Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Už melagingą pranešimą apie vaiko teisių pažeidimą siūloma bausti iki 2 tūkst. eurų

Už vaiko teisių apsaugos tarnybos iškvietimą žinant, kad pagalba nereikalinga, siūloma bausti nuo dviejų šimtų iki dviejų tūkstančių eurų.

Tai numatančią Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pataisą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Taip pat siūloma patikslinti, jog atsakomybė už specialiųjų tarnybų iškvietimą žinant, kad pagalba nereikalinga, apima ir nepagrįstą Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) pareigūnų iškvietimą.

Siūloma, kad kodekso pataisos įsigaliotų 2019 m. gegužės 1 d.

Pernai įsigaliojusio naujai priimto Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo redakcija nustatė visuotinę pareigą pranešti policijai arba Tarnybai apie kiekvieną vaiko teisių pažeidimą anoniminio skundo forma. Nustatant tokią tvarką buvo argumentuojama, kad toks teisinis reguliavimas yra reikalingas prevencine prasme, kaip priemonė apsisaugoti nuo atvejų, kai vaikas šeimoje yra sunkiai sužalojamas ar miršta.

„Priimdamas tokį sprendimą įstatymo leidėjas, įpareigodamas pranešti apie kiekvieną vaiko teisių pažeidimą, nepagalvojo apie tai, kad asmenys gali piktnaudžiauti jiems suteikta teise, ir nenustatė tokiam piktnaudžiavimui užkardyti būtinų saugiklių. Netinkamo įstatyminio reguliavimo pasekmė - didelis nepagrįstų pranešimų apie vaiko teisių pažeidimus skaičius“,- sako kodekso pataisas inicijavęs R. Karbauskis.

Pasak dokumento aiškinamojo rašto, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, vien per keturis mėnesius buvo užregistruota 9235 pranešimų apie vaiko teisių pažeidimus, iš kurių daugiau kaip 4088 nepasitvirtino.

„Tai reiškia, kad 44 proc. atvejų pareigūnai eikvojo savo laiką ir valstybės lėšas nagrinėdami pranešimus, kurie buvo nepagrįsti, klaidingi ar akivaizdžiai melagingi. Tarp visų šitų atveju būta ir tokių, kai savo teisėmis šioje srityje piktnaudžiavo paaugliai bei kiti šeimos nariai, dėl savanaudiškų paskatų ar iš keršto tėvams pranešdami apie tariamai padarytą vaiko teisių pažeidimą“,- sakoma aiškinamajame rašte.

Šiuo metu galiojantis ANK 75 straipsnis įpareigoja visus asmenis pranešti VTAĮT, policijai ar prokuratūrai apie visus tėvų, kitų teisėtų vaiko atstovų ir kitų asmenų daromus vaiko teisių pažeidimus.

ANK 489 straipsnis numato, jog asmenims yra taikoma administracinė atsakomybė už melagingą pranešimą apie smurtą artimoje aplinkoje ar piktnaudžiavimą smurtą patyrusio asmens teisėmis. Analogiškos nuostatos susijusios su melagingu pranešimu apie vaiko teisių pažeidimą kodekse nėra.

ANK 75 straipsnis numato sankciją tik už melagingos informacijos apie be tėvų globos likusius nepilnamečius, taip pat apie būtinumą ginti jų teises ir interesus nesuteikimą, bet ne už melagingą vaiko teisių pranešimą apskritai. Taip pat kodekse nėra numatyta administracinė atsakomybė už piktnaudžiavimą vaiko teisėmis, aiškiai neįtvirtinta atsakomybė už vaiko teisių apsaugos tarnybos pareigūnų iškvietimą žinant, kad pagalba nereikalinga.

Rekomenduojami video