Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žolės padegėjai vos nesupleškino gyvenamojo namo

Pastarosiomis dienomis kone kasdien girdime pranešimus apie mieste bei kaimuose deginamą pernykštę sausą žolę. Deja, bet ne visi tokie gaisrai baigiasi laimingai – nuo padegtos žolės gali supleškėti ne tik ūkiniai pastatai, bet ir gyvenamieji namai. Būtent taip vos nenutiko prieš keletą dienų Kėdainių mieste. Beje, per tą patį vakarą netoliese žolė buvo padegta net du kartus, o šioje vietoje tokie gaisrai kartojasi kasmet.

Padegė pavakarę

Laimei, gaisras kilo šviesiu paros metu. Bendrasis pagalbos centras pranešimo apie Kėdainių miesto Šėtos gatvėje degantį žolės lauką gavo 16 val. 39 min.

Per penkiolika minučių į įvykio vietą atvykę gelbėtojai netoli geležinkelio pervažos rado degančią žolę, šalia – gyvenamasis namas.

Ugniagesiai nedelsdami ėmė malšinti ugnį. Per keliolika minučių ji buvo užgesinta. Ugniagesiai informavo, kad šį kartą pavojus buvo išties didelis.

„Žolė degė 40 arų plote. Esant dideliam vėjui kilo pavojus pastatui“, –informavo Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vyriausioji specialistė Džiuginta Vaitkevičienė.

Ir dar kartą

Beje, per tą patį vakarą netoliese žolė buvo padegta net du kartus, o šioje vietoje tokie gaisrai kartojasi kasmet.

Šią vietą ugniagesiai jau daugelį metų vadina problemine – praeiviai tyčia ar dėl neatsargumo žolę čia padega labai dažnai.

Jau sutemus žolė degė taip pat šalia geležinkelio, tik privažiavimas buvo nuo J. Biliūno gatvės pusės. Pranešimas apie gaisrą gautas 21 val. 56 min.

Ugniagesiai užgesino apie 3 arus degusios pievos.

Ugniagesiai primena

Ugniagesiai primena – degini žolę – keli pavojų gyvybei. Gaisrai atviruose plotuose neretai gali persimesti į sodybas, miškus, dažnai iškyla grėsmė žūti ne tik žvėrims, bet ir žmonėms.

Tokių gaisrų gesinimas atima ne tik labai daug ugniagesių pajėgų, bet ir padaro labai didelių nuostolių gamtai bei turtui: sudega augalai, jų sėklos, žūsta vabzdžiai, gyvūnai, perintys paukščiai.

Be to, labai smarkiai užteršiama aplinka – išsiskiria toksiškos dujos ir įvairios sveikatai kenksmingos dalelės, kurių sudėtyje yra suodžių, dervos, nesudegusių medžiagų bei neorganinių atliekų.

Jei pastebėjote degant žolę, nieko nelaukite – pasistenkite patys ją užgesinti, kol liepsna nepersimetė į didesnius plotus: užplakite liepsną medžių šakomis ar užtrypkite kojomis, užpilkite vandeniu arba smėliu.

Didesnius ugnies plotus reikėtų apkasti grioveliais, kad liepsna neišplistų. O jeigu matote, kad su ugnimi susidoroti nepavyks, nedelskite – kvieskite ugniagesius gelbėtojus bendruoju pagalbos telefonu 112.

Rekomenduojami video