Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Svilių miške paklydusi grybautoja rasta po paros

Šeštadienio vakarą Kėdainių rajono policijos komisariato pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl 1961 metais gimusios Kėdainių miesto Šėtos gatvės gyventojos Zenės Ardavičienės dingimo. Moteris tos dienos rytą išėjo grybauti ir dingo. Laimei, kitą rytą moteris rasta einanti miško keliuku sveika ir gyva. Jos  paieškoms buvo sutelktos policijos ir gausios savanorių pajėgos.

Išvyko su draugu

Šeštadienį ryte  Z. Ardavičienė su draugu išvyko grybauti į Josvainių seniūnijoje esantį Svilių mišką. Tačiau popiet iš miško grįžo tik moters draugas, kuris jos artimuosius informavo, jog moteris dingo. 

Į policiją kreipėsi dingusiosios dukra Austėja Ardavičiūtė. Vakare pradėtas  ikiteisminis tyrimas, buvo vykdoma moters paieška tiek su dronu, tiek su specialiai apmokytu kinologų šunimi. Sutemus paieška buvo nutraukta.

Savanorių būriai

Kitą dieną kėdainiečiai ėmėsi patys organizuoti pagalbą. Policijos pareigūnai prašė visų savanorių sekmadienį prieš dešimtą valandą atvykti prie Kėdainių rajono policijos komisariato. Buvo pravedamas instruktažas. 

„Svarbiausia – patiems nepasiklysti ir elgtis taip, kaip mes nurodėme. Dirbti turime koordinuotai.  Šukuosime mišką, o motociklininkai išieškos pamiškes, laukus. Eisime netoli vienas kito, matysime vieni kitus“, – paaiškino operacijai vadovavę pareigūnai.

Prisidėjo neabejingi

Prie paieškos prisidėjo būrys neabejingų savanorių, kurie čia atvyko ne tik automobiliais, bet ir keturračiais. 

Ieškoti moters padėjo ir Kėdainių keturratininkų „ATV klubas“. Galingus motociklus pasikinkę kraštiečiai Marius Sakalauskas, Gytis Gaubys, Mindaugas Adomavičius ir Gediminas Dulskis ištiesė pagalbos ranką.
„Tiesiog esame dalyvavę panašiose operacijose. Žinome, kaip reikia dirbti, kaip vyksta paieškos. Bendradarbiaujame su pareigūnais. Radome dingusį žmogų Lipliūnuose, tad ir čia nusprendėme padėti. Turime technikos, o jau savo laiko ir sveikatos negaila“, –  kalbėjo M. Sakalauskas.

Rado einančią po miške praleisto nakties

Pasieniečiai sekmadienio rytą jau ruošėsi į orą leisti sraigtasparnį, tačiau buvo gautas pranešimas, kad moteris pastebėta einanti miško takeliu. Ją surado ir atpažino spaudoje išplatintą pagalbos prašymą pastebėję grybautojai. 

Moteris ėjo link miško pakraščio.

„Tiesiog paklydau, užėjau į tokią pelkę ir niekaip išeiti negalėjau. Ir taip, ir taip ėjau. Nu niekaip. Girdėjau ir policijos sirenas, ir žmonių šūksnius, bet pati šaukti nesugebėjau. Kiek šaukiau, manęs niekas negirdėjo. Tad miške praleidau visą naktį, o ryte ir vėl ėjau, iš lėto, bet ėjau, kol priėjau miško takelį“, – dėstė grybautoja Z. Ardavičienė.

Moteris išvežta į Kėdainių ligoninę sveikatos patikrinimui. Su savimi ji turėjo krepšį grybų ir didžiulį elnio ragą. 

Policija pataria

Šiomis dienomis miškuose savojo laimikio ieško daugybė grybautojų. Tačiau klajonės po miškus gali baigtis ir nelinksmai – nesunku ir pasiklysti. 

Lietuvos policija pateikė kelis naudingus patarimus, ką reikia žinoti išeinant į mišką. 

Pirmiausia – informuokite artimuosius apie planuojamą grybavimo trukmę ir vietovę. Pasiimkite gerai įkrautą mobilųjį telefoną. Pagal mobiliojo ryšio bokštų fiksuotą signalą Lietuvos policija gali nustatyti preliminarią žmogaus buvimo vietą, taip sumažindama paieškos rajoną.

„Automobiliuose visi turime ryškias, šviesą atspindinčias liemenes, kurias galite pasiimti eidami į mišką – pasiklydus jos gali išgelbėti gyvybę, nes ryškūs drabužiai nesunkiai pastebimi žvalgant iš oro. Gali skambėti juokingai, tačiau ne kartą asmuo buvo rastas pastebėjus ir ryškios spalvos krepšį ar kibirą“, – pataria policija.

Pasiklydus reikia būti kuo atviresnėje vietovėje.

Paieškos orlaiviuose sumontuotos termovizorinės kameros, kurių pagalba galima aptikti šilumą skleidžiančius objektus. Tad jei atėjo tamsus paros metas, turite likti atviroje vietovėje, o pasiimti degtukai ne tik leis išgyventi gamtoje, bet ir padės vykdant paiešką.

Rekomenduojami video