Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vieni kyšių ieško, kitiems – siūloma per jėgą

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto valdyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimo kyšininkavimo (pagal LR BK 225 str. 1d.). Tyrimas pradėtas gavus piliečio skundą dėl to, kad pareigūnas pažadėjo padaryti įtaką tyrėjai, jog ši priimtų pareiškėjui palankų sprendimą.

Nušalino nuo pareigų

Įtariama, kad Trakų rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus tyrėjas (37 m.) paėmė 1000 eurų kyšį, kad būtų nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl grasinimo susidoroti. Apie tai pranešęs Imuniteto tarnybos viršininkas Elanas Jablonskas sakė, jog tyrimas pradėtas maždaug prieš mėnesį, kai į policiją kreipėsi pilietis, informavęs, kad pareigūnas iš jo rengiasi paimti kyšį. Policijai apie būsimą nusikaltimą pranešęs asmuo ir įtariamasis buvo vieno medžioklės būrelio nariai. Įvykio vietoje sulaikius pareigūną buvo atlikta krata jo asmeniniame automobilyje, kuriame rasti priimti pinigai. Vilniaus apylinkės teismo sprendimu pareigūnas nušalintas nuo pareigų 6 mėnesiams. Įtariamasis paleistas iš areštinės, jam paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Pareigūnas policijoje dirba 13 metų.

Įtariamojo tapatybės Imuniteto tarnybos vadovas sakė neatskleisiąs dėl nekaltumo prezumpcijos reikalavimų.

Trakų pareigūnas pažįstamam vyrui teigė už atlygį galįs padėti nutraukiant ikiteisminį tyrimą, kuris jam buvo pradėtas dėl grasinimo susidoroti. Jis žadėjo paveikti tyrimą atliekančią kitą Trakų rajono pareigūnę. Ši pareigūnė buvo apklausta kaip specialioji liudytoja, tačiau, kaip sakė E. Jablonskas, „įrodymų, kad ji buvo prisidėjusi prie šios korupcinės veiklos, dalyvavimo šioje korupcinėje schemoje, mes neturime“.

Pasak jo, minėtas tyrimas dėl grasinimo susidoroti jau buvo nutrauktas dar iki užfiksuoto kyšio perdavimo, kyšininkavimu įtariamas Trakų policininkas bandė sukčiauti sąmoningai klaidindamas, kad gali paveikti tyrimą.

Siūlančiųjų mažėja

Išplatinęs šį pranešimą Policijos departamentas pateikė statistikos, kuri rodo, kad papirkimų atvejų smarkiai mažėja. 2006-aisiais Lietuvos policijos savo sistemoje pradėta aktyvi kova su kyšininkais, dažniausiai Kelių eismo taisyklių pažeidėjais, duoda pastebimų rezultatų.

Per 2018 metų 11 mėnesių pradėtas 51 ikiteisminis tyrimas pareigūnų atžvilgiu, iš jų 24 korupcinio pobūdžio ikiteisminiai tyrimai.

2017 metais imuniteto padaliniai atliko 125 (2016 m. – 143) ikiteisminius tyrimus. Per 10 šių metų mėnesių užregistruota 212 atvejų, kuomet bandyta papirkti policijos pareigūnus. Palyginimui, per 2017 metus užregistruoti 393 papirkimų atvejai, 2016 m. – 471, 2015 m. – 817, 2014 m. – 896, 2013 m. – 866.

Per 2018 – 2013 metus sumažėjimas siekia 75,52 proc.

Galima konstatuoti, kad mūsų piliečiai galutinai baigia įsitikinti – pareigūnai nepaperkami. Žmonėms tapo aišku, kad pigiau susimokėti baudą valstybei, nei bandyti papirkti pareigūnus ir rizikuoti užsitraukti baudžiamąją atsakomybę

Pasipriešino pareigūnams

Tačiau bandančių išsigelbėti davus kyšį vis dar atsiranda. Štai vieną lapkričio naktį Kelmės rajone, Šedbarų kaime, Sodų gatvėje pareigūnai sustabdė keturratį, kurį vairavo jaunuolis (29 m.). Keturratis buvo be valstybinių numerių, be valstybinės techninės apžiūros, neapdraustas, o vairuotojas neturėjo teisės vairuoti tokios rūšies transporto priemonės. Pareigūnams pajutus nuo vairuotojo sklindantį alkoholio kvapą, šis buvo paprašytas pasitikrinti blaivumo. Siekdamas to išvengti, vyras pareigūnų prašė „susitarti“. Pareigūnams asmenį perspėjus dėl baudžiamosios atsakomybės, šis to nepaisė ir iš piniginės ištraukęs dvi kupiūras po 50 eurų, įkišo pinigus į policijos pareigūno kelnių kišenę. Pinigai nepadėjo – vairuotojui buvo nustatytas vidutinis – 2,11 promilės girtumas.

Matyt, vyras smarkai supyko, kad jam nepavyko papirkti pareigūnų, tad tapo agresyvus. Tarnybiniame automobilyje kumščiu trenkė policijos pareigūnui į veidą, o persodinant į kitą tarnybinį automobilį, koja spyrė kitam vyriausiajam patruliui į ranką ir koją. Tad dabar siautėjęs vyras patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už vairavimą esant neblaiviam, kai nustatyta daugiau negu 1,50 promilės girtumas, už kurį numatyta bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų; už policijos pareigūno papirkimą, už kurį numatyta bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų; už pasipriešinimą policijos pareigūnui, už kurį numatyti viešieji darbai arba bauda, arba laisvės atėmimas iki trejų metų. Vairuotojas taip pat turės atsakyti ir administracine tvarka už padarytus Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Beje, besipriešinančių pareigūnams irgi netrūksta. Štai malšinti konflikto į Plinkšių kaimą (Mažeikių r.) atvažiavę policijos patruliai buvo užpjudyti šunimi. Apie namuose siautėjantį vyriškį (31 m.) policijai pranešė namiškiai. Kai į sodybą atvažiavę pareigūnai pabandė sulaikyti šeimos ramybę drumsčiantį pažeidėją, šis pasipriešino, o galiausiai  – užpjudė šunimi. Šuo suplėšė Mažeikių rajono policijos komisariato Reagavimo skyriaus vyriausiajai patrulei (25 m.) kelnes ir įkando į dešinę koją. Nukentėjusioji gydytis žaizdą išleista į namus.

Šiauliuose, Žemaitės gatvėje, bute, policijos pareigūnams sulaikant už viešosios rimties trikdymą neblaivią (2,24 prom. alkoholio) moterį (30 m.), ši ranka trenkė Šiaulių apskrities VPK Patrulių rinktinės vyriausiajam patruliui į krūtinę ir keletą kartų koja įspyrė jam į įvairias kūno vietas bei įkando kitam vyriausiajam patruliui į ranką.

Kaune, Gruodžių gatvėje, policijos pareigūnams sulaikant neblaivų (1,14 prom.) vyrą (31 m.) dėl galimo transporto priemonės vairavimo, esant apsvaigusiam nuo alkoholinių gėrimų, pastarasis pasipriešino ir galva trenkė Kauno apskrities VPK Patrulių rinktinės vyriausiajam patruliui į krūtinę ir tris kartus įspyrė jam į blauzdą.

Nesugundė ir tūkstančiai

O dabar vėl grįžkime prie temos apie kyšius. Kyšiai policijos pareigūnams – vis dar ne atgyvena. Visuomenės apklausų vykdytojai skelbia, kad yra viltis kada nors Lietuvoje gyventi išvis be šios populiariausios korupcijos formos, mat jauni žmonės, kuriems dabar 18–30 metų, esą nelinkę duoti kyšių. Tyrimų duomenys vis dar kartoja, kad neoficialiai atsiskaityti – kyšininkaudami – labiausiai linkę 50–70 metų žmonės. Panašiai atsispindi ir policijos įvykių suvestinėse.

Siūlomo kyšio dydis gan įvairus. Keletą kartų įkliuvusieji siūlė po 1000 eurų. Sausį vilnietė (41 m.) padavė sostinės policininkui voką su 1500 eurų, nes siekė, kad atsakomybės už disponavimą kvaišalais išvengtų jos sūnus (21 m.). Moteris įkliuvo pati. Lygiai taip pat sausį baigėsi vilniečiui (24 m.), kuris pažeidė viešąją tvarką – vyras bandė išsipirkti net 1000 eurų kyšiu. Kovą 1000 eurų kyšį Utenos policininkams siūlė uteniškis (59 m.), kurį pareigūnai sustabdė girtą prie vairo. O Rokiškio rajone vasarį girtas vairuotojas (38 m.) šio rajono patruliams žadėjo sumokėti net 10 000 eurų už jų tylą! Neišdegė! Policininkai liko atsparūs net tokiai sumai.

Dažniausias šiemet policininkams siūlyto kyšio dydis – 50–100 eurų. Pareigūnai teigia šalies keliuose pastebėję, kad tokį banknotą dažnas vairuotojas turi įsidėjęs prie savo vairuotojo pažymėjimo ir tarsi laukia, kada galės jį atkišti kaip kyšį. Sena tradicija!

Nemažai KET pažeidėjų siūlo ir 200–400 eurų kyšį. Tokiais atvejais, anot policininkų, ne kartą buvę, kad kyšio dydis gerokai lenkia tam pažeidėjui gresiančios baudos dydį. Taigi, neduotų (nesiūlytų) žmogus kyšio – išvengtų teistumo už jį ir oficialiai sumokėtų mažesnę baudą.

Na, o pagal kyšio mažumą šiemet užfiksuotas kyšis „rekordininkas“ – 5 eurai. Tiek Marijampolės policininkams vasarį pasiūlė marijampolietis (44 m.), kai buvo pričiuptas besišlapinantis kone miesto centre. Dar keli pažeidėjai siekė išsipirkti atkišę policininkams po 10 eurų.

Priminsime, kad, ko gero, pats didžiausias kyšis buvo siūlomas Klaipėdos apskrities VPK Kriminalinės policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo valdybos 4-ojo skyriaus viršininkei. Pernai Plungės rajono gyventoja Regina T. (49 m.), bandydama pagelbėti dėl narkotinių medžiagų platinimo įkliuvusiam savo sūnui Pauliui (27 m.), pareigūnei siūlė savo marčios butą, automobilį BMW bei žadėjo nupirkti kelionę į Turkiją. Paskaičiuota, kad, daiktus pavertus pinigais, kyšis buvo maždaug 20 000 eurų vertės.

Pareigūnė nepasidavė už sūnų kovojusios moters įkalbinėjimams ir apie siūlomą kyšį pranešė imuniteto tarnybai. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, byla nukeliavo į teismą. Nors už tokius veiksmus LR baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki 7 metų, tačiau

kovo pabaigoje Klaipėdos apygardos teismas moteriai paskyrė vos vienų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant 1,5 metų laikotarpiui.

 

Petras IVANAUSKAS

 

Rekomenduojami video