Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tikrins turgavietes: įspėja dėl invazinių augalų ir laukinių gyvūnų

Pavasarį Aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos departamento pareigūnai tikrina prekiaujančius laukiniais gyvūnais, jų dalimis, gaminiais iš jų, invazinių ar saugomų rūšių augalais.

„Gauname pranešimų dėl pažeidimų susijusių su laukiniais gyvūnais ir augalais, todėl organizuosime reidus įvairiose prekybos vietose, pvz., tikrinsime ne tik turgavietes, bet ir interneto skelbimus socialiniuose tinkluose ir skelbimų svetainėse“, – sako Gyvosios gamtos aplinkos apsaugos departamento direktorė Mantė Ramanauskienė.

Aplinkosaugininkė pastebi, kad neteisėta prekyba laukiniais gyvūnais ir augalais svarbi saugant gyvūnų gerovę ir vietines augalų rūšis.

Aplinkosaugininkų rekomendacijos

 Nusprendus įsigyti egzotinį gyvūną, pirmiausia svarbu pasitikrinti, ar gyvūnas saugomas, ar jis nėra invazinis. Siūloma prieš įsigyjant gyvūną pasiskaityti Laukinių gyvūnų naudojimo taisykles bei Prekybos laukiniais gyvūnais, augalais ir grybais taisykles. Jei gyvūnas – saugomos rūšies, prekiautojas turi turėti Aplinkos apsaugos agentūros išduodamą leidimą prekybai, gyvūno teisėtą įgijimą bei kilmę pagrindžiančius dokumentus (gyvūnai turi būti paženklinti) ir kitus reikiamus dokumentus. Aplinkosaugininkai įspėja, kad prekeiviai, norėdami pasipelnyti iš parduodamų saugomų rūšių laukinių gyvūnų, jų dalių ar gaminių iš jų, neretai teigia, kad jokių specialių dokumentų ar leidimų tam nereikia. Pardavėjui atsisakius pateikti minėtus dokumentus, kyla pagrįstų įtarimų, kad prekyba vykdoma nelegaliai, o pirkėjas, įsigijęs tokį pirkinį tampa atsakingas už jo laikymą.

Prekybai saugomų laukinių gyvūnų dalimis (pvz., iškamšoms, ragams) ar gaminiams, kurių sudėtyje yra saugomų gyvūnų (pvz., kosmetikos gaminiams, kailiams, batams ir pan.) taip pat reikalingas leidimas.

 Išimtys

 Išimtys taikomos teisėtai sumedžiotiems ar teisėtai įgytiems medžioklės trofėjams, jei tai saugomoms rūšims nepriskiriamų medžiojamųjų gyvūnų medžioklės trofėjai, taip pat numestais (be kaukolės ar jos dalies) briedžių, danielių, tauriųjų ir dėmėtųjų elnių, stirnų ragais. 

Augalai

 Prieš įsigyjant augalus, svarbu pasitikrinti ar tai nėra invazinė ar saugoma augalų rūšis. Sužinoti, ar augalas yra invazinis galima departamento atmintinėje paspaudus čia, arba Invazinių Lietuvoje rūšių sąraše, jei tai saugoma rūšis – šiame reglamente.

Rekomenduojami video