Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tiltas per Širvėną kelia pavojų

Nors tiltas per ežerą yra nesaugus, jo rekonstrukcijos teks palaukti.

Tiltas per Širvėnos ežerą yra vienas iš turistų traukos Biržuose objektų, tačiau jis verkiant reikalauja rekonstrukcijos. Vis tik ji geriausiu atveju prasidės tik šios vasaros pabaigoje. Tuo metu didžiausius turistų ir žmonių srautus tiltas šią vasarą turės atlaikyti toks, koks yra: nemažai vietų sutrūnijęs, iš lentų norinčiais išlįsti vinimis, kai kur vos besilaikančiais turėklais. Prastesnė tilto būklė yra arčiau Astravo rūmų kranto. Viena vieta kaip reikiant linguoja, o tai kelia pagrįstų abejonių, ar ten tilto konstrukcija sugebėtų atlaikyti didesnį būrį žmonių.

Nelaimės atveju pasekmės galėtų būti katastrofiškos, nes aukštai nuo vandens iškilusiam tiltui lūžus, žmonės atsidurtų vandenyje ganėtinai toli nuo kranto.

Dviračiais važiavę ir pėsčiomis tiltu ėję žmonės vieningai tvirtino, kad ant tilto nesijaučia saugiai, ypač po šios žiemos. Su vaiku per tiltą ėjusi jauna moteris sakė nuomonės apie tiltą dar neturinti, nes yra ne vietinė, bet iškart matosi, kad jis visas aptrešęs.

Prastą tilto būklę pripažįsta ir Biržų miesto seniūnija bei Biržų rajono statybos ir infrastruktūros skyrius. Vis tik jo uždaryti neketinama.

Statybos ir infrastruktūros skyrius organizuoja Biržų miesto tiltų priežiūrą, taisymą bei saugumo užtikrinimą. Jo vadovas Giedrius Neviera teigia, kad tilto rekonstrukcijos projektas jau yra padarytas, jo vertė apie pusė milijono eurų. Tiltas yra įtrauktas į kelių priežiūros programą. Pradžiai pirkimams numatyta 50 tūkst. eurų, bet ar šiemet realiai darbai prasidės, neaišku, nes ir pirkimų suma labai nedidelė.

Anot G. Nevieros, tiltas nenugrius, nes jį laikanti konstrukcija iš esmės yra gera, išskyrus paklotą ir turėklus. Abiejuose krantuose yra įspėjantis ženklas, kad ant tilto pavojinga. Einamąjį pakloto ir turėklų remontą atlieka ir tiltą prižiūri seniūnija.

Žengiant per tiltą iš tiesų matosi, kad po truputį tiltas yra lopomas, bet tik tos vietos, kurias jau verkiant reikia taisyti.

„Biržų komunaliniam ūkiui padedant įdedame kokią lentą ar turėklų dalį, bet tiltas nudrengtas ir jam reikia kapitalinio remonto. Kol kas tilto uždaryti nesiryžtame, mėginame paremontuoti, nors atsitikti gali visko. Dėl uždarymo dar galutinai nenusprendėme. Pavieniai asmenys tiltu pravažiuoti dar gali, didesnis pavojus kiltų vienoje vietoje sustojus gausesnei turistų grupei“, - sakė Biržų miesto seniūnas Vytas Jareckas.

Anot jo, dėl turistų grupių vedimo per lieptą yra įspėtas ir Biržų turizmo centras. Nors prie tilto yra įspėjamieji ženklai, tačiau atskirose blogesnės būklės atkarpose planuojama uždėti papildomus įspėjamuosius ženklus, kad pėstieji nesiremtų į turėklus, elgtųsi atsargiai.

Sakoma, kad istorija yra linkusi kartotis. Ilgai strigę Biržų pilies tilto remontai spartesne eiga pajudėjo tik prasidėjus nelaimėms. Belieka tikėtis, kad tilto per ežerą greitesnių darbų pradžia nebus paženklina skaudžia nelaime ir valdininkų pečius užgulusia didžiule atsakomybe.

Simonas Gudas

Rekomenduojami video