Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vienas po kito kaminuose degė suodžiai

Nemažai gyventojų įsitikinę, kad kamine degantys suodžiai didelės grėsmės nekelia. Esą, kas čia tokio, nereikės kamino valyti. Tačiau kamine degant suodžiams yra didelė tikimybė, kad gali pradėti degti šalia dūmtraukio esančios medinės pastato konstrukcijos ar stogas, o paskui – ir visas namas. Tuo labiau kad nuo aukštos temperatūros dūmtraukyje atsiranda įtrūkimų, per kuriuos ugnis gana greitai išplinta. Ši savaitė Kėdainių rajone prasidėjo neramiai: Josvainiuose ir Nociūnuose vienas po kito kaminuose degė suodžiai.

Gaisras Josvainiuose

Pirmadienį po 14 valandos Bendrasis pagalbos centras sulaukė pagalbos skambučio iš Kėdainių rajono Josvainių miestelio. Buvo pranešta, kad minėto miestelio vieno Kėdainių gatvės namo kamine dega suodžiai.

Į įvykio vietą išskubėjo Kėdainių priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, Josvainių ir Pramonės ugniagesių komandos.

Atvykę ugniagesiai atliko žvalgybą. Nustatyta, kad namas medinis, vieno aukšto, perdanga medinė, stogas dengtas šiferiu.

Ugniagesiai budėjo ir saugojo, kol suodžiai kaimine išdegė. Vėliau jie išvėdino patalpas, patarė gyventojams, kaip prižiūrėti kaminą, kad gaisro pavyktų išvengti.

Beje, šio namo savininkai kaminą prižiūrėjo, jie rūpinosi ir priešgaisrine sauga – buvo įsirengę dūmų detektorių.

Gaisras Nociūnuose

Antradienį labai panašus gaisras kilo kitoje Kėdainių rajono seniūnijoje.

Po 19 valandos pagalbos centre buvo gautas pranešimas, kad Pelėdnagių seniūnijos Nociūnų kaimo Vyturių gatvėje dega kaminas.

Į įvykio vietą išskubėjo Kėdainių priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, Pramonės ugniagesių komanda bei Kauno rajono priešgaisrinės saugos tarnybos Vandžiogalos ugniagesių komanda.

Atskubėję ugniagesiai nustatė, kad namas medinis, vieno aukšto, apkaltas dailylentėmis, stogas dengtas skarda. Suodžiai degė kaimine, kuriame įmontuotas įdėklas.

Suodžiai buvo užgesinti, patalpos išvėdintos, namo gyventojams patarta, kaip elgtis toliau.

Ką daryti?

Ką daryti, jei matote, kad iš kamino veržiasi ugnis? Tuoj pat skambinkite skubios pagalbos telefonu 112 ir vykdykite pagalbos skambutį priėmusio pareigūno nurodymus.

Kol atvyks ugniagesiai, pabandykite iš krosnies pakuros išimti degias medžiagas, o per dūmtraukyje esančią angą traukti krintančius suodžius ir žarijas ir šitaip mažinti temperatūrą dūmtraukyje arba kuo skubiau užgesinkite ugnį kūrykloje, sandariai uždarykite krosnies ir peleninės dureles, kad nebūtų traukos ir ugnis negautų šviežio oro.

Vanduo, naudojamas užsidegusiam dūmtraukiui gesinti, gali padaryti daugiau žalos nei naudos, nes degant suodžiams dūmtraukyje temperatūra gali pakilti net iki 1500 Co, o vanduo, patekęs į dūmtraukį, akimirksniu virsta garais ir gali jį sugriauti ar susprogdinti.

Ugniagesiai įspėja

Ugniagesiai primena, kad kaminą valyti būtina vos pajutus, kad prastėja trauka. Beje, naudojami specialūs milteliai negali pakeisti kamino valymo. Reguliariai juos naudojant, jie tik suminkština suodžius, kad juos būtų galima lengviau išvalyti.

Be to, pravartu žinoti, kad kuo drėgnesnės malkos, tuo daugiau susikaupia ir suodžių. 

Pagal Bendrąsias gaisrinės saugos taisykles, suodžius iš dūmtakių ir krosnių privalu valyti prieš šildymo sezoną, o jo metu – ne rečiau kaip kartą per ketvirtį.

Už Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių reikalavimų pažeidimus gresia administracinė atsakomybė.

Rekomenduojami video