Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Varniniai paukščiai terorizuoja Ukmergės gyventojus

Ukmergiškiai jau daugelį metų kenčia nuo kovarnių ir kitų varnininių paukščių kaiminystės. Vasarą mieste įsikuria didžiulės šių plunksnuočių kolonijos, o gyventojai skundžiasi dėl jų keliamo triukšmo. Paukščiai taip pat dergia gatvėse ant suolelių ir automobilių.

Ukmergiškai pirštu beda į rajono savivaldybę ir kaltina, kad ši nesugeba išspręsti ilgametės problemos. Tačiau savivaldybės atstovai tik skėsčioja rankomis: šiuos paukščius gina įvairūs teisės aktai.

Pagal Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių įstatymą, visos laukinių paukščių rūšys, natūraliai paplitusios Europos Sąjungos valstybių narių teritorijoje, priskiriamos saugomoms rūšims. Draudžiama su laukiniais paukščiais susijusi ši veikla: tyčia žudyti ar gaudyti bet kokiais būdais; tyčia naikinti arba pažeisti laukinių paukščių lizdus ir kiaušinius arba sunaikinti lizdus; rinkti laukinių paukščių kiaušinius gamtoje; tyčia trikdyti paukščius, ypač jų perėjimo ir jauniklių auginimo metu.

Naujienų portalui Etaplius.lt Ukmergės rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos poskyrio vedėja Vilija Grabauskienė pasakojo, kad kova su šiais paukščiais prilygsta kovai su vėjo malūnais: nėra jokios prasmės. Viena labiausiai kovarnių užkariautų teritorijų – buvęs Ukmergės karinis miestelis.

„Tai yra įsisenėjusi problema. Ten daug senų, didelių medžių, kuriuose daugybė šių paukščių suskikrauna lizdus. Gyventojai piktinasi ir sako, kad savivaldybė nieko nedaro, bet mes nelabai ką ir galime padaryi. Praktiškai vienintelis būdas kovoti su šių paukščių populiacija – lizdų ardymas. Tačiau išardai vienus, o jie tuoj pat susineša kitus. Maža to, kovarniai bei kiti varniniai paukščiai dar ir labai kerštingi, ilgai prisimena pikta ir net keršija žmonėms“, – apie problemą pasakojo V. Grabauskienė.

Maža to, pasak specialiatės, ardyti lizdus leidžiama tik iki kovo 1-osios ir vėliau – nuo liepos 1-osios. Nuo kovo 1 d. iki liepos 1 d., t. y., varninių paukščių perėjimo ir jauniklių auginimo laikotarpiu, teisės aktai draudžia bet kokius varninių paukščių gausos reguliavimo būdus.

„Vėlgi, kaip išvaryti tuos paukščius? Gal jie ieškotų kitos vietos gyventi, jei nebūtų tiek didelių, senų medžių, tinkamų lizdų sukimui. Tačiau juk negalime imti ir išpjauti jų. Garsinių ar pirotechnikos priemonių naudoti negalime, nes dauguma paukščių kolonijų yra miegamuosiuose rajonuose, todėl trikdytume pačių gyventojų ramybę. Maža to, varniniai paukščiai ilgainiui pripranta prie tokių priemonių ir jos tampa neveiksmingos. Šaudyti miesto teritorijoje taip pat yra griežtai draudžiama“, – teigia V. Grabauskienė.

Pasak specialistės, nuo šių paukščių kenčia ir kiti Lietuvos miestai. Jiems, kaip ir Ukmergei, kol kas irgi nepavyko rasti būdo problemai išspręsti.

Rekomenduojami video