Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Valdžia žmones bandė apkvailinti už jų pačių pinigus

Konservatorių lyderė Lietuvos ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė nuo visų Lietuvos mokesčių mokėtojų gavo „kuklią“ gimtadienio dovaną, kuri kainavo nei daug, nei mažai „tik“ beveik 60 tūkst. eurų. Beveik už tokią sumą pinigų nupirkta straipsnių serija apie Lietuvą ir pačios I. Šimonytės veiklą viename įtakingiausių ir labiausiai skaitomų britų naujienų portalų „Financial Times“, už kuriuos sumokėjo Ekonomikos ir inovacijų ministerijai pavaldi organizacija „Investuok Lietuvoje“. Be kita ko, toks įspūdingas pirkinys, privertęs daugelį aikčioti iš nuostabos, kad Lietuvą „pastebėjo“ toks įtakingas pasaulio leidinys kaip „Financial Times“, sutapimas ar ne, bet dienos šviesą išvydo kaip tik tomis dienomis, kai I. Šimonytei skriejo gimtadienio sveikinimai.

Nežinojo ar nenorėjo žinoti?

Gal ši istorija ir nebūtų virtusi tokiu skandalu, kokiu virto, jei iš pat pradžių valdžia nebūtų pūtusi burbulo ir konservatoriai nebūtų aiškinę, kaip Europa neva seka Lietuvos valdžios pėdomis, o būtų iš karto prisipažinę, kad straipsnių serija buvo nupirkta už solidžią sumą pinigų.

Tačiau net ir pačios Vyriausybės Strateginės komunikacijos skyriaus vedėjas Marius Gurskas, „Facebooke“ besidžiaugdamas tiesiog „byrančiais“ „Financial Times“ straipsniais apie Lietuvą, o vėliau sulaukęs viešųjų ryšių specialisto Roberto Pogorelio replikos, jog tai panašu į užsakytą kampaniją, jis tikino, jog tai tik sutapimas, o „Financial Times“ žurnalistas Richardas Milneris jau seniai esą planavo publikaciją.

Tiesa M. Gursko įrašas kartu su visais po juo buvusiais komentarais, kuriame jis džiaugiasi publikacijų apie Lietuvą gausa „Financial Times“, jo „Facebook“ paskyroje buvo pašalintas, bet trečiadienį atsirado kitas, kuriame Vyriausybės atstovas neva pripažįsta savo nežinojimą ir už jį atsiprašė.

Lietuvis žurnalistas jaučiasi apgautas

Tarp straipsnių autorių buvo ir lietuvis Saulius Jakučionis, kuris jaučiasi apgautas tiek „Financial Times“, tiek ir Lietuvos politikų. Visą istoriją žurnalistas nuosekliai aprašė savo „Facebook“ paskyroje.

Istorijos esmė ta, kad S. Jakučionis, gavęs „Financial Times“ pasiūlymą parašyti straipsnį apie Lietuvos krepšinį, nežinojo, jog tai būtų vienas iš „Investuok Lietuvoje“ užsakytų ir apmokėtų straipsnių ciklo. Galiausiai, informacijai iškilus į viešumą, žurnalistas atsisakė atlygio už parašytą straipsnį. Jo teigimu, jei būtų iš anksto žinojęs, jog publikacijų ciklas yra apmokėtas „Investuok Lietuvoje“, būtų atsisakęs prisidėti prie straipsnių ciklo.

A. Širinskienė „Financial Times“ publikacijas vadina gimtadienio dovana

Nepaisant netylančių pasipiktinimų, Vyriausybė savo „Facebook“ paskyroje džiaugiasi ir didžiuojasi, jog premjerės komentarą spausdina toks įtakingas britų portalas:

„Specialioje „Financial Times“ publikacijų serijoje apie Lietuvą – dėmesys šalies užsienio politikai, saugumo padėčiai regione ir sprendimams, kurių Lietuva ėmėsi vaduodamasi iš energetinės priklausomybės nuo Rusijos, visa tai leidiniui pakomentavo ir Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė. „Financial Times“ taip pat pastebėjo sparčiai augančią Lietuvos startuolių ekosistemą ir vieną jos pažibų, pirmąjį vienaragį „Vinted“, Lietuvos fotografiją ir aistrą krepšiniui“.

Tačiau už tokias žinias Lietuvos regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė Vyriausybę ir jos vadovę savo „Facebook“ paskyroje lengvai patraukė per dantį:

„Panašu, kad už 56,8 tūkst. eurų Lietuva nusipirko krūvą Šimonytės nuotraukų „Financial Times“. Įdomu, o tas straipsnis „Financial Times“, kuris Lietuvoje buvo pristatytas, kaip jos skrydis į NATO generalinius sekretorius – taip pat užsakomasis? Gimtadienio proga iki galo nepavykusi dovana? Kas tikrai labai nestebintų, nes teksto originale, o ne lietuviškose antraštėse, tas vietinei rinkai pristatytas „skrydis“ labiau panašėjo į pigų siūlymąsi, kad kažkas tą kandidatūrą NATO bent jau pasvarstytų“.

Rekomenduojami video