Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Valstybinės darbo inspekcijos tikslas – saugi darbo aplinka

Nelaimingi atsitikimai darbe, nesąžiningas darbuotojų ar darbdavių elgesys, nelegalus darbas, skundų, prašymų nagrinėjimas – tai tik maža dalis darbų, kuriais rūpinasi Valstybinė darbo inspekcija (VDI).Pastaruoju metu įstaigos specialistai užsimojo pažaboti ir mobingą darbo vietose.Kompleksinėmis priemonėmis, tokiomis kaip švietimas, konsultavimas ir inspektavimas, siekiama darbuotojams ir darbdaviams sukurti saugią darbo aplinką. 

Šviesti ir konsultuoti, o ne bausti

Švietimas ir konsultavimas– vienos svarbiausių VDI darbo sričių. Ypač didelį dėmesį inspekcija ir jos specialistai skiria rizikingiausiems pramonėms sektoriams. Vienas jų – žemės ūkis. Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius pabrėžia, kad, matant didelį poreikį šviesti ir informuoti žemės ūkio sektoriaus įmones ir darbuotojus apie saugą darbe, šių metų pradžioje pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Žemės ūkio rūmais. Šioje sutartyje įsipareigota aktyviai suteikti kuo daugiau medžiagos ir žinių, neatlygintinai vesti konsultacinius renginius ir kitaip pagelbėti. „Mūsų tikslas yra užkirsti kelią visoms nelaimėms darbe, todėl, nors ir turime nedidelius žmogiškuosiusišteklius, visuomet stengiamės padėti konsultuodami, ne tik inspektuodami“, – visapusiškai bendradarbiauti ir pagelbėtižemės ūkio sektoriuipasiruošęs J.Gricius. Tai ypač svarbu, nes kaip tik ši pramonės šaka išlieka viena rizikingiausių vertinant nelaimingų atsitikimų skaičių.

Tikslas – išgyvendinti nelegalų darbą

Be kita ko, VDI ir toliau daug dėmesio skiria tirdama nelegalaus darbo atvejus. Nors dalis nelegaliai dirbančių darbuotojų stereotipiškai įsitikinę, kad jie tokiu būdu laimi, vis dėlto yra priešingai. Nelegalus ir nedeklaruotas darbas kenkia patiems darbuotojams, nes mažėja jų socialinės garantijos, mažinama viešojo sektoriaus paslaugų kokybė, naikinamas visuomenės solidarumas. Sąžiningai dirbantys darbdaviai nukenčia dėl iškreiptos konkurencijos, tad mažėja jų pasitikėjimas valstybe. „Norėdami išeiti iš šio uždaro rato ir kurti visiems mums tarnaujančią valstybę, negalime būti atlaidūs nelegalaus darbo apraiškoms“, – pabrėžia vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius. Didelių problemų VDI įžvelgia ir naudojant paslaugų čekius žemės ūkyje –čia dar daug nesąžiningo veikimo. „Susidaro įspūdis, kad valstybės pagalba ūkininkams, tvarkant apskaitą, palengvinant atsiskaitymo už atliktus trumpalaikius darbus procedūrasir mažinant administracinę naštą, diskredituojama. Šiuo aspektu bus imamasi papildomų veiksmų mažinant piktnaudžiavimą ir užtikrinant žemės ūkio darbus dirbančių asmenų garantijas“, – akcentuoja pašnekovas.

Siekia pažaboti psichologinį smurtą

VDI tenka ir dar viena labai svarbi atsakomybė – nagrinėti darbdavių ir darbuotojų darbo ginčus. Į darbo ginčų komisijas šiais metais su prašymais jau kreipėsi daugiau asmenų nei per visus 2021-uosius. Kreipimosi į darbo ginčų komisiją priežastys lieka panašios. Dažniausiai darbuotojai susiduria su laiku nesumokėto darbo užmokesčio problema. Tokie ginčai sudaro gerokai per 70 proc. visų atvejų.Taip patvis dar aktualios ir kitos su darbo santykiais susijusios problemos: nagrinėjami ginčai dėl psichologinio smurto, atleidimo iš darbo teisėtumo, baudų dėl darbo ginčų komisijos sprendimų nevykdymo, nekonkuravimo ir konfidencialumo susitarimų nesilaikymo.

Darbuotojams svarbu ne tik turėti saugias darbo sąlygas, laiku mokamą atlyginimą, bet ir darbe jaustis gerai. Dėl to šių metų pradžioje VDI ėmėsi dar labiau stiprinti psichologinio smurto darbe prevenciją. Siekdama aktyviau stebėti psichosocialinę aplinką darbo vietose ir užkirsti kelią neetiško, žeminančio, diskriminacinio elgesio darbo vietose plitimui, VDI įsteigė Psichologinio smurto darbe prevencijos skyrių.Šio skyriaus inspektoriaitiriair nagrinėja skundus dėl psichologinio smurto darbe bei jo apraiškas ir dalyvauja vykdant priežiūros politiką. Jie taip pat konsultuoja darbdavius, įmonių darbuotojų saugos ir sveikatos tarnybas, darbdavių organizacijų atstovus, specialistus, profesinių sąjungų organizacijas ir darbuotojus psichologinį smurtą darbe reglamentuojančių teisės aktų taikymo, prevencijos ir tyrimo klausimais.

Padėkojo už ilgametį darbą

VDI ir toliau siekia skatinti pasitikėjimą, ugdyti atsakomybės, partnerystės jausmą tarp darbdavių ir darbuotojų. Turint daug pareigų ir patiems VDI darbuotojams svarbu dirbti kryptingai, skatinti socialinį dialogą, būti motyvuotiems. Tam reikalingas jėgas sujungiantis vadovas. Vadovaujant J.Griciui, VDI įgyvendinonemažai naujų projektų, pradėjo spręsti mobingo klausimus darbo vietose. Dėl to prieš kelias savaites jis buvo apdovanotasVDI garbės ženklu. Taipjam atsidėkota už profesinius nuopelnus, besąlyginį žmogiškumą, gebėjimą stipriai vienyti kolegas bendram darbui ir nepaprastai tvirtą VDI poziciją visuomeniniu lygmeniu.

Rekomenduojami video