Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Švietimo įstaigų viltis – saulė, biokuras ir grūdų išvalos

Energetinė krizė kiek apnuogino savivaldybių įstaigų bėdas, paskatino šildymui atsisakyti dujų, o pasikliauti saulės ar grūdų išvalų energija.  

Štai Pakruojyje Atžalyno gimnazija užkonservavo savo dujinę katilinę ir buvo prijungta prie miesto šilumos tinklų, kur šiluma gaunama kūrenant biokurą. 

„Pakruojo šilumos“ vadovo Remigijaus Giedraičio teigimu, Žeimelio gimnazijoje buvo atisakyta iš Latvijos atvestų dujų ir pereita prie biokuro.

Prieš pat prasidedant karui Ukrainoje Pakruojo rajono savivaldybė pardavė 2 mokyklas privatiems asmenims. Vienoje buvusių mokyklų bandoma steigti senelių namus, kitą bus siekiama pritaikyti nevyriausybinių organizacijų kūrybinėms iniciatyvoms.

Pakruojiškiai šilumą mokyklose, kaip ir visame mieste, išgauna kūrendami ir grūdų išvalas. Tai taip pat sumažina energijos kaštus. Rajono vadovai kol kas skeptiškai vertina kitų rajonų patirtį, kūrenti pastatus  tiesiog pašariniais grūdais ar mazutu, bet pritaria kur kas didesniam biokuro ar granulių naudojimui.

Panašiai energetinė krizė sustygavo ir Elektrėnų švietimo įstaigų veiklą. Elektrėnų savivaldybės administracijos direktoriaus Gedimino Ratkevičiaus teigimu, buvo pastatyta  nutolusi saulės elektrinė. Elektros pakanka 32 savivaldybės įstaigoms. Savivaldybei priklausanti viena moderniausių šalyje saulės elektrinių yra 1,1 MW galios ir per metus pagamina apie 1,4 mln. kWh elektros.

Elektrėniškiai dar prieš diegdami saulės jėgainę nedrąsiai prognozavo, kad 0,2 mln. eurų investicija atsipirks per dvejus metus, tačiau matant elektros kainas – investicijos atsipirks kur kas greičiau.

G. Ratkevičiaus teigimu, dabar pagrindinis dėmesys bus skiriamas Elektrėnų baseino rekonstrukcijai. Darbai išskirstyti etapais. Pirmiausia bus atnaujinta baseino technologinė įranga, kiek vėliau kompleksiškai remontuojamas stogas bei diegiama oro vėdinimo ir kondicionavimo sistema ir, aišku, modernizuojamas visas pastatas. Didžiausias dėmesys bus skiriamas viso baseino pastato energetinėms savybėms. Bus tvarkoma ir teritorija aplink baseiną.  Darbai bus pradėti pavasario pabaigoje baigus plaukimo sezoną.

Baseino renovacijai planuojama skirti apie 10 mln. eurų iš Valstybės investicijų programos (VIP), taip pat  savivaldybės ir privataus verslo. 50 metrų Elektrėnų baseinas yra vienintelis Vilniaus apskrityje. Čia vyksta ir moksleivių plaukimo treniruotės, ir įvairaus rango tarptautinės varžybos.

Rekomenduojami video