Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tinkamai valomos nuotekos – nauda ir žmogui, ir gamtai

Iš čiaupo nutekančio vandens likimas visiškai nejaudina miestiečių, kurie prijungti prie centralizuotų nuotekų valymo sistemų, o štai ūkininkų sodybų ar nedidelių miestelių gyventojams nuotekų įrenginiai ir jų priežiūra – jų pačių rūpestis. Kad nuotekos neterštų aplinkos, būtina tinkamai pasirūpinti greitu bei saugiu jų pašalinimu ir išvalymu. Šiuo metu įsirengiant biologinius nuotekų valymo įrenginius galima pasinaudoti ir savivaldybių suteikiama kompensacija.

Apskaičiuoti, kiek žmonių naudosis įrenginiu

Alytaus rajono krašte įsikūrusi Sofija Šležienė savo buitines nuotekas šiuolaikiškai tvarko jau treti metai. Įrenginius atnaujino į sostinę išsikraustę vaikai, norėję savo tėvams užtikrinti patogesnį ir ramesnį gyvenimą. Garbaus amžiaus pašnekovė tvirtino, kad susikaupusį dumblą reikia išvežti tik kartą per metus, o pats valymo įrenginys yra taupus, elektros suvartoja labai nedaug – sąskaita už elektrą pabrango tik vienu kitu euru. Maža to, moderniai tvarkyti nuotekas ne tik pigu, bet ir daug saugiau, mat anksčiau tekdavo nerimauti, kad laiku neišvežtos nuotekos kur nors „neprasimuštų“.

„Taip dažniausiai atsitikdavo, kai turėdavome svečių. Daugiau plaunant indų ar tiesiog maudantis vonioje būdavo, kad nuotekos tiesiog burbuliuoja, sena sistema jų nesurinkdavo, jausdavosi nemalonus kvapas“, – ankstesniąją savo buitį prisimena Sofija.

Pasak jos, renkantis nuotekų valymo įrenginius svarbu apskaičiuoti, kiek žmonių juo naudosis. Jei šeima gausesnė, atitinkamai ir valymo įrenginiai turi būti galingesni. „Gyvenu sodyboje tik su vyru, bet juk atvažiuoja šeimyna aplankyti, vaikai, anūkai. Paprašėme, kad įrenginys būtų galingesnis“, – pridūrė ji.

Nori efektyvaus įrenginio

O štai Zarasų rajono naujakurys Domas Baleckas šiuo metu ant apsisprendimų slenksčio – sprendžia, kokių valymo įrengimų reikės naujai projektuojam nedideliam poilsio nameliui Sartų regioniniame parke.

„Aš širdyje esu gamtos vaikas, todėl visai netoli miško įsigijau sklypą, statysiu ir nedidelį namą. Man rūpi, kad valymo įrenginiai būtų patvarūs, nuotekas išvalytų kokybiškai, nes mūsų vandenų būklė blogėja. Tai rodo Aplinkos apsaugos agentūros tyrimai. Visa tai, ką mes paleidžiame vamzdžiais tekėti į mūsų kanalizacijos vamzdžius, patenka į valymo įrenginius, o jeigu jie nekokybiški, tuomet teršiame gruntinius vandenis. Pas mane yra aukšti gruntiniai vandenys, jeigu juos teršiu – iš užteršto šulinio paskui pats ir gersiu“, – sako atsakingai rinktis nuotekų valymo įrenginį nusiteikęs D.Baleckas.

Pagrindiniai reikalavimai rezervuarui

Apie tai, kad į nuotekų valymą negalima žiūrėti pro pirštus, primena ir Aplinkos ministerijos specialistai. Jų teigimu, nevalytos nuotekos teršia paviršinius ir požeminius vandens telkinius, dirvožemį, kenkia aplinkai. Nuotekose didžiąją medžiagų dalį sudaro maistinės medžiagos, pavyzdžiui, azotas ir fosforas. Šios medžiagos gali pakenkti gėlo vandens ir jūrų aplinkai, lemti eutrofikaciją – pernelyg greitą dumblių bei aukštesniųjų augmenijos formų augimą, kuris sutrikdo organizmų pusiausvyrą vandenyje ir daro neigiamą poveikį vandens telkinių būklei, todėl svarbu tinkamai tvarkyti nuotekas. Vienas iš galimų variantų – jas kaupti nuotekų rezervuaruose ir užtikrinti, kad būtų laiku išvežamos.

Aplinkosaugininkai nurodo ir pagrindinius reikalavimus nuotekų kaupimo rezervuarams. Svarbu žinoti, kad jie negali būti savadarbiai, šie rezervuarai privalo būti gamykliniai, t.y. turėti būtinus sertifikatus. Jie taip pat turi būti uždari (kad kuo mažiau sklistų kvapas) ir hermetiški (sandarūs). Naujai įrengiamų nuotekų kaupimo rezervuarų minimalus tūris turi būti toks, kad sutalpintų per 7 kalendorines dienas susidarančias nuotekas. Rekomenduojama įrenginiui pasirinkti tokią vietą, kad būtų užtikrintas patogus privažiavimas asenizacinėms (vakuuminėms) mašinoms išsiurbti ir išvežti rezervuaruose sukauptą turinį.

Gali būti taikoma kompensacija

Biologinius nuotekų valymo įrenginius BIOMAX Lietuvoje gaminančios įmonės UAB „Hans Group“ projektų vadovė Laura Rugienė sutinka, kad nuotekų tvarkymas yra vis aktualesnė ir labai svarbi tema. Ji pabrėžia, kad visi žmonės nori švaresnės aplinkos, leisti laiką gamtos apsuptyje, maudytis švariose upėse, ežeruose ar kituose vandens telkiniuose, gerti gėlą, švarų vandenį.

L.Rugienė: „Biologiniai nuotekų valymo įrenginiai – pats geriausias sprendimas tiems, kuriems neįmanoma prisijungti prie centrinių nuotekų tinklų. Jie yra kompaktiški, lengvai transportuojami ir, svarbiausia – ekologiški.“

„Pradėdami nuo savęs, t.y. tvarkydami savo nuotekas, mes ne tik gyvename patogiai, bet ir prisidedame prie aplinkosaugos, ekosistemų gerinimo. Biologiniai nuotekų valymo įrenginiai – pats geriausias sprendimas tiems, kuriems neįmanoma prisijungti prie centrinių nuotekų tinklų. Jie yra kompaktiški, lengvai transportuojami ir, svarbiausia – ekologiški. Nuotekas valo biologiniu būdu, minimaliomis elektros sąnaudomis. Šiuo metu daugelyje savivaldybių taikomos kompensacijos, tereikia pasidomėti savojoje dėl sąlygų. Tai tikrai palengvina ir skatina biologinių įrenginių įsirengimą“, – pabrėžė specialistė.

Ar vis dar reikalingas projektas?

Pasiteiravus, ar prieš įsirengiant nuotekų valymo įrenginius būtina parengti ir suderinti projektą, L.Rugienė paaiškino, kad nuo 2023 metų visiems gyventojams, norintiems įsirengti vietines nuotekų valyklas, nereikės gauti statybą leidžiančio dokumento ir vykdyti statybų užbaigimo procedūrų. Išskyrus atvejus, kai jos statomos miestų, saugomose ar kultūros paveldo objektų teritorijose.

„Žinoma, reikia pasikonsultuoti dėl leistinos vietos, atstumo, kitų inžinerinių tinklų apsaugos zonų“, – patikslino ji. Be statybą leidžiančio dokumento ir statybų užbaigimo procedūros bus galima statyti nesudėtingųjų statinių II grupei priskirtas nuotekų valyklas ir kaupimo rezervuarus.

Bendradarbiauja su ūkininkais, kaimo turizmu

Pasitaiko atvejų, kai žmonės pasistato valymo įrenginius ir vėliau, išaugus generuojamų nuotekų apimtims, neatlaiko nuotekų surinkimo sistema. UAB „Hans Group“ projektų vadovės pasiteiravus, ar vėliau galima rasti sprendimo būdą, kuris būtų draugiškas ir gamtai, ir piniginei, ji užtikrino, kad išeičių visada yra. Viena jų – dažniau atlikti įrenginio aptarnavimą.

„Aptarnavimo kaštai lieka tie patys, nes jie išsidalina iš padidėjusių vartotojų skaičiaus. Dažniausiai įrenginiai parenkami su rezervu, bet jei taip atsitinka, kad įrenginys akivaizdžiai per mažas, parenkame įrenginį pagal išleidžiamų nuotekų kiekį ir siūlome keisti į didesnį įrenginį arba šalia sumontuoti dar vieną, prieš tai pastatant nuotekų paskirstymo į įrenginius sistemą. Turime patirties su kaimo turizmo sodybomis, kurių verslai išaugo nuo vieno namuko iki 100 asmenų aptarnaujančias sales. Montavome kelis papildomus įrenginius, – patirtimi dalijasi L.Rugienė.

Ji pridūrė, kad UAB „Hans Group“ taip pat parenka įrenginius ūkininkams, kurie tiesia trumpąsias maisto tiekimo grandines – ūkiuose gamina sūrius, dešras ir kitus gaminius. „Mūsų technologai apskaičiuoja išleidžiamų nuotekų kiekį, išanalizuoja pateiktas nuotekų savybes ir pagal tai parenka tinkamą biologinį valymo įrenginį“, – teigia L.Rugienė.

Prieš įsigyjant biologinį nuotekų valymo įrenginį, pašnekovė rekomenduoja pasikonsultuoti su specialistais dėl montavimo sprendimų, pasidomėti, ar įrenginiai atitinka visus Lietuvoje keliamus reikalavimus. Anot jos, BIOMAX specialistai arba jų rekomenduojami partneriai visoje Lietuvoje pakonsultuos ir patars, o klientui pageidaujant, sumontuos valymo įrenginius, parinktus pagal konkrečią situaciją ir poreikius.

Kaimuose ir miesteliuose ne taip jau retai pasirodo aplinkosaugininkai, kurie tikrina, ar valymo įrenginiai yra saugūs, ar reguliariai ištuštinami ir ar jie nekenksmingi aplinkai. Inspektoriai stebi, ar į aplinką nėra išleidžiamos netinkamai išvalytos buitinės nuotekos, todėl kiekvienam investuojančiam į naujus įrenginius svarbu žinoti, kad įrenginiai jiems nesukels nemalonumų. Pašnekovė tvirtina, kad BIOMAX įrenginiai yra sertifikuoti ir atitinka visus keliamus reikalavimus.

L.Rugienė: „Klientai, teisingai eksploatuojantys ir prižiūrintys savo įrenginius, gali būti ramūs dėl išvalytų nuotekų kokybės. BIOMAX biologiniai nuotekų valymo įrenginiai išvalo teršalus iki tokio lygio, kad tą vandenį galima kaupti ir panaudoti laistymui ar išleisti į vandens telkinius. Išvalytos nuotekos visiškai saugios aplinkai.“

„Klientai, teisingai eksploatuojantys ir prižiūrintys savo įrenginius, gali būti ramūs dėl išvalytų nuotekų kokybės. BIOMAX biologiniai nuotekų valymo įrenginiai išvalo teršalus iki tokio lygio, kad tą vandenį galima kaupti ir panaudoti laistymui ar išleisti į vandens telkinius. Išvalytos nuotekos visiškai saugios aplinkai“, – užtikrino ekspertė.

Eksploatavimas nesudėtingas

Dar vienas aktualus klausimas, kuris rūpi visiems, kurie planuoja įsirengti biologinius nuotekų valymo įrenginius – jų priežiūra ir eksploatavimas. Vienas dažniausiai pasikartojančių klausimų – kaip dažnai įrenginius reikia išvalyti?

Anot L.Rugienės, tai yra buitinis prietaisas, kurį kartas nuo karto reikia prižiūrėti. Viskas priklauso nuo eksploatacijos, bet rekomenduojama bent kartą metuose nusiurbti perteklinį dumblą. O jeigu įrenginys eksploatuojamas itin intensyviai, tarkime, susibūrimų, švenčių vietose, įrenginį reikėtų aptarnauti porą kartų per metus. „Eilinę apžiūrą, t.y. pasitikrinti, ar yra dumblo perteklius, gali atlikti ir pats įrenginio šeimininkas. Kaip tai atlikti, mielai pakonsultuos mūsų specialistai“, – tikino pašnekovė.

Jos teigimu, Lietuvoje jau yra sumontuota apie 10 tūkst. BIOMAX įrenginių. L.Rugienė taip pat akcentavo, kad itin svarbu palaikyti glaudų bendravimą su klientais, išgirsti jų atsiliepimus, nes tai padeda ne tik tobulinti technologinius sprendimus, bet ir dar geriau juos pritaikyti kasdieniniams poreikiams.

„Jeigu įrenginiai eksploatuojami pagal rekomendacijas, yra prižiūrimi, jie tarnaus tikrai ilgai. Įrenginio korpusui suteikiama 10 metų garantija, o orapūtei – 2 metų. Tačiau mes konsultuojame savo klientus ir pogarantiniu laikotarpiu, jeigu tik iškyla klausimų“, – tvirtino ji.

Gaminama Ukmergėje

Svarbu tai, kad BIOMAX biologiniai nuotekų valymo įrenginiai gaminami Ukmergėje, dalis produkcijos lieka ne tik vidaus rinkoje – ją pamėgo ir užsienio klientai, daug įrenginių yra eksportuojami.

„Mūsų partneriai ar atstovai kitose pasaulio šalyse atvyksta pas mus į gamyklą Ukmergėje, jie apmokomi, supažindinami su technologija, įrenginių priežiūra. Rengiami kasmetiniai susitikimai, kuriuose keičiamės patirtimi, diskutuojame. Taip gimsta naujų idėjų, patobulinimų, kuriuos integruojame į savo gaminius ar gamybinius procesus“, – pridūrė L.Rugienė ir pabrėžė, kad jų įmonė stengiasi išlikti reikli sau, tobulėti, bet kartu ir išlaikyti prieinamą kainą, kad kuo daugiau klientų galėtų įsigyti ir įsirengti valymo įrenginius, prisidėti prie gamtos ir sveikatos saugojimo.

„Daug investuojame į žmonių švietimą, taip pat stengiamės, kad įrenginio montavimas ir veikimo principas būtų kuo aiškesnis, paprastesnis. Norime, kad klientai būtų patenkinti, mus rekomenduotų. Turime tokių pavyzdžių, kai montavome įrenginį šeimai ir po daug metų pas mus grįžo jų vaikai, kurie jau statosi savo namus. Tai didžiausias įvertinimas ir pasitikėjimas“, – pasitikėjimą vertina įmonės „Hans Group“ projektų vadovė L.Rugienė.

Rekomenduojami video