Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
VVG bendradarbiavimui – naujos galimybės

Veiklių vietos veiklos grupių (VVG) galima surasti kiekvienoje mūsų savivaldybėje. Jos skatina gyventojus ir organizacijas aktyviai dalyvauti gyvenamosios vietovės ir bendruomenės plėtros procesuose, padeda stiprinti pilietinę visuomenę, palaiko darnų vietos valdžios, verslo ir nevyriausybinio sektoriaus bendradarbiavimą. Tam, kad VVG turėtų dar daugiau galimybių stiprinti savo veiklą, nuo liepos 3 iki rugpjūčio 31 d. Lietuvos VVG dar kartą kviečiamos teikti paraiškas dėl paramos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „LEADER programa“ veiklos sritį „Vietos veiklos grupių bendradarbiavimo projektų rengimas ir įgyvendinimas“. Šiam paraiškų teikimo etapui skirta kiek daugiau nei 1,5 mln. Eur paramos lėšų.

Kas gali teikti paraiškas?

VVG principas – „iš apačios į viršų“, t.y. išklausant gyventojus, jų idėjas bei pasiūlymus, rengiamos ir įgyvendinamos vietos plėtros strategijos, pagal kurias remiami verslų kūrimosi kaime projektai bei skatinamas žemės ūkio veiklos įvairinimas. VVG taip pat stipriai prisideda prie to, kad vietos gyventojai būtų įtraukiami į veiklas, daug dėmesio skiria žmonių švietimui, regionų ekonominiam gyvybingumui, skatina verslų kūrimąsi kaime. Tam, kad VVG galėtų dar daugiau nuveikti, jos jau gali teikti paraiškas pagal KPP priemonės „LEADER programa“ veiklos sritį „Vietos veiklos grupių bendradarbiavimo projektų rengimas ir įgyvendinimas“.

Parama pagal šią priemonę gali būti skiriama kaimo vietovių VVG ir dvisektorėms VVG, įgyvendinančioms vietos plėtros strategijas (VPS). Paraiškos teikiamos kartu su partneriais, kurių skaičius neribojamas. Partneriais gali būti kaimo vietovių, miesto, žuvininkystės VVG, dvisektorės VVG, įgyvendinančios VPS. Partneriais gali būti ir kiti viešieji juridiniai asmenys, t.y. viešojo ir privataus sektoriaus partnerių grupė, įgyvendinanti VPS, tačiau tik kai prašoma parengiamosios paramos ir paramos tarptautiniam bendradarbiavimui.

Kokia parama gali būti skirta?

Paramos dydis tiesiogiai priklauso nuo įgyvendinamo projekto. Jei paramos prašoma VVG tarptautinio bendradarbiavimo projektui parengti, vienam projektui įgyvendinti gali būti skirta iki 3 tūkst. Eur. O jei numatoma įgyvendinti VVG tarptautinio bendradarbiavimo projektą – vienam projektui gali būti skirta iki 100 tūkst. Eur. Tiems, kas nori įgyvendinti teritorinio bendradarbiavimo projektą, gali būti skirta iki 100 tūkst. Eur, kompensuojama iki 95 proc. tinkamų finansuoti išlaidų.

Svarbu pažymėti, kad techninė parama tam pačiam tarptautinio VVG bendradarbiavimo projektui inicijuoti ir tai pačiai VVG skiriama vieną kartą per KPP įgyvendinimo laikotarpį.

Tam, kad VVG galėtų dar daugiau nuveikti, jos jau gali teikti paraiškas pagal KPP priemonės „LEADER programa“ veiklos sritį „Vietos veiklos grupių bendradarbiavimo projektų rengimas ir įgyvendinimas“.

Paramos lėšomis gali būti kompensuojamos komandiruočių, ryšių, vertimo, susitikimų su projekto partneriais išlaidos, pavyzdžiui, parengiamoji parama (tarptautinių projektų inicijavimas), projekto koordinavimo išlaidos (banko mokesčiai, kelionių, transporto nuomos ir kt.), bendrosios išlaidos, teritorinio ir tarptautinio bendradarbiavimo projekto įgyvendinimo išlaidos ir kt.

Kaip pateikti paraišką?

Paraiškos pagal priemonę teikiamos naudojantis Žemės ūkio ministerijos informacinės sistemos (ŽŪMIS) (adresu www.zumis.lt) pranešimų siuntimo funkcionalumu (iš ŽŪMIS meniu pasirenkama „Pranešimai“), pateikiant skenuotą paraišką ir prašomus dokumentus. Taip pat paraiškos priimamos jas siunčiant elektroniniu paštu dokumentai@nma.lt. Paraiška ir kartu pateikiami skenuoti privalomi dokumentai turi būti pasirašyti kvalifikuotu elektroniniu parašu.

Visi dokumentai turi būti pateikti ne vėliau kaip iki kvietimo teikti paramos paraiškas paskutinės dienos, t.y. rugpjūčio 31 d. 24 valandos.

Liepos–rugpjūčio mėnesiais vyksiantis paraiškų pagal priemonę teikimo etapas yra antrasis šiais metais. Vasario–kovo mėnesiais buvo pateiktos trys paraiškos, bendra jose prašoma paramos suma sudarė beveik 300 tūkst. Eur.

Šiemet paraiškos dėl VVG bendradarbiavimo projektų įgyvendinimo bus renkamos ir trečią kartą – paskutinis paraiškų teikimo etapas pagal priemonę numatytas spalio–lapkričio mėnesiais.

Gyventojai įsitraukia itin noriai

Kaišiadorių rajono VVG atstovė Gedvilė Šavelienė sako, kad ji kartu su kolegomis teikė tarptautinį ir teritorinį projektą. Vienu iš projektų „Atsinaujinanti energija kaimo plėtrai“ siekta kaimo bendruomenes supažindinti su atsinaujinančios energijos galimybėmis, o augančiai kartai buvo sukurtos specialios dirbtuvės, kur mažieji buvo supažindinti su vėjo, saulės energijos naudojimu.

Kitas įgyvendintas projektas buvo nukreiptas į kaimo gyventojus, kurie buvo mokomi kurti gėlių dekoracijas, įvairius derinius ir puošti kaimus, miestelius. Taip pat įgyvendinti ir kiti vietos projektai pagal VPS – įrengtos vaikų žaidimo aikštelės, atnaujinti parkai. Pasak jos, tokie ir panašūs projektai itin naudingi kaimo bendruomenėms, mat tokiu būdu ne tik skatinama gyventojų įtrauktis, socialinių ryšių mezgimas, jų kūrybiškumas, bet ir diegiamos aplinkosauginės idėjos.

„Gyventojai įsitraukia labai noriai. Įgyvendinome tarptautinį projektą „Atsinaujinanti energija kaimo plėtrai“ 8 ir 10 klasių mokiniams, vedėme pamokas. Mokytojos mūsų teiravosi, ar ir kitoms klasėms galėsime vesti panašias pamokas. Susidomėjimas buvo tikrai didelis“,– tikina G.Šavelienė.

Uteniškiai bando plėtoti žvaigždžių stebėjimo turizmą

Ne vieną projektą sėkmingai įgyvendino ir Utenos VVG. Jų pirmininkė Jolita Umbrasienė sako, kad jiems pavyko įgyvendinti inovatyvų tarptautinį projektą apie šviesos taršą. Kai kuriuose pasaulio didmiesčiuose dėl taršos žmonės praktiškai nemato giedro dangaus, nebeišvysta žvaigždžių naktimis, todėl uteniškiai kartu su dar keturių šalių atstovais susivienijo tam, kad pradėtų vystyti unikalų projektą – žvaigždžių stebėjimo turizmą.

„Lietuvoje yra labai daug piliakalnių, nuo kurių galima puikiai stebėti žvaigždes, esame įsigiję ir teleskopą. Taip pat Lietuvoje yra nemažai itin skaidrių ežerų, todėl žvaigždes stebėti galima net panėrus po vandeniu, tai vis labiau populiarina narai“, – pasakoja pašnekovė, pabrėždama, kad ši išskirtinė turizmo kryptis sparčiai populiarėja.

Anot J.Umbrasienės, į Utenos VVG suplaukia daug idėjų iš miesto, kaimo gyventojų. Jie teikia savo idėjas, pasiūlymus, noriai įsitraukia į įvairias veiklas.

„Tai nėra iš viršaus į apačią nuleisti sumanymai. Idėjos mus pasiekia iš žmonių, kurie dalijasi savo pageidavimais. Mes planuojame, ką galime padaryti, rengiame strategiją, kad bendromis jėgomis išpildytume kraštiečių lūkesčius. Labai džiaugiuosi, kad įgyvendinant mūsų strategiją buvo sukurta ir darbo vietų, žmonės atsižvelgė į tai, koks verslas mūsų vietovėje būtų parankus, perspektyvus. Pas mus per savaitę ateina ne vienas ir ne du žmonės, jie pristato savo sugebėjimus, pasakoja, kurioje srityje – verslo ar bendruomenių aktyvinimo – ir ką jie nori veikti“, – reziumuoja Utenos VVG pirmininkė.

Strateginio plano parama VVG

Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginiame plane (toliau – Strateginis planas) VVG bendradarbiavimas taip pat remiamas. Ši priemonė Strateginiame plane yra integruota į pačią VPS, t.y. VVG, rengdama VPS, jau turi suplanuoti ar planuoja įgyvendinti tarptautinį teritorinį bendradarbiavimo projektą. Maksimali suma vienai VVG per visą laikotarpį negalės viršyti 30 tūkst. Eur.

Taip pat pažymėtina, kad šios priemonės taisyklės nebus rengiamos atskirai, visi reikalavimai ir sąlygos paramai gauti integruoti į Vietos projektų, įgyvendinamų bendruomenių inicijuotos vietos plėtros būdu, administravimo taisykles.

Kaip ir KPP laikotarpiu, pagal priemonę bus remiami tarptautiniai bendradarbiavimo projektai, kurių taikomas intensyvumas – iki 100 proc., ir teritoriniai bendradarbiavimo projektai, kurių taikomas intensyvumas – iki 95 proc.

Strateginiame plane numatytoje priemonėje bus išplėstas partnerių ratas – partneriais galės būti ne tik kitos VVG, bet ir fiziniai bei juridiniai asmenys, esantys VVG nariais ir (arba) įgyvendinę / įgyvendinantys vietos projektus.

Daugiau informacijos www.nma.lt.

Rekomenduojami video