Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žemės ūkio ministro interpeliacija Seime nepavyko

Seime trečiadienį nenumatytame posėdyje vien valdančiųjų balsais pritarta žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko atsakymams į jo interpeliacijos klausimus ir ji buvo atmesta.

Opozicija nedalyvavo

Už tai, kad ministro atsakymams būtų pritarta, balsavo visi 64 posėdyje užsiregistravę parlamentarai. Balsavime nedalyvavo visos opozicinės frakcijos.

Pasak opozicijos atstovų, taip valdantieji, netikėtai iš vakaro suplanavę ir paskelbę apie trečiadienį vyksiantį posėdį, gelbėjo K.Navicką nuo interpeliacijos. Jų teigimu, užuot išsprendus šio ministro klausimą laikantis numatytų procedūrų įprastu parlamentiniu būdu, valdantieji pasirinko beatodairišką K.Navicko gelbėjimo planą, todėl dabar žemdirbiams atveriamos galimybės imtis ir kitokių demokratinių veiksmų.

Antradienį vykstant K.Navicko interpeliacijai Seimo posėdžiui pirmininkavęs parlamento vicepirmininkas Jurgis Razma trečiadienio posėdyje teigė, kad opozicijos priekaištai ministrui nebuvo rimti ir teisingi, o pati interpeliacija organizuota dirbtinai, matant, kad ministru nepatenkinti ir dalis valdančiųjų.

„Pavyzdžiui, ministras buvo užsipultas, neva gavo labai daug pastabų dėl Europos Komisijai pateikto Strateginio plano, kai ministras nesunkiai įrodė, kad pagal gautų pastabų skaičių Lietuva yra viena mažiausiai jų gavusių iš visų Europos šalių, – sakė J.Razma. – Matome, kad interpeliacija suorganizuota dirbtinai, galbūt išgirdus, kad tarp valdančiųjų yra vienas kitas, kuris irgi pamurma, yra kažkuo nepatenkintas. O ministras, manau, girdi kritiką“, – argumentavo jis.

Antradienį Seime vyko K.Navicko interpeliacija, ministras atsakė į 35 ją pasirašiusių Seimo narių klausimus.

Interpeliacija K.Navickui organizuoja gegužę, ją pasirašius 56 Seimo nariams. Ministras kaltintas vangumu sprendžiant įsisenėjusias žemės ūkio problemas bei ieškant, kaip padėti įtampą dėl sudėtingos situacijos trąšų ir kitose žemės ūkio rinkose išgyvenantiems ūkininkams ir maisto gamintojams.

Politiniai motyvai?

Pats K.Navickas tikino, kad interpeliacija inicijuojama politiniais motyvais, o praėjusią savaitę poziciją, jog ministras turi likti poste, išreiškė Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjunga. Jos vadovo Vytauto Buivydo teigimu, K.Navicką nušalinti siekiama būtent tuo metu, kai Lietuvoje diskutuojama dėl ateinančių ketverių metų žemės ūkio politikos, spaudžiant stambiesiems ūkininkams.

Nepasitikėjimą ministru dar praėjusių metų pabaigoje išreiškė Žemės ūkio tarybos atstovai. Jų teigimu, K.Navickas netinkamai komunikuoja su ūkininkų atstovais, netvarko valstybinės žemės, pamiškių. Kritikos sulaukė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) vykdoma Žaliojo kurso įgyvendinimo strategija, didėjantys mokesčiai, ŽŪM vadovas kaltintas prastu vadovavimu ir nekompetencija. Ragindami ministrą trauktis, žemdirbiai tuomet prašė K.Navicko nekankinti savęs ir žemės ūkio atstovų.

Smulkieji kreipėsi į Seimą

Ministrą palaiko ne tik Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjunga, bet ir Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų asociacija „Kooperacijos kelias“ bei Lietuvos šeimos ūkininkų sąjunga.

Organizacijų pirmininkų Jono Kuzminsko ir Vido Juodsnukio kreipimesi į Seimo narius akcentuojama, kad smulkiuosius ūkininkus girdi ir jų keliamas problemas linkusi spręsti tik ŽŪM. Jos darbu sektoriaus atstovai yra patenkinti.

Palaikomos ir ŽŪM parengto Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano gairės, kurias aršiai kritikuoja stambieji žemvaldžiai. Ši ūkininkų grupė viešumoje girdima gerokai garsiau, be to, jos interesus gina dalis Seimo Kaimo reikalų komiteto (KRK) narių.

Ministrą palaiko ne tik Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjunga, bet ir Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų asociacija „Kooperacijos kelias“ bei Lietuvos šeimos ūkininkų sąjunga. Kreipimesi į Seimo narius akcentuojama, kad smulkiuosius ūkininkus girdi ir jų keliamas problemas linkusi spręsti tik ŽŪM. Jos darbu sektoriaus atstovai yra patenkinti.

„Įprastai labai garsiai girdimas stambiems ūkininkams atstovaujančių žemės ūkio atstovų balsas. Tačiau jie rūpinasi tik didelių ūkių interesais, o smulkių ūkių balso negirdi niekas, išskyrus ŽŪM“, – akcentuojama dokumente.

Anot besikreipiančiųjų, pagalba smulkiesiems ūkininkams yra ŽŪM prioritetas, jie jaučia asmeninį K.Navicko rūpestį.

„Apskritai ŽŪM prioritetas ir asmeninis ministro dėmesys smulkių ūkių likimui labai jaučiamas, kaip ir įsiklausymas, atsižvelgimas į paprasto ūkininko problemas, kurios nedelsiant sprendžiamos“, – rašoma J.Kuzminsko ir V.Juodsnukio laiške parlamentarams.

Nepasitikėjimas K.Navicku, anot ūkininkų atstovų, išreikštas ne laiku ir ne vietoje – būtent formuojant galutines Strateginio plano nuostatas. Kaip rašoma dokumente, šiame plane smulkiems ir vidutiniams ūkiams siekiama numatyti daugiau paramos, palankias sąlygas plėtoti veiklą.

Akcentuojama, kad formuodama strategiją ŽŪM numatė įvesti tiesioginių išmokų „lubas“, taip užtikrinant sąžiningesnį lėšų paskirstymą tarp ūkių, nors dėl to yra „aršiai puolama“ stambiųjų žemvaldžių.

„Ir, kas netikėčiausia, kai kurių KRK narių, kurie atstovauja didelių ūkių interesams. Mums didžiausia baimė, kad stambių ūkių interesai nugalės, o smulkių ūkių neliks“, – pažymi dokumento autoriai.

„Iki šiol K.Navickas labai daug dirbo dėl smulkiųjų ūkininkų. Tai svarbiausia, nes dideli ir efektyvūs ūkiai šiandien gali susitvarkyti patys. Tą jis žada daryti ir toliau“, – rašoma laiške.

Taip pat giriami pernai gruodį viceministrais tapę Paulius Astrauskas bei Egidijus Giedraitis. Kaip teigiama laiške parlamentarams, patys anksčiau ūkininkavę politikai „labai giliai“ supranta Lietuvos žemės ūkio problemas, dėl to pagerėjo dialogas tarp ŽŪM ir ūkių.

„Atsirado supratimas ir susikalbėjimas, niekada nebuvome palikti už durų net ir su pačiomis mažiausiomis problemomis“, – rašoma ūkininkų atstovų.

Organizacijų vadovai rašte taip pat mini, jog ŽŪM yra atlikusi keletą mažiesiems ūkiams ir jų kooperatyvams svarbių bei naudingų sprendimų: visų pirma, K.Navicko nuspręsta dar kelerius metus leisti parduoti atšaldytą pieną, taip pat laikinai atsisakyta reikalavimo laikyti karves nepririštas.

„ŽŪM atsižvelgia ir į smulkių Lietuvos ūkininkų situaciją, kad jiems būtų lengviau išgyventi“, – teigia J.Kuzminskas ir V.Juodsnukis.

Siūlo jungti dvi ministerijas

Seimo opozicinės Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys ketvirtadienį, nepavykus žemės ūkio ministro K.Navicko interpeliacijai, atskirai nuo valdančiųjų surengtame opozicijos parlamentarų posėdyje pasiūlė jungti Aplinkos ministeriją ir ŽŪM. V.Gapšys kvietė pasidomėti, kokios būtų teisinės galimybės ministerijų sujungimą įgyvendinti.

„Siūlau apsvarstyti galimybę, įvertinti teisiškai: gal yra įmanoma siūlyti sujungti Aplinkos ministeriją ir ŽŪM, taip pat atitinkamai sukelti klausimą dėl ministro, kuris turėtų eiti tas pareigas“, – ketvirtadienį Seimo Kovo 11-osios Akto salėje opozicijos parlamentarų posėdyje teigė V.Gapšys. Jis svarstė, kad sujungus ministerijas turėtų būti paskirtas naujas ministras – K.Navickas posto netektų, iš pareigų galimai tektų šalinti ir aplinkos ministrą Simoną Gentvilą.

„Jei ministerijos būtų sujungtos, turėtų būti paskirtas naujas ministras. Pažiūrėtume, ar prezidentas patvirtintų tokį ministrą Navicką. Galbūt būtų visai kitas, galbūt net ir ne S.Gentvilas (...) galbūt reiktų išvis naujo ieškoti. Ir šiame procese galėtume aktyviai dalyvauti“, – savo idėją dėstė „darbietis“.

Parengta pagal Eltą

Rekomenduojami video