Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žmogaus gyvenimo sąlygos aplinkiniams kelia susirūpinimą

Nepakenčiama smarvė, bebaigiantis sugriūti namas, lentgaliais užkalti langai – tokiomis sąlygomis Kėdainių mieste gyvena vyriškis. Apie jį korespondentus informavo vyriškį atsitiktinai aplankę statybininkai, kurie pasibaisėjo vienišo žmogaus gyvenimo sąlygomis.

Pasidarė bloga

„Rinkos aikštės“ žurnalistas sulaukė dviejų statybininkų pranešimo apie Kėdainių miesto Akacijų gatvėje košmariškomis sąlygomis gyvenantį vyriškį. Statybininkai prašė nedelsiant žmogui padėti, mat, pasak jų, vyras gali bet kurią dieną sušalti.

„Durys visos kiauros, langai užkalti lentgaliais, vėjai pučia kiaurai. Tokį vaizdą mes pamatėme, kai nuvažiavome pakeisti visiškai supuvusį langą. Tiesa, langą pakeisti nebuvo taip lengva. Įėjus į namo vidų supykino, išbėgau į lauką, nes man pasidarė bloga.

Vyras iki pusės buvo nuogas. Namuose tvyrojo nepakenčiamas fekalijų ir šlapimo kvapas. Ten tikra kiaulidė, gyvuliai gyvena tvarkingiau“, – pasakojo vienas statybininkų.

quote author="Aut. past.">„Rinkos aikštė“ sulaukė dviejų statybininkų pranešimo, kurie informavo, kad Kėdainių miesto Akacijų gatvėje košmariškomis sąlygomis gyvena vyriškis. Statybininkai prašė nedelsiant žmogui padėti, mat, pasak jų, vyras gali bet kurią dieną sušalti. 

Langą pakeitė

Iškrypusį langą statybininkai pakeitė, tačiau vaizdo, kurį jie išvydo, pamiršti dar ilgai negalės.

„Mums keista, kad žmogus gali taip gyventi. Esu visko matęs, tačiau tokios netvarkos, tokios smarvės nemačiau dar niekur. Suprantame, kad žmogus gal pilnai negali atsakyti už savo veiksmus, bet ar neturėtų juo kas pasirūpinti? Ar nėra atsakingų įstaigų, asmenų?“ – dėstė vyriškis.

Kaimynams situacija žinoma

„Rinkos aikštė“ nuvyko į statybininkų nurodytą vietą, tačiau pakalbinti ten gyvenančio vyriškio dėl tam tikrų priežasčių nepavyko.

Tiesa, namas, kuriame gyvena vyriškis, atrodė išties klaikiai. Net sunku įvardinti, jog tai gyvenamasis namas. Žurnalistai pakalbino vyriškio kaimynus, šie patikino, kad situacija žinoma, tačiau niekas nieko negali padaryti.

Pasirinko pats?

„Žmogus tokį gyvenimo būdą pasirinko pats. Jis čia gyvena jau daugybę metų. Anksčiau jis buvo sveikas, bet pasiligojo, jam kažkas atsitiko. Jį lyg prižiūri kažkas, atveža maisto. Tačiau giminių Lietuvoje jis neturi, yra sesuo lyg Ispanijoj, daugiau nieko. Mes irgi bijojome, kad nesušaltų, nenumirtų. Anksčiau jis kūrendavosi malkomis krosnį, dabar kažkas įrengė kondicionierių“, –  dėstė viena kaimynių.

Padėti neįmanoma

Moteris pasakojo, kad socialinės institucijos bandė vyrui padėti, tačiau jis jų pagalbos atsisako.

„Buvo jis išvežtas į prieglaudą, bet pabėgo, Matyt, jam čia geriau. Anksčiau jis dar išeidavo į lauką, dabar jo nematome. Sėdi viduje ir viskas. Jam atneša maisto, paduoda, jis pavalgo. Badu nemirs, kondicionierių dabar įrengė, bet kad tas namas visas kiauras. Sunku žmogeliui, ne gyvenimas čia, vargas ir tiek. Visi kaimynai jį žinom, pažįstam, bet yra kaip yra“, – dėstė viena kaimynių.

Atsakymo nesulaukėme

Iš kaimynų pasakojimų susidarėme įspūdį, jog vyriškiui kažkas padeda. Galbūt tai socialinis ar lankomosios priežiūros darbuotojas? O gal koks šeimos draugas ar giminaitis? Gal vis tik vyriškis yra prižiūrimas?

„Rinkos aikštė“ išsiuntė šiuos klausimus Kėdainių bendruomenės socialiniam centrui, tačiau per dvi savaites jokio atsakymo nesulaukėme. Jei bus gautas tarnybų paaiškinimas – tekstą papildysime.

 

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Rekomenduojami video