Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žvejys persekiojo brakonierių

Neseniai prie Kėdainių rajono Bublių tvenkinio vyko tikra drama. Kraštietis žvejys Vaidas Misevičius pranešė aplinkosaugininkams, kad minėtame vandens telkinyje pastebėjo brakonierių.

Kol aplinkosaugininkai skubėjo į žvejo nurodytą vietą, brakonierius paspruko, tačiau iki pat pareigūnų atvykimo neabejingas žvejys persekiojo pažeidėją.

Pastebėjo atsitiktinai

V. Misevičius brakonieriavimo atvejį pastebėjo visai atsitiktinai. Vyras žvejojo Bublių užtvankoje, kuomet pamatė, kad ant to paties tvenkinio ledo žvejoję žvejai sugavo didelę lydeką. O lydekas šiuo metu gaudyti yra draudžiama.

„Lydeka buvo 5 kilogramai su pliusu. Viskas vyko apie 9 valandą ryto. Kai atvažiavau, trys žvejai sėdėjo ant ledo. Du žvejojo drauge, o vienas tolėliau, apsistatęs skrituliais.

Nespėjau ateit, kaip jiems užkibo minėta lydeka.

Priėjęs prašiau, kad paleistų, bet nunešė į krantą tarp medžių ir numetė“, – tos dienos įvykius pasakojo žvejys.

Pranešė aplinkosaugininkams

Vyriškis nieko nelaukė ir nutarė siekti teisybės. Jis nedelsdamas apie brakonieriavimo atvejį telefonu pranešė aplinkosaugininkams. Į įvykio vietą išskubėjo pareigūnai.

„Spėju, kad brakonierius pastebėjo, jog kalbu telefonu ir susirinkęs „šmutkes“ pradėjo lakstyti po visą tvenkinį.

Po to jis metėsi į krantą, o aš neatsilikau ir bėgau paskui.

Tada per laukus jis grįžo į tvenkinį. Pasidavė Kaplių užtvankėlės link, o ten jį pasiėmė tamsus juodas automobilis. Jis pabėgo“, – tęsė žvejys.

Dešimt skritulių

Vyriškis piktinosi, kad brakonierius elgėsi taip drąsiai ir įžūliai vidury dienos. Jis prašo, kad kiti žvejai, kurie pastebės brakonieriavimo atvejus, taip pat praneštų apie tai aplinkosaugininkams.

„Mums tądien realiai pritrūko gerų 15 minučių, kad būtume sugavę brakonierių. Skritulių buvo 10, gal net daugiau. Tai yra baisu.

Žvejai, nebūkite apgailėtini ir praneškite gamtos apsaugai, kad nubaustų juos. Taip elgtis negalima“,  – prašė V. Misevičius.

Vyksta akcija

Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad šiuo metu vyksta tradicinė kasmetinė akcija „Lydeka“. Šia akcija norima užtikrinti lydekų apsaugą prieš jų nerštą ir neršto metu, todėl nuo vasario 1 iki balandžio 20 d. įvedamas draudimas gaudyti lydekas.

Norint apsaugoti lydekas neršto metu organizuojami reidai, vyksta reguliari verslinės, mėgėjų ir specialiosios žvejybos kontrolė. Pareigūnai stabdo ir tikrina, ypač tamsiu paros metu, asmenų, įtariamų asmenų transporto priemones.

„Vykdoma žvejų kontrolė žiemą ant ledo ir per pavasarinį nerštą ištirpus ledui.

Jei išsilaikytų šaltesni orai ir ledas neištirptų, lydekos vis vien išnerštų, tik šiuo atveju po ledu ar artimiausiose aptirpusiose vandens telkinių pakraščiuose.

Taigi lydekas apsaugoti šiuo laikotarpiu itin svarbu, kad išlaikytume jų populiaciją ir palaikytume įprasta telkinių ekosistemą“, – teigia Gamtos išteklių apsaugos skyriaus viršininkas Kęstutis Motiekaitis.

Gresia baudos

Už draudžiamu metu sugautą lydeką pažeidėjams gresia administracinės baudos nuo 120 iki 300 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Taip pat už kiekvieną draudžiamu metu sužvejotą lydeką teks atlyginti 240 eurų žalą žuvų ištekliams.

O lydeką sugavus gamtinių rezervatų ar ichtiologinių draustinių vandens telkiniuose, žala skaičiuojama taikant trigubą žalos apskaičiavimo įkainį.

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Rekomenduojami video