. Sako, šio sertifikato siekęs trejus metus.

 

Vilma Nemunaitienė

Rekomenduojami video