Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ties Labūnava išdegė hektaras Nevėžio pakrantės žolynų

Antradienio popietę ugniagesiai gelbėtojai skubėjo į Labūnavą – netoli šio kaimo tekančio Nevėžio pakrantėje degė didžiuliai plotai išdžiūvusių žolynų. Juos gesino ne tik ugniagesiai, bet ir miškininkai. Beje, žvejai ir vietos gyventojai neskubėjo kviesti ugniagesių, taip pat įtariama, kad gaisrą kažkas sukėlė tyčia.

Pamatė girininkas

Bendrasis pagalbos centras 14 val. 53 min. sulaukė pranešimo, kad Kėdainių rajono Pelėdnagių seniūnijos Labūnavos kaimo Vainikų gatvėje dega didžiulis plotas žolės.

Pagalbos centrą apie gaisrą informavo Labūnavos kaimo Nevėžio gatvėje įsikūrusios Valstybinės miškų urėdijos Radviliškio padalinio Kėdainių girininkijos girininkas Edvinas Zujus.

Miškininkas pamatė ugnį ir pats su visureigyje turėtu kastuvu ėmė malšinti liepsnas ir stabdyti ugnies plitimą.

Gesino keletą valandų

Į įvykio vietą atskubėjo Pramonės ugniagesių komanda. Atvykę jie atliko žvalgybą. Nustatyta, kad apie 1 ha plote žolė dega pavieniais židiniais. Pavienius gaisro židinius ugniagesiai gesino iki 18 val.

Gaisro metu išdegė daugiau kaip hektaras sausų Nevėžio pakrantės pievų, krūmynų, apdegė medžiai.

Kiek laiko žolynai degė – nėra aišku, mat ugniagesių neskubėjo kviesti nei Nevėžio upėje žvejoję žvejai, nei vietos gyventojai. Manoma, kad žolynai buvo padegti tyčia.

Ugniagesiai primena

Ugniagesiai primena – degini žolę – keli pavojų gyvybei. Gaisrai atviruose plotuose neretai gali persimesti į sodybas, miškus, dažnai iškyla grėsmė žūti ne tik žvėrims, bet ir žmonėms.

Tokių gaisrų gesinimas atima ne tik labai daug ugniagesių pajėgų, bet ir padaro labai didelių nuostolių gamtai bei turtui: sudega augalai, jų sėklos, žūsta vabzdžiai, gyvūnai, perintys paukščiai.

Be to, labai smarkiai užteršiama aplinka – išsiskiria toksiškos dujos ir įvairios sveikatai kenksmingos dalelės, kurių sudėtyje yra suodžių, dervos, nesudegusių medžiagų bei neorganinių atliekų.

Jei pastebėjote degant žolę, nieko nelaukite – pasistenkite patys ją užgesinti, kol liepsna nepersimetė į didesnius plotus: užplakite liepsną medžių šakomis ar užtrypkite kojomis, užpilkite vandeniu arba smėliu.

Rekomenduojami video