Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tabako gaminių kontrabanda: kas ją augina?

Į Lietuvą dauguma nelegalios tabako produkcijos patenka iš Baltarusijos ir Kaliningrado srities. Lenkija, kuri taip pat turi sienas su šiomis šalimis, bet gali pasigirti mažiausiu nelegalių tabako gaminių vartojimu visoje ES. 2022 m. nelegalūs rūkalai Lenkijoje sudarė vos 4,2 proc. Lietuva kaimynę lenkia 5 kartus – nelegalių tabako gaminių vartojimas 2022 m. čia siekė 19,2 proc.

Nuo kitų metų pradžios Lietuvoje vėl brangs rūkalai, elektroninių cigarečių skysčiai, kaitinamojo tabako produktai. Jau įsigaliojo draudimas prekiauti tabako gaminiais su skoniais. Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas Gediminas Kulikauskas sako, kad šiuo metu elektroninių cigarečių skysčių, kaitinamojo tabako ar cigarečių su skoniais kontrabandos augimo nefiksuojama.

Ekonomistas M. Dubnikovas teigia, kad kontrabandos mastus lemia kelios priežastys. Turime sieną su Baltarusija ir Kaliningrado sritimi, kuriose yra ženklus tabako gaminių kainų skirtumas. Tai sudaro paskatas kontrabanda gabenti akcizinius gaminius į Lietuvą ir tranzitu per Lietuvą. Akcizų politika tiesiogiai veikia kontrabandos mastus.

„Akcizų didėjimas yra neišvengiamas, su laiku jie turi dar labiau didėti“, – sako M. Dubnikovas.

Dar vienas veiksnys, stipriai auginantis nelegalios produkcijos paklausą – vartotojų elgesys. Gaunantys didesnes pajamas į kontrabandines prekes nelabai žvalgosi. Tačiau Lietuvoje yra daug žmonių, kurie renkasi pigiausią produkciją, nekreipdami dėmesio į pavojus sveikatai. Kontrabandinę produkciją renkasi ir pabėgėliai iš Ukrainos, ir dalis mūsų piliečių.

Pasak M. Dubnikovo, akcizų politika lemia ne tik kontrabandą, bet ir skatina apsipirkimą Lenkijoje. Nemažai žmonių tiesiog įvairius tabako produktus ten perka sau, kaimynams. Tai nėra kontrabanda, tai prekių judėjimas ES ribose, tačiau dėl to mūsų šalies biudžetas netenka dalies pajamų.

Pagrindine į Lietuvą nelegaliai įvežama akcizais apmokestinama preke išlieka cigaretės. Per 9 šių metų mėnesius MKT pareigūnai ikiteisminiuose tyrimuose sulaikė 10,4 mln. pakelių nelegalių rūkalų, pernai per visus metus – 8,3 mln. pakelių. Nuo 2022 metų MKT tėra pradėtas 1 ikiteisminis tyrimas, kai buvo sulaikyti nelegaliai gabenti kaitinamojo tabako gaminiai. Tačiau ir tuo atveju kartu su jais buvo gabenta ir įprastinių cigarečių kontrabanda.

Rekomenduojami video