Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Užklydęs pilkasis garnys

Šaltukui spustelėjus, žmonių prieglobsčio pradėjo ieškoti paukščiai bei gyvūnai.

Praėjusią savaitę šilutiškė Jurga stebėjo, kaip jos į sodybą užklydęs pilkasis garnys, ieškodamas maisto, snapu daužė tvenkinio eketę. Moteriai pagailo garnio, tad jam parūpino maisto. Visgi garnį labiau domino spalvotos žuvelės po ledu, o ne paukštienos ir žuvies gabalėliai kibire.

Ventės rago ornitologas Vytautas Eigirdas sako, kad žiemą sutikti garnius nėra retenybė. Dažnai šie ilgakojai žiemoja prie neužšąlančių vandens telkinių. Jeigu paukštis yra sveikas ir skraido, pratinti prie lengvai gaunamo maisto jo nereikėtų.

Snapu daužė eketę

Orui stipriai atšalus, Šilutės pakraštyje gyvenanti Jurga savo sodyboje sulaukė svečio – pilkojo garnio. Paukštis bandė žvejoti tvenkinyje iškirstoje eketėje, bet kadangi buvo minusinė temperatūra, eketė užsitraukė ledu. Moteris baiminosi, kad garnys arba mirs iš bado, arba nuo galvos sutrenkimų, nes eketę įnirtingai daužė snapu. Greičiausiai jį domino po ledu plaukiojantys dekoratyviniai raudoni karosai.

Garnys neatrodė ligotas ar sužeistas, buvo baukštus, prie žmogaus draugijos nepratęs.

Gailėdama paukščio, Jurga eketę uždangstė šienu, o patarimo, kaip padėti paukščiui klausė „Šilutės beglobių“ vadovės Rimutės, kuri yra priglaudusi ne vieną gandrą. Ji patarė į kibirą pridėti susmulkintų paukštienos produktų, žuvies. Jurga tai padarė, bet paukštis greičiausiai nesuprato, kad čia maistas ir visai juo nesusidomėjo.

Galbūt supratęs, kad snapu ledo neprakirs ir žuvelių nepagaus, garnys dingo. Jurga spėja, kad jis greičiausiai patraukė medžioti lauko pelių gretimame sklype. Moteris skaitė, kad pilkieji garniai net lauko žiurkes gali pagauti.

Sveikam paukščiui pagalbos nereikia

Ornitologas V. Eigirdas pasakojo, kad garniai puikiausiai gali peržiemoti prie neužšąlančių vandens telkinių. Prieš kelias dienas jis prie Darbėnų upelio matė net du žiemojančius baltuosius garnius.
Tikėtina, kad dabar, kai atšalo, nemažai paukščių ir pražus, nes gamtoje išlieka tik stipriausi.

V. Eigirdas pasakojo, kad jeigu garnys atskrido į žmogaus sodybą, tikriausiai jis jau buvo nusilpęs, bet ar jam reikia padėti – reiktų spręsti kiekvienoje situacijoje atskirai. Paukščiui padėti reikėtų tuomet, jeigu jis akivaizdžiai sužeistas, nepaskrenda. Jeigu garnys yra sveikas skraidantis paukštis, jo pratinti prie lengvai gaunamo maisto nereikėtų. Negavęs lesti jis paprasčiausiai pakils ir nuskris ieškoti maisto pats.

„Visi paukščiai atšalus orui pasidarė jaukesni, ir eina arčiau žmonių, šaltis juos priverčia mažiau bijoti“, – komentavo ornitologas. Kartais garniai tiek įsidrąsina, kad ateina prie žvejų ir kaulija smulkių žuvelių.

Rekomenduojami video