Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Už ne vietoje paliktas atliekas – piniginė bauda

„Rinkos aikštė“ pastarosiomis savaitėmis sulaukia gausybės gyventojų skundų, esą miesto konteineriai užverčiami atliekomis ir jų niekas neišveža. Komunalininkai atkerta, kad patys žmonės nesilaiko nustatytos tvarkos ir daro betvarkę. Viešosios tvarkos sergėtojai perspėja – ne vietoje paliktos atliekos yra laikoma tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimu, už kurį numatoma nemenka piniginė bauda.

Sulaukia skundų

Paskutinieji skundai „Rinkos aikštę“ pasiekė iš Kėdainių miesto Šėtos gatvės 116-ojo namo gyventojų. Į redakciją paskambinę žmonės piktinosi, kad prie jų namo pastatytuose konteineriuose ir jų prieigose – betvarkė. Jie dėstė, kad šalia konteinerių sukrautos statybinės atliekos, padangos, baldai. Žurnalistams nuvykus į nurodytą vietą informacija pasitvirtino. Prie komunalinių bei rūšiavimui skirtų atliekų konteinerių rikiavosi ir žmonių išmestos stambiagabaritės atliekos.

Numesti negalima

Tiesa, reiktų pabrėžti, kad gyventojų nepasitenkinimas komunalininkų darbu nėra adekvatus, mat pagal galiojančias taisykles stambiagabaričių ar pavojingų atliekų šalia konteinerių bet kada sukrauti tikrai negalima. Yra nustatyta tvarka ir jos privalo laikytis visi gyventojai. Kėdainiuose atliekas surenkančios ir tvarkančios bendrovės UAB „VSA“ padalinio vadovo Gintaro Kairio teigimu, problema yra ta, kad ne visi žmonės laikosi nustatytų taisyklių.

„Yra žmonių, kurie nesilaiko tvarkos. Pila ir meta viską, ko galima ir ko negalima. Juk yra konteineriai, bet jie meta viską šalia jų. Meta ir tai, ko negalima mesti, ką reikėtų atvežti į specialias aikšteles, kurių mieste tikrai yra daug.

Turiu pasakyti, kad probleminių vietų mieste yra tikrai nemažai. Žinoma, yra ir tokių, kurie stengiasi gyventi gražiai, tie ir gyvena. O tie kurie yra apsileidę, tai niekas jų nepakeis. Mes šviečiame, aiškiname žmonėms. Juk visa informacija, kur ir kokiomis atliekomis galima atsikratyti legaliai, yra, tik reikia daryti taip, kaip prašoma.

Stambiagabarites, statybines, žaliąsias atliekas reikia dėti ten, kur nurodyta. Juk mieste yra specialios aikštelės, jas taip pat priima ir Zabieliškio sąvartynas iš gyventojų nemokamai. Tereikia tik naudotis teikiama paslauga“, – dėstė G. Kairys.

Numatytos baudos

Viešosios tvarkos sergėtojai primena, kad visos atliekos, kurių negalima mesti į bendrojo naudojimo konteinerius, turi būti vežamos į atliekų priėmimo aikšteles. Ne vietoje paliktos atliekos yra laikoma tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimu. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodeksu, tai užtraukia įspėjimą arba baudą iki 140 €, o nusižengimas, padarytas pakartotinai – nuo 140 iki 600 €.

Tikimasi, kad pamatę šiukšlinantį ar ne vietoje atliekas paliekantį pilietį atsakingi gyventojai jį sudrausmins arba perduos vaizdinę ar žodinę informaciją atitinkamoms institucijoms.

 

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Rekomenduojami video