Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Aplinkos tvarkymo specialistai vos spėja suktis – darbo turi iki liepos

Balandis – darbų įkarštis tiek sode, tiek darže. Įsibėgėjo vaismedžių genėjimo, gyvatvorių formavimo, vejos aeravimo darbai, judinama ir daržams skirta žemė. Tačiau visi šie darbai vis dažniau atliekami ne pačių šeimininkų, o samdomų specialistų. Pastarieji atviri – darbų tiek, kad naujiems klientams tenka laukti net poros mėnesių eilėse.

Tiesa, VL kalbinti aplinkos tvarkymo profesionalai prieš kviečiantis talkininkus į namus ragina pasidomėti jų atliktais darbais ir patirtimi. Didele paklausa susižavėję „internete pasimokę agronomai“ atvykę į vietą gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

Darbų įkarštyje

Šeštą sezoną teritorijos tvarkymo darbus Kaune ir jo apylinkėse atliekantis Justas Kubilius sako, kad per visą darbo patirtį paklausa auga kaip ant mielių, todėl jam net teko plėsti ir turimų paslaugų spektrą. „Žmonės tolsta nuo gyvenimo soduose, kaimuose. Pastebiu, kad turimi sodai kai kam tampa savotišku galvos skausmu, nes jiems trūksta žinių, kaip prižiūrėti, kad iš jo būtų galima gauti naudą“, – sako J.Kubilius.

Dažniausiai jo klientai – užmiesčių gyventojai, kiemuose turintys žaliąsias erdves. Populiariausi užsakymai – profesionalus vaismedžių genėjimas, gyvatvorių karpymas ir formavimas. Anot agronomijos specialisto J.Kubiliaus, žmonėms trūksta žinių, kada ir kaip tinkamai genėti medžius, karpyti gyvatvores, todėl jie vis dažniau kreipiasi į šios srities specialistus. Yra nemažai ir pastovių klientų, kuriems genėjimo darbus atlieka kas sezoną.

„Visą kovą genėjome vaismedžius, darbų įkarštis ir dabar. Galima genėti iki jų žydėjimo pabaigos, tačiau žmonėms matyti genimus vaismedžius su žiedais psichologiškai per sunku, todėl visus darbus stengiamės baigti iki žydėjimo pradžios“, – pasakoja pašnekovas. Anot jo, norintiems užsisakyti profesionalų medžių genėjimą šiuo metu tektų laukti apie porą savaičių. Nemaža dalis pastovių klientų pageidauja, kad sodas būtų sutvarkytas kiekvienais metais laiku, todėl dažniausiai paslaugas jau užsisako iš rudens. O jeigu darbai reikalingi rudeniui, juos užsakyti reikėtų jau dabar.

Prižiūri apleistas sodybas

Vilniaus rajone su komanda besidarbuojantis Egidijus sako savo veiklą pradėjęs prieš septynerius metus. Per visą šį laiką užsakymų daugėjo, todėl teko samdyti darbuotojus. Šiandieną vyriškis sako pamažu priimantis naujus klientus, nes darbo tiek, kad su jau turima klientūra vos spėja suktis.

Nors šiuo metu daugiausia darbo genint sodus, formuojant tujas, kadagius, ne mažiau populiari apleistų sklypų tvarkymo paslauga. „Žmonės gyvena užsienyje, bet Lietuvoje perka sodybas. Jie neturi sąlygų patys jų prižiūrėti, todėl kreipiasi į mus. Jie atsiunčia koordinates, mes nuvykstame į vietą ir sutvarkome. Dažniausiai prašoma prižiūrėti veją. Jeigu nepjausime žolės, joje pradės veistis visokie gyviai, kaimynai bus nepatenkinti. Taip pat purškiame sodus, išvalome lietaus surinkimo sistemas, žiemą valėme stogus nuo sniego. Kai kurie prašo reguliariai prižiūrėti sodybas, kad jie iš miesto atvažiavę ten galėtų ilsėtis, o ne dirbti“, – klientų užgaidas vardija Egidijus.

Nepulti ant pirmo pasitaikiusio

Anot J.Kubiliaus, kokybiškų aplinkos tvarkymo paslaugų paklausa kiekvienais metais didėja. Jis pastebi rinkoje nemažai ir visai šviežių žaidėjų, neturinčių daug agronominių žinių. Pastarieji, pasak pašnekovo, pajautę, kad tai pelninga veikla, pasižiūri mokomuosius videoreportažus ir pradeda patys siūlyti sodų tvarkymo paslaugas. Tačiau tokie darbininkai palieka nemažai klaidų, kurias vėliau tenka taisyti kitiems. „Tokie žmonės dabar pora savaičių dirba, o paskui, kai užsakymų mažiau, persikvalifikuoja į kitus darbus. Dažnai tenka tokių sodininkystės „specialistų“ darbus taisyti. Ypač tai akivaizdu pamačius, kaip jie išgeni medžius“, – atsidūsta patyręs agronomas.

Jam antrina ir Egidijus. Pasak jo, pažiūrėjus internete medžių genėjimo skelbimus su nuotraukomis, specialistus gali nupurtyti – kai kada vaismedžiai genimi grandininiais pjūklais. „Baisiau ir būti negali, pamačius tokį vaizdą, nes kokybiškai genėti medžių su grandininiu pjūklu neįmanoma. Taip, kartais tenka vieną ar kitą šaką nupjauti, bet toli gražu ne visas. Ne kartą teko taisyti kitų žmonių paliktą broką“, – apie medžius žalojančius neprofesionalų atliekamus genėjimo darbus atvirai kalba Egidijus. Pasak jo, šiuo metu pastebima didelė tokių darbų paklausa, todėl prieš kviečiantis į namus specialistą svarbu susipažinti su jo atliktais darbais, paprašyti jo darbų galerijos.

Vejai tvarkyti – trijų mėnesių eilė

Žaliuosius plotus turintys šeimininkai taip pat nesiryžta patys tręšti vaismedžių, vejų, todėl ši paslauga taip pat populiarėja. Ne mažesnio populiarumo sulaukia ir vejos aeravimo darbai. Klaipėdos krašte teritorijų priežiūra užsiimantis Aurimas Laureckis sako, kad šiuo metu norint susitvarkyti didesnę veją gali tekti laukti net iki trijų mėnesių. Jeigu vejos plotai kuklesni, tokius užsakymus pavyksta įtraukti tarp kitų darbų ir atlikti greičiau. Pasak jo, veja jau šiek tiek stiebiasi į viršų, todėl dabar palankus laikas jas atgaivinti.

Baigus šiuos darbus, prasideda vejos pjovimo darbų įkarštis. Anot Aurimo, daugiausia dėl to kreipiasi žmonės, nespėjantys tvarkyti toli nuo namų esančios valdos. „Apie 70 proc. mano klientų, prašančių prižiūrėti teritoriją, gyvena tolimesniuose rajonuose ir neturi galimybės atvykti tvarkytis patys. Nors daugiausia dirbu Klaipėdos apskrityje, tenka pavažiuoti ir toliau – į Tauragę, Kauną“, – apie pasipylusius užsakymus visoje Lietuvoje kalba Aurimas.

Nemažai darbo ir sodininkų bendrijose. Šiuo metu nemažai pageidavimų frezuoti žemes, paruošti daržus sėjai.

Kainos įvairios

Atsižvelgiant į kylančias degalų kainas, didėjančius darbuotojams mokamus atlyginimus, šiemet brango ir sodo darbus atliekančių specialistų įkainiai. VL kalbinti specialistai sako, kad kainos keitėsi nežymiai, paslaugos brango maždaug 10 proc.

Apsižvalgius skelbimuose matyti, kad vaismedžio genėjimo kainos svyruoja nuo 7 Eur iki 25 Eur. Kaina priklauso nuo medžių senumo, dydžio ir kiekio. Vaismedžio tręšimas atsieis nuo 4 Eur. Dekoratyvinio augalo formavimas – nuo 30 Eur. Gyvatvorių formavimas, purškimas – 4 Eur/m, žolės pjovimas – 4 Eur/a. Žemės frezavimo kainos prasideda nuo 4 Eur/a.

„Kai manęs paklausia, kiek kainuos medžio genėjimas, atsakau – o kiek kainuoja automobilis? Juk medis medžiui nelygu. Kartais jis gali būti sudėtingoje lokacijoje, prie jo nepatogu prieiti ir t. t. Tas pats ir su žolės pjovimu. Atvažiavę į vietą randame žolę iki kelių, kartais pievoje būna akmenų ar krūmų. Todėl geriausia apie tikslias kainas kalbėti tik būnant vietoje. Skelbiamos kainos dažniausiai yra orientacinės, tiksliai viską aptarti galima tik atvažiavus į vietą“, – tikina Egidijus.

Rekomenduojami video