Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Valdžia su žmonėmis kalbėtis neprivalo, bet su jais susitiks

Tą dieną, kai iš vakaro apie uždarus posėdžius paskelbęs Biržų savivaldybės administracijos vadovas viešai pareiškė nebeskaitysiantis spaudos, savivaldybės darbuotojai žiniasklaidos atstovams aiškino, kad kalbėtis su žmonėmis jų neįpareigoja įstatymas. Šie darbuotojai mintyse turėjo gyventojus, kurių palangėse įrengiamos atliekų konteinerių aikštelės.

Siūlė skaityti „facebook“?

Praėjusį trečiadienį į „Šiaurės rytus“ skambino Vilniaus gatvės 111 name gyvenantys biržiečiai. Viena moteris net verkdama pasakojo, kad prarado tikėjimą rajono valdžia, patylomis suprojektavusia aikštelę atliekų konteineriams. Ši vieta bus prie gatvės, prieš pat daugiabučio namo langus. Stovės visa eilė konteinerių, į kuriuos atliekas neš net trijų daugiabučių namų gyventojai.

„Mums labai skaudu, kad viskas sugalvota beveik slapta. Kai pamatėme kasamą gruntą, tai iš tų, kurie dirbo ar darbus prižiūrėjo, išgirdome, kad čia neva rengiama vieta elektros stulpams. Tai ar ne pasityčiojimas?“ – viena po kitos kalbėjo moterys.

Viena iš namo gyventojų Aldona Gerulienė sakė tą dieną jau buvusi ir savivaldybėje, tačiau iš ten grįžusi dar labiau nusivylusi.

Moteris buvo pas mero patarėją Janiną Bagdonienę, nunešė merui Vytui Jareckui skirtą pareiškimą su 21 žmogaus parašu.

„Tikime jūsų supratingumu ir geranoriškumu, norime, kad pasirūpintumėte sveikata gyventojų, kurie už jus balsavo, neleistumėte teršti gamtos ir šiukšlinti gyventojų palangių“, - rašoma pareiškime merui Vytui Jareckui.

Prieš pietus nuvykus prie Vilniaus gatvės 111 namo ir kalbantis su žmonėmis, aiškėjo vienas dalykas. Gyventojus labiausiai žeidė tai, kad dirbama su jais nepasikalbėjus.

„Janina Bagdonienė sako, kad apie aikštelių vietas buvo skelbta feisbuke. Tai negi mes, pagyvenę žmonės, apie tai, ką valdžia darys mūsų palangėje, turime žinių ieškoti feisbukuose?“ – stebėjosi biržietė.

A. Gerulienė taip pat iš J. Bagdonienės išgirdusi, kad esą Vaidas Viederis čia viską sutvarkys, nes jis yra rimtas vyras.

Atvykęs prie namo savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausiasis specialistas Vaidas Viederis kalbėjęs apie konteinerių skaičių ir stovėjimo vietą, tačiau gyventojams ramiau nepasidarė.

Jiems tapo aišku tik tiek, kad po pokalbių su savivaldybės atstovais niekas nesikeitė – kitą dieną darbai intensyviai vyko toliau. Buvo liejamas cementas pagrindui, ant kurio stovės kelių namų atliekoms skirti nauji ir seni konteineriai. Dalis jų iki šiol buvo atokesnėje vietoje, prie įvažiavimo tarp namų.

Vieta derinta ir su seniūnu

Ketvirtadienį paaiškėjo, kad pačiame projektinių darbų mieste įkarštyje Statybos ir infrastruktūros skyriuje – kone štilis. Vedėjas Giedrius Neviera pasiėmė atstogų. Vyriausiasis specialistas Petras Januškevičius tradiciškai atostogauja prieš vardines, jo kolega Laimutis Braždžionis – serga. Skyriui, kuriame informacijos apie atliekų aikštelių statybą gauti nepavyko, laikinai vadovauja Arvydas Baranauskas.

Taip pat paaiškėjo, kad Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausiasis specialistas V. Viederis taip pat atostogauja. Aikštelių statyba jis atostogų metu esą rūpinasi tik „tradiciškai, nes viską žino“.

Pasak Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjos Loretos Munikienės, aikštelių projektavimo užsakovas - „Panevėžio regiono atliekų centras“, leidimus statybai išdavė savivaldybė. Vietų aikštelėms parinkimas derintas su tuometiniu miesto seniūnu V. Jarecku bei tuometiniu ekologu Vytautu Džėja bei Architektūros ir urbanistikos bei Statybos ir infrastruktūros skyriais, kuriuose dirbo ir V. Viederis.

„Derinta tik su seniūnu, o su gyventojais aikštelių vieta derinama nebuvo“, - sakė L. Munikienė. Toks derinimas, anot jos, nėra privalomas.

V. Džėja iš darbo išėjo 2018 metų pabaigoje. Dabar ekologija ir atliekomis turinti rūpintis ekologė – Viešosios tvarkos skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Bruniuvienė.

Informacija prieš atostogas

Nuo pirmadienio atostogausianti J. Bruniuvienė „Šiaurės rytų“ prašymu pateikė informaciją apie aikštelių Vilniaus gatvėje įrengimą. Iš jos aišku, kad prie 111 namo rengiamasi pastatyti 9 konteinerius.

Prie minėto namo suprojektuota 27 m2 ploto (13,5 m ilgio ir 2 m pločio), 4-1-1-1-1-1 tipo atliekų surinkimo konteinerių aikštelė, skirta trims daugiabučiams minėtos gatvės namams (111a, 111, 113).

Aikštelėje numatyta pastatyti 4 mišrių komunalinių, 1 stiklo, 1 popieriaus, 1 plastiko, 1 maisto ir 1 tekstilės atliekų konteinerius. Aikštelės bus su kieta danga ir su trisiene stogine, dengiančia konteinerius nuo namų pusės. Nuo gatvės pusės ji bus atvira. Stogas bus įrengiamas virš mišrių komunalinių atliekų konteinerių. Pasak J. Bruniuvienės, aikštelė yra valstybinėje žemėje, ne arčiau kaip 10 m nuo pastato. Projektuojant įvertintas inžinerinių tinklų išsidėstymas. Mišrių komunalinių atliekų konteineriai su stogu esą suprojektuoti aikštelės dalyje namo 111 a. link, tai yra pagal galimybes kuo toliau nuo namo 111.

J. Bruniuvienė teigė, kad aištelės vietą derinti su gyventojais neįpareigoja jokie įstatymai.

Susitikimas su gyventojais bus

Mero patarėja J. Bagdonienė „Šiaurės rytams“ sakė, jog kalbėdama su A. Geruliene ji šnekėjo ne apie „facebook“. Pasak mero patarėjos, ji sakiusi, kad informacija apie būsimas aikšteles buvo skelbta savivaldybės interneto puslapyje. Moteris gal ne taip išgirdusi ar supratusi.

„Gali būti, kad informacija iš savivaldybės internetinio puslapio į facebook pateko, nes perkėlimas vyksta automatiškai“, - sakė J. Bagdonienė.

Buvęs miesto seniūnas V. Jareckas aiškino, kad visus reikalus dėl aikštelių tvarkęs V. Džėja.

„Man atrodo, kad kažkoks viešinimas lyg tai buvo“, - sakė meras V. Jareckas, tvirtinęs, jog šia tema diskutuota su Skratiškių, Rotušės, Vilniaus gatvės 56 namo gyventojais, reiškusiais nepasitenkinimą būsimų aikštelių vieta.

Kitą savaitę susitikti žadama ir su Vilniaus gatvės 111 namo žmonėmis.

„Reikia kalbėtis ir susikalbėti. Gerai, kad problema iškilo dabar, kai aikštelė dar galutinai neįrengta“, - kalbėjo meras V. Jareckas..

Mykolas Kutka

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video