Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Verslininkai jau nebijo įvardinti konservatorių „nuopelnų“

Nuo sausio pirmosios pabrango suskystintos dujos, nes įsigaliojo Akcizų įstatymo pataisos, pagal kurias panaikinta akcizo lengvata naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams. Akcizas dabar pas mus – vienas iš didžiausių pasaulyje. Dėl to gerokai pabrango suskystintos dujos. Verslininkai, prekiaujantys suskystintomis dujomis, eilinį kartą tapo „atpirkimo ožiais“, ant kurių dėl ženkliai pakilusių kainų burnoja pirkėjai. Tačiau ne visi nuolankiai susitaiko su tokiais valdžios sprendimais ir atstato krūtinę įsiutusių klientų pykčiui – štai kėdainiečiams gerai žinomas degalinių tinklas „Jozita“ savo pirkėjams pirkimo kvituose nurodo, kodėl dujų kaina staiga pabrango kone trečdaliu.

„Nuo 2024 01 01 Tėvynės sąjungos-konservatorių įvestas akcizas dujoms buičiai“ – rašoma kvite ir nurodoma, kad dviejų dujų balionų kaina šiaip jau yra 36 eurai, tačiau akcizo dėka, dėl konservatorių priimto sprendimo sumokėti reikia papildomus 16 eurų.

Taigi, jei pernai vienas dujų balionas kainavo 18 eurų, šiemet jis jau kainuoja visus 26 eurus.

Akcizas dujoms verčia rinktis elektrą?

Suskystintomis dujomis prekiaujantieji prekybininkai dar kurį laiką tikėjosi, kad akcizo lengvatos naikinimas tėra piktavališkas gandas. Ir vis dėlto dabar jau teko pripažinti, kad tai – ne gandas, o dabartinės valdžios politika.

„Šį mokestį daugelis suprato ne kaip taršos mažinimo priemonę, o kaip nuobaudą didžiajai daliai Lietuvos regionų gyventojų, apmokestinant juos papildomai. Jiems net neturint kito energijos šaltinio pasirinkimo, tik priverstinai elektros energiją, nes gamtinių dujų infrastruktūra Lietuvoje iš esmės yra išvystyta tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose“, – pranešime spaudai teigė AB „Suskystintos dujos“ generalinis direktorius Valdas Budukevičius.

Ir iš tiesų galima kelti klausimą, kokį gi interesą valdžia turi, kad žmonės rinktųsi elektrą, o ne dujas? Gal susiję tai, kad šalis turi didžiąją dalį „Ignitis grupės“ akcijų, o pati įmonė pastaraisiais metais skaičiuoja rekordinius pelnus? Įdomu, kaip tie pelnai pasikeis po to, kai akcizas dujoms vėl buvo grąžintas?

„Tiek Prezidento, tiek Seimo narių deklaruojama, kad stengiamasi mažinti socialinę atskirtį tarp didžiųjų miestų ir rajonų, o daroma atvirkščiai. Tiek buitinius balionus, tiek centralizuotus SND dujų tinklus naudoja rajoniniai miesteliai, kur gyvena didžioji dalis pagyvenusio amžiaus žmonių ir likę be išsikėlusių į didmiesčius ar emigravusių vaikų seneliai, kurie ir apmokestinami akcizu, o didžiųjų miestų gyventojai, kur pragyvenimo lygis ženkliai aukštesnis, naudojantys gamtines dujas, akcizo nemokės, nes gamtinėms dujoms akcizo mokestis bus tik simbolinis, galima sakyti, jo nėra.

Varganai gyvenantys rajonų gyventojai taupė, investavo į katilus, šildymo sistemą, o mokės kainą, kurios negalėjo prognozuoti. Ar mes siekiame, kad vėl būtų daromas žingsnis atgal? Vėl nešiotų malkas ir anglis?“ – retoriškai klausia V. Budukevičius.

Jis priduria, kad keista, kai šalis siekia energetinės nepriklausomybės, tačiau blokuoja energiją, kurios šaltiniai randami pačioje Lietuvoje.

Dėl akcizo dujoms brangs ir maisto ruoša, ir maisto prekės

Tie, kurie maistą ruošia namuose ant dujinių viryklių, jau gali pradėti skaičiuoti, kur jiems labiau apsimokės valgyti – namuose ar kokioje kavinėje. Įvertinti reikia ir pabrangusias dujas, ir brangstančius maisto produktus, o kur dar laikas, vėliau puodų plovimas… Kartais rodosi, kad greičiau ir pigiau pavalgyti kažkur kitur, kur maistas ruošiamas urmu.

Opozicinės demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narė Laima Nagienė sakė, kad vien maisto ruoša gyventojams pabrangs keliolika eurų, tačiau tai – tik dalis brangimo, kuris laukia mūsų visų.

Opozicijos narė pabrėžia, kad akcizo mokestis labiausiai kirs nepasiturintiems, pensininkams ar neįgaliesiems ir, jei mokestis jiems nebus sumažintas – juos reikės remti.

„Socialiai remtiniems reikėtų papildomai daugiau lėšų ir jie turės tada kreiptis į socialinės paramos skyrius dėl papildomų socialinių garantijų“, – teigė L. Nagienė.

Suskystintas naftos dujas naudoja ir žemės ūkis, maisto pramonė.

„Tai padarytų įtaką ne tik kainoms, bet lenkiški produktai ar iš kitų šalių atvežti produktai pasidarytų gerokai konkurencingesni ir mes valgytumėme ne tokią šviežią, ne tokią kokybišką produkciją“, – yra sakęs Lietuvos paukštininkystės asociacijos vadovas Gytis Kauzonas.

Akcizas dujoms Lietuvoje – didžiausias pasaulyje

Lietuvoje akcizas dujoms siekia 304 eurus už toną. Palyginimui Jungtinėse Amerikos  Valstijose siekia apie 5,5 dolerių už toną, Rusijoje akcizas nulinis, Latvijoje tokio akcizo nėra, Didžiojoje Britanijoje – apie 31 svarą už toną.

Trumpai tariant, pasaulyje nėra kitos tokios šalies, su tokiomis kainomis buitiniams vartotojams dujoms – dalykui, kuris reikalingas šildyti namus ir gaminti maistą.

Apie tai, kad Lietuvos konservatorių valdžia jaučia nepaaiškinamą meilę elektros tiekėjams ir visai negailėdami didina kainas tiems, kurie renkasi kitokį energijos šaltinį, jau seniau yra rašęs Seimo narys Remigijus Žemaitaitis. Tiesa, tada jo, kaip persona non grata Seime nuomonės mažai kas paisė.

„Susidaro įspūdis, kad Lietuvoje tikslingai proteguojama viena verslo grupė (gamtinių dujų tiekėjai) kito analogiško verslo (suskystintųjų naftos dujų tiekėjų) atžvilgiu. Lietuvoje suskystintųjų naftos dujų buitiniams poreikiams vidutiniškai sunaudojama apie 5 tūkstančius tonų per mėnesį, per metus – apie 60 tūkst. tonų. Šiame versle dalyvauja keli tūkstančiai dirbančiųjų.

Lieka apgailestauti, kad Vilniaus komikai, kurie vis dar balsuoja už Lietuvos naikintojus Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus, Liberalų sąjūdį bei Laisvės partiją, nebeturės jokios galimybės minti į kaimuką pas savo babą ir valgyti skanaus močiutės pyrago, nes jų babos jau neįpirks dujų! Kartu atkreiptinas dėmesys, kad tai labai gerai apgalvota vertelgų „Ignitis“ su ministru Dainiumi Kreiviu užmačia, kaip priversti žmones atsisakyti dujų ir pereiti prie jų brangios elektros energijos, taip visus Lietuvos žmones paverčiant zombiais ir narkomanais, priklausančiais nuo valdžios malonės“, – yra rašęs politikas R. Žemaitaitis.

Rekomenduojami video