Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Varnos ir kovarniai atakuoja Biržų miestą

Biržų miesto gyventojai vis dažniau pastebi varnas ir kovarnius tokiose vietose, kur jų anksčiau nebūdavo. Kad varninių paukščių mieste itin pagausėjo pastaruoju metu, patvirtino ir miesto seniūnas Vytas Jareckas bei aplinkosaugininkas Dalius Drevinskas.

Paprastai varnos linkusios veistis ir daugintis tokiose vietose, kur yra daug šiukšlių. Tačiau kokių šiukšlynų galima rasti pakankamai tvarkingame Biržų mieste?

Paukščių - pilna

Į redakciją kreipėsi keli biržiečiai. Viena moteris skundėsi, kad itin daug varnų ir kovarnių būriuojantis mato Biržų verslo ir technologijų centro stadione bei jo prieigose.

Dar viena moteris sakė, kad prie Apaščios upės, netoli miesto geriamojo vandens nugeležinimo stoties tvoros, praėjusiais metais aukštame berže buvo susuktas vienas lizdas. Šiais metais dviejuose medžiuose jų susukta jau dešimt. Varnos kelia didžiulį triukšmą, šiukšlina.

Kiti žmonės kalbėjo nebegalintys išverti varnų kranksėjimo tose vietose, kurios skirtos miestelėnų poilsiui – netoli vaikų žaidimų aikštelės prie Biržų sporto mokyklos ir J. Janonio aikštėje.

Varnas ir kovarnius tenka vaikyti Gimnazijos gatvės gyventojams – jos vis renkasi pušynėlyje ir stadione.

Reikia rimtų agumentų

Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Panevėžio valdybos Gyvosios gamtos inspekcijos vyriausiasis specialistas Dalius Drevinskas sakė taip pat sulaukęs kelių biržiečių telefonų skambučių. Visi skundėsi, kad šiemet varnos itin suaktyvėjo, klausė patarimo, ką daryti.

Pasak D. Drevinsko, Biržai - vienintelis rajonas iš viso Panevėžio regiono, kur gyventojai skundžiasi varnų gausa.

Pagal medžioklės taisykles kovarnius ir varnas leidžiama medžioti nuo liepos 1 iki kovo 1 dienos. Kartu galima naikinti ir jų lizdus. Kitu metu, kai šie paukščiai peri, jų medžioti ir naikinti neleidžiama.

„Panevėžio valdyba išduoda leidimus varnų gausos reguliavimui. Tačiau turi būti rimtų argumentų – tarkim, teršiama vandenvietė ir kita“, - sakė D. Drevinskas.

Jis pabrėžė, kad naikinant perėjimo metu paukščių lizdus gyvūnų teisių gynėjai gali sukelti triukšmą, kodėl sparnuočiai kankinami.

Kodėl varnos pamėgo Biržų miestą, D. Drevinskas negalėjo pasakyti.

„Varnoms nepasakysi. Kur jos mato aukštus medžius, ten ir apsistoja. Šių paukščių pilna net Kaštonų mikrorajono daugiabutyje, kur gyvename“, - kalbėjo D. Drevinskas.

Padarė klaidų

Biržų miesto seniūnijos seniūnas Vytas Jareckas sakė, kad visiems, kurie nori naikinti varnų lizdus, tai reikėjo daryti iki kovo 1 dienos. Dabar teks kelis mėnesius pakentėti.

Praėjusią žiemą buvo genimos medžių šakos J. Janonio aikštėje. Čia esančiuose aukštuose medžiuose gausiai lizdus buvo susisukusios varnos.

Tiesa, seniūnas pripažino, kad klaidų buvo padaryta, nes varnos šiuose J. Janonio aikštės medžiuose vėl suka lizdus.

„Dabar žinosime, kad genint šakas reikia daryti taip, kad varnoms nebebūtų galimybių ne tik senojo, bet ir naujo lizdo susisukti“, - sakė seniūnas.

Seniūno žiniomis, varnų gausa pasižymi ne tik J. Janonio, bet ir Gimnazijos, Rotušės, Žemaitės gatvės. Šie paukščiai nusileidžia ir miesto centre.

Su varnomis bus bandoma kovoti ateinančią žiemą genint medžių šakas, kur daug lizdų. Tačiau, tarkim, sudėtinga įsivaizduoti, kaip tai padaryti pavyks prie Biržų sporto mokyklos, nes varnos lizdus susikrovė itin aukštai. Autobokštelis negalėjo įvažiuoti ir prie Biržų katalikų bažnyčios šventoriaus.

„Varnų lizdus draudžiamu laikotarpiu galima išardyti tik ypatingu atveju, tarkim, jei dergia paminklus“, - kalbėjo V. Jareckas.

Kodėl, pašnekovo nuomone, varnos pamėgo Biržus?

„Gal mieste joms gera gyventi? Žmonės išvažiuoja, paukščiai sugrįžta“, - svarstė Biržų miesto seniūnas.

Jokios priemonės nepadėjo?

Biržiečiai dar gerai prisimena laikus, kai su varnomis aktyviai kovojo Vabalninko miestelio seniūnija. Pastaruoju metu apie varnas šio miestelio gyventojai ir seniūnijos darbuotojai nebekalba. Ar varnų sumažėjo, ar tiesiog miestelėnai nustojo su jomis kariauti?

Vabalninko seniūnijos seniūnė Lilija Vaitiekūnienė sako, kad šių paukščių yra, tik gal ne tiek masiškai, kaip būdavo anksčiau.

Seniūnės nuomone, prieš daug metų savivaldybės lėšomis nupirktas aparatas varnoms baidyti ne itin padėjo.

„Kol su aparatu vaikštai, varnos nuskrenda, nueini – vėl tupia ant medžių“, - komentavo ji.

Kad paukščiai nesuktų lizdų, vabalninkiečiai šaudė ir garsinius fejerverkus. Tačiau daugumos varnų taip ir neišvaikė.

„Yra ir pas mus tų varnų – parke, beržynėlyje, kapinėse, laukuose. Jos dešimtmečiais čia gyvena ir sunkiai išeina iš įprastų vietų. Ką ten labai su gamta pakovosi?“ - svarstė L. Vaitiekiūnienė.

Jurgita Morkūnienė

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video