Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Veterinarijos gydytojų savivaldai – šimtas metų!

2023 m. birželio 17 d. Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacija (LVGA) paminėjo Veterinarijos gydytojų savivaldos šimtmetį.

Vingiuotas šimtmetis

Renginys pradėtas parodos Lietuvos liaudies buities muziejuje atidarymu. Jubiliejinės parodos atidarymo juostelę perkirpo LVGA prezidentas dr. Audrius Kučinskas, buvęs ilgametis LVGA prezidentas dr. Vidmantas Bižokas ir Lietuvos liaudies buities muziejaus direktorė Gita Šapranauskaitė.

LVGA prezidentas dr. A.Kučinskas informavo, kad Lietuvos veterinarijos gydytojų sąjunga buvo įkurta tam, kad suburtų veterinarijos specialistus ir jie galėtų dalintis naujausia informacija.

„Okupacijos laikotarpiu sąjungos veikla tarsi buvo įšaldyta, nes visas sektorius tapo valstybiniu, o mūsų nepriklausomybės aušroje išaugo privačių veterinarijos gydytojų, kurių interesams mes atstovaujame iki šiol, skaičius. Šiandieną mūsų asociacijoje yra apie 360 narių“, – sakė dr. A.Kučinskas.

„Mūsų asociacijos pirmtakė tarpukariu, 1923 metais, susikūrė tam, kad apjungtų vadinamuosius veterinarijos departamento darbuotojus. Tačiau per pastarąjį šimtmetį buvo daug pakilimų ir nuosmukių. Nepamirškime, kad teko išgyventi Antrąjį pasaulinį karą ir daug kitų krizių“, – teigė LVGA prezidentas.

Įveikė daug iššūkių

Pasak LVGA prezidento, po karo veterinarijos mokslas išgyveno proveržį. Tarpukariu gyvulius daugiausia laikė šeimos ūkiai, vienkiemiai buvo nutolę vienas nuo kito saugiu atstumu, o prasidėjus sovietų okupacijai perėjome prie planinės ir kolektyvinės gyvulininkystės. Gyvulių koncentracija ūkiuose, tvartuose didėjo, todėl natūralu, kad ilgainiui ėmė plisti infekcinės ir kitos ligos. Šiuo laikotarpiu veterinarijos mokslas išgyveno savotišką renesansą, nes veterinarijos paslaugų poreikis išaugo bent kelis kartus.

Vėliau, atgavus nepriklausomybę, veterinarijos gydytojai susidūrė su daug iššūkių. Griuvo senoji santvarka, nebeliko kolūkių. Veterinarai, turėję garantuotą darbo vietą, valstybinį atlyginimą, buvo priversti susikurti savo darbo vietą. Jie turėjo išmokti ne tik gydyti, bet ir tvarkyti savo finansus, buhalteriją, ieškoti klientų. Iki tol veterinarijos gydytojai buvo ruošiami be jokio finansinio raštingumo. Pradėjus privačią gydymo praktiką, gydytojui reikėjo ne tik susirasti klientų, bet ir įšaldyti savo pinigus perkant vaistus ir kitas reikmes veterinarijos paslaugoms teikti.

„Skaičiuojama, kad pirmąjį Lietuvos nepriklausomybės dešimtmetį apie 60 proc. veterinarijos gydytojų pasitraukė arba veterinarija jiems liko ne pagrindiniu pragyvenimo šaltiniu. Dalis veterinarijos gydytojų liko dirbti tik sėklintojais. Reikia suprasti, kad norint dirbti šioje srityje užtenka kelių savaičių kursų, o veterinarijos gydytojai mokėsi penkerius metus. Kiek valstybei kainavo jį paruošti? Dėl to pralošė ir valstybė, ir aukštąjį mokslą baigę veterinarai“, – sakė dr. A.Kučinskas.

Linkėjo gerų perspektyvų

Garbingo jubiliejaus proga Lietuvos veterinarijos gydytojų pasveikinti atvyko Latvijos veterinarijos gydytojų asociacijos prezidentas Ilmars Duritis su kolegomis, Estijos veterinarijos gydytojų asociacijos prezidentas Madis Leivits su komanda, Palenkės vaivadijos veterinarijos gydytojų rūmų prezidentas Marek Pirsztuk, Marek Visockij su kolegomis. Užsienio svečiai pasidžiaugė glaudžiu bendradarbiavimu mokslo ir praktikos srityse, bendrais projektais ir žinių sklaida mokslinėse bei praktinėse konferencijose, seminaruose, parodose ir kt.

„Džiugu ir simboliška sveikinti garbingo jubiliejaus – veterinarijos gydytojų savivaldos šimtmečio – proga Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) narius – LVGA, kuri savo atkakliu darbu prisideda prie veterinarijos gydytojų savivaldos, profesijos ir visos veterinarijos ateities. LVGA specialistai darbais ir aktyvia visuomenine veikla vienija veterinarijos gydytojus bendriems mokslo, savivaldos, profesijos ir visos veterinarijos ateities tikslams bei yra aktyvūs ir matomi pasaulio bendrijoje.

Veterinarijos gydytojas yra svarbi visuomenės dalis ne tik dėl to, kad gydo mylimus šeimos narius – gyvūnus, bet ir dėl savo išskirtinių savybių: atjautimo, supratimo, nuoširdumo, pasiaukojimo... Šiandien sveikiname ir dėkojame, kad LVGA aktyviai dalyvauja ŽŪR veikloje ir į veterinarijos ateitį žvelgia kaip į savo misiją. Jūsų veikla – puikus pavyzdys jaunajai kartai, įprasminantis prieš šimtmetį įkurtos Lietuvos veterinarijos gydytojų sąjungos tikslus. Visiems LVGA nariams linkime geros sveikatos, pasitikėjimo, optimizmo, puikių galimybių ir perspektyvų“, – sveikinimo kalboje sakė ŽŪR pirmininkas dr. Arūnas Svitojus.

Šimtojo Veterinarijos gydytojų savivaldos jubiliejaus proga sveikino Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis, Seimo nariai Vigilijus Jukna ir Kęstutis Mažeika.

Atgavus Lietuvos nepriklausomybę, veterinarijos gydytojai susidūrė su daug iššūkių. Griuvo senoji santvarka, nebeliko kolūkių. Veterinarai, turėję garantuotą darbo vietą, atlyginimą, buvo priversti susikurti savo darbo vietą. Jie turėjo išmokti tvarkyti savo buhalteriją, ieškoti klientų. Iki tol veterinarijos gydytojai buvo ruošiami be jokio finansinio raštingumo.

LVGA istorija

Lygiai prieš 100 metų – 1923 m. birželio 17 d., taip pat šeštadienį, į Laikinąją sostinę – Kauną, iš visų šalies kraštų rinkosi veterinarijos gydytojai. Tądien Žemės ūkio ir valstybės turtų ministerijos name (Kęstučio g. 15), kurio antrajame aukšte buvo ir Veterinarijos inspekcijos būstinė, prasidėjo Steigiamasis arba pirmasis suvažiavimas, kuriame buvo įkurta Lietuvos veterinarijos gydytojų sąjunga (LVGS).

Tai įvyko šeštaisiais Lietuvos nepriklausomybės metais. Suvažiavime dalyvavo 43 veterinarijos gydytojai, o darbotvarkėje – laikinosios valdybos pranešimas, LVGS įstatų priėmimas, LVGS valdybos ir revizijos komisijos rinkimai, krašto veterinarijos reikalų svarstymas, profesinių veterinarijos gydytojų reikalų aptarimas bei spaudos leidinio įkūrimas. Suvažiavimo pirmininku buvo išrinktas veterinarijos gydytojas Kostas Jašinskas, vicepirmininku – Zigmas Mockus, sekretoriumi – Peliksas Mikšys.

Nuo 1924 m. pradėtas leisti mokslo ir praktikos veterinarijos ir gyvulininkystės mėnesinis žurnalas „Veterinarija ir zootechnija“, kuris atspindėjo LVGS veiklą ir probleminius klausimus.

Rekomenduojami video