Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žemės ūkio ateitis priklauso tiems, kas supranta duomenis

Dar visai neseniai žemdirbystėje galiojo bendros, visiems ūkininkams puikiai žinomos normos, kurios išlikdavo nepakitusios dešimtmečiais. Tačiau žemės ūkio technologijoms sparčiai vystantis, neįkainojamu įgūdžiu tampa gebėjimas efektyviai panaudoti duomenis – jis padeda ūkininkams ir žemės ūkio verslo specialistams savo veiklą tiksliai pritaikyti prie konkrečių aplinkybių.

Tad duomenų mokslo ir technologijų integravimas į žemdirbystę nebėra tik vienas būdų gauti ES finansavimą. Dabar jis būtinas norint padidinti produktyvumą, tvarumą ir pelningumą, ypač susiduriant su tokiais iššūkiais kaip nenuspėjamas klimatas ir Europos žaliasis kursas.

Duomenų vaidmuo šiuolaikiniame žemės ūkyje

Duomenys žemės ūkyje renkami iš įvairių šaltinių: dirvožemio jutiklių, meteorologinių stočių, palydovinių vaizdų ir net dronų. Jie suteikia svarbios informacijos apie pasėlių sveikatą, dirvožemio sąlygas, oro sąlygas ir kenkėjų protrūkius. Suprasdami ir analizuodami visus šiuos duomenis žemdirbiai gali priimti tvirčiau pagrįstus sprendimus, kurie padeda optimizuoti jų veiklą.

Pavyzdžiui, taikant precizinę žemdirbystę duomenys padeda užtikrinti, kad pasėliai gautų reikiamą vandens, trąšų ir pesticidų kiekį. Šis metodas ne tik padidina derlių, bet ir sumažina atliekų kiekį bei poveikį aplinkai. Dirvožemio jutiklių duomenų analizė suteikia daug informacijos apie dirvos sudėtį ir padeda žemdirbiams optimizuoti trąšų naudojimą ir pagerinti dirvožemio būklę. Dar vienas pavyzdys – predikcinė analizė gali numatyti rinkos tendencijas ir padėti ūkininkams nuspręsti, kada geriausia sodinti ir nuimti derlių, kad rinkos kainos būtų didžiausios.

Žemės ūkio specialistams duomenų analizės įgūdžiai gali praversi keleriopai:

●     Tinkamesni sprendimai. Suprasdami duomenis ūkininkai gali analizuoti tendencijas ir reiškinius, kurie kitu atveju liktų nepastebėti. Šie įgūdžiai padeda jiems laiku priimti sprendimus – pavyzdžiui, parinkti geriausią metą sėjai arba numatyti kenkėjų protrūkius.

●     Didesnis efektyvumas. Duomenų analizė padeda supaprastinti ūkio procesus – su jos pagalba galima lengviau identifikuoti neefektyvius metodus ir rasti būdų juos patobulinti. Pavyzdžiui, reguliariai analizuodami įrangos veikimo duomenis žemdirbiai gali suplanuoti techninę apžiūrą prieš įvykstant gedimui, taip išvengdami brangių prastovų.

●     Tvari praktika. Suprasdami ir naudodami duomenis ūkininkai gali pritaikyti tvaresnius metodus. Precizinės žemdirbystės technologijos sumažina chemikalų ir vandens naudojimą, todėl ūkis tampa tvaresnis ir ekologiškesnis.

●     Didesnis pelningumas. Duomenimis pagrįsti sprendimai dažnai lemia didesnį derlių ir geresnį išteklių valdymą, o tai tiesiogiai lemia pelningumą. Suprasdami rinkos tendencijas ir vartotojų pageidavimus ūkininkai gali geriau prisitaikyti prie paklausos, sumažinti atliekų kiekį ir padidinti pardavimus.

Kaip susidraugauti su duomenimis

Pradėti mokytis duomenų apdorojimo įgūdžių gali būti nedrąsu, ypač tiems, kurie nesijaučia gerai išmanantys technologijas. Kai kuriems mokymo ištekliams prireiks ir anglų kalbos žinių, bet pradėti niekada nevėlu.

Registruokitės į internetinius kursus. Daugybė internetinių platformų siūlo duomenų mokslo, analizės ir panašių sričių kursus – pavyzdžiui, „Coursera“, „edX“ ir netgi lietuvių startuolis „Turing College“. Kursus galite rinktis pagal savo žinių lygį, pageidaujamą mokslų intensyvumą ir trukmę bei norimą rezultatą.

Naudokitės žemės ūkio duomenų platformomis. Tokie įrankiai kaip lietuviška programėlė „NMA agro“ ir įvairiomis užsienio kalbomis prieinami „Agrivi“, „Climate FieldView“ ir „OneSoil“ padeda patogiai rinkti ir analizuoti ūkio duomenis. Šios platformos gali būti puikus būdas pradėti integruoti duomenis į savo kasdienę veiklą.

Ieškokite finansavimo galimybių. Duomenų įgūdžių mokymai gali tapti nemaža finansine našta. Tačiau kai kurie kvalifikacijos kėlimo kursai yra remiami UŽT finansavimu – tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori tobulinti savo įgūdžius šioje srityje tam neskirdami papildomo biudžeto. Finansavimas skiriamas ne tik bedarbiams, bet dirbantiems Lietuvos gyventojams, norintiems išmokti paklausių įgūdžių ir padidinti savo produktyvumą.

Tad dar kartą primename: žemės ūkio technologijoms toliau vystantis, darbo su duomenimis išvengti nepavyks. Naudodami duomenis ūkininkai ir žemės ūkio specialistai gali priimti geresnius sprendimus, padidinti efektyvumą, taikyti tvaresnes praktikas ir uždirbti daugiau pelno. Išmokti duomenis suprasti ir analizuoti gali atrodyti sudėtinga, tačiau pasirinkus tinkamus išteklius tai yra pasiekiamas ir išties labai naudingas tikslas. Kuo anksčiau pradėsite, tuo greičiau galėsite skinti saldžius mokslo vaisius!

Rekomenduojami video