Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Truskavoje panaikinus viešuosius tualetus skuba į miškelį ir kapinių prieigas

Neeilinė situacija susidarė Kėdainių rajono Truskavos miestelyje. Čia panaikinus net du viešuosius tualetus, kuriuos prižiūrėjo Lietuvos automobilių kelių direkcija, pakelės aikštelėje sustoję sunkiasvorių automobilių vairuotojai bei čia pat esančių kapinių lankytojai buvo priversti gamtinius reikalus atlikti šalia esančiame miškelyje ir net kapinių prieigose. Laimei, šią bėdą išsprendė vietos seniūnija, tačiau ir visa finansinė našta nugulė ant jos pečių.

Kreipėsi ne kartą

Į „Rinkos aikštę“ ne kartą kreipėsi Truskavos miestelio kapines lankantys žmonės. Jie skundėsi, kad buvo panaikintas viešasis tualetas prie kapinių esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje.

Jis buvo reikalingas ir pailsėti čia sustojusiems vairuotojams, ir kapines aplankyti atvykusiems svečiams.

Nugriovė ir kitą

Kai šios išvietės neliko, tiek vairuotojai, tiek svečiai buvo priversti kulniuoti į netoliese – autobusų stotelėje kelio „Via Baltica“ pašonėje esantį tualetą. Kad ir tekdavo paėjėti, tačiau vis geriau negu nieko.   

Tačiau visai neseniai ir šis tualetas buvo nušluotas nuo žemės paviršiaus – jis buvo išardytas ir išvežtas.

Miškelis ir kapinių prieigos

Tuomet jau žmonės stvėrėsi už galvų, kadangi tualetu tapo šalia kapinių esantis miškelis ir net kapinių prieigos.

„Žmonės ėjo tiesiai į tą miškelį, ėjo prie kapinių tvoros. Tokia realybė. Juk mūsų seniūnijos centrą kerta „Via Baltica“. Čia yra automobilių stovėjimo aikštelė, kuria naudojasi fūristai. Jie čia ilsisi. Jiems irgi reikia gamtinius reikalus atlikti.

Šalia yra kapinės, atvažiuoja žmonės ir iš tolimesnių kaimų, ir iš kitų miestų. Jiems irgi reikalingas tualetas. Galų gale čia centrinė mūsų stotelė, žmonės eina į autobusą, o jokio tualeto tenai nebėra“, – konstatavo Truskavos seniūnas Vytautas Zakaryza.

Viešieji tualetai, stovėję tiek autobusų stotelėje, tiek prie automobilių poilsio aikštelės, priklausė Lietuvos automobilių kelių direkcijai. Juos prižiūrėjo VĮ „Kelių priežiūra“.Aut. past.

Tylos siena

Viešieji tualetai, stovėję tiek autobusų stotelėje, tiek prie automobilių aikštelės, priklausė Lietuvos automobilių kelių direkcijai. Juos prižiūrėjo VĮ „Kelių priežiūra“. Tačiau buvo nuspręsta šiuos tualetus demontuoti, o alternatyvos gyventojams ir svečiams pasiūlyta nebuvo.

„Rinkos aikštė“ kreipėsi į direkciją, tačiau jokio atsakymo nesulaukė. Susisiekti bandėme ir per socialinio tinklo paskyrą – atsakymo jokio gauta nebuvo.

Sprendė seniūnija

„Iš tiesų buvo diskusija dėl tų tualetų – mes ne kartą kreipėmės ir prašėme. Tačiau čia kaip su žirniais į sieną. Jie paaiškino, kad jei tualete negalima užtikrinti šilto vandens ir šiuolaikinių patogumų – tokio tualeto būti negali.

Bet juk problemą spręsti reikia. Esame civilizuoti žmonės, negalime vaikščioti į pakampes, kai prispiria reikalas. Tad mes ėmėme ieškoti sprendimo“, – dėstė vietos seniūnas.

Pastatė du

Truskavos seniūnija ėmėsi spręsti šią problemą ir automobilių stovėjimo aikštelėje šalia kapinių buvo pastatyti du biotualetai. Seniūnija juos prižiūri, jai teko ir visa finansinė našta.

„Pastatėme du tualetus ir suoliukus. Mes nesigiriame, bet kažkaip problemą reikėjo spręsti, nes juk Truskava visada buvo draugiška svečiams“, – apibendrino V. Zakaryza.

Rekomenduojami video