Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Suniokoti daugiabučių stogai – algų negaunančių statybininkų kerštas?

Apdovanojimą „Auksinė krivūlė“ 2004 metais už daugiabučių renovaciją pelniusi Biržų savivaldybė ką tik pagarsėjo šalyje dar negirdėtu išpuoliu. Vandalizmui prilygstantis įvykis susijęs su renovacija ir jos vykdytojais.

Biržų rajono policijos komisariatas tiria aplinkybes dėl vandalizmo akto. Jis įvykdytas ant renovuojamų namų stogų, kuriuose išdaužytos skylės.

Lyderio paveikslą sugadino nevykęs rangovas ir jo partneriai?

„Panevėžio apskrityje Biržai – nepralenkiami renovacijos lyderiai. Čia jau renovuota arba baigiama atnaujinti daugiau kaip pusė visų daugiabučių“, - tokia informacija platinta apskrities žiniasklaidoje praėjusį rugpjūtį. Tuo metu Biržuose sukosi „vargo“ karuselė su keturis namus renovuojančia bendrove „Statybų kodas“. Dėl rangovo kaltės nepavydėtinoje situacijoje buvo atsidūrę keli daugiabučiai namai, o savivaldybės vadovai kalbėjo apie ketinimą nutraukti sutartį.

Pati bendrovė tikino ieškosianti patikimų subrangovų.

Dėl „Statybų kodo“ problemų stringa Vytauto g. 39 B, Vytauto g. 39 C, Vytauto g. 62 ir Vilniaus g. 8 daugiabučių renovacija. Ta pati su darbais nesusitvarkanti bendrovė įgijusi teisę antrajame etape renovuoti ir Vytauto g. 65 bei Vėjo g. 22 namus“, - praėjusių metų lapkritį rašė „Šiaurės rytai“, kai statybininkų darbo broką „patikrino“ apšiltinimo plokštes nuo Vilniaus gatvės namo nupūtęs vėjas. Renovacijos priežiūros komitetui vadovaujanti Biržų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Irutė Varzienė tuomet tvirtino, kad savo darbą atsakingai turi atlikti UAB „Biržų šilumos tinklai“ projektų vadovas Linas Kulbis. „Jis už tai gauna atlyginimą, todėl privalo stebėti, kas vyksta renovuojamuose objektuose“, – sakė I. Varzienė.

UAB „Statybų kodas“ iš Biržų nepasitraukė, tęsė darbus per rangovus ir subrangovus bei jų atstovus. Apie negrabų, neatsakingą darbą sklido įvairios žinios, žmonės kreipėsi į savivaldybę ir pasakojo, ką tenka iškęsti.

Sklido žinios ir apie atlyginimų esą negaunančius statybininkus, kurių oficialaus darbdavio niekas taip ir negalėjo įvardyti. Savivaldybės įmonė „Biržų šilumos tinklai“ visus pinigus už atliktus darbus yra pervedusi įmonei „Statybų kodas“. Tą patvirtino ir vicemerė I. Varzienė, ir UAB „Biržų šilumos tinklai“ projektų vadovas Linas Kulbis.

„Tie, kurie praleido tokius viešuosius pirkimus, padarė nusikaltimą“, - apie konkursus laiminčią įmonę, kurioje neva tėra „direktorius ir du juristai“, sakė nuo renovacijos pavargusi vieno namo gyventoja.

„Biržų šilumos tinklai“ viešuosius pirkimus atlieka per Centrinę perkančiąją organizaciją (CPO). Kaip pastaroji atrenka konkursus laiminčias įmones, kyla daug klausimų.

Apie tikrą nusikaltimą Biržai išgirdo šeštadienį, kai ėmė skęsti trys renovuojami namai. Visų trijų stogai buvo subadyti ar išdaužyti laužtuvu.

Šių namų renovacijos darbų rangovas – UAB „Statybų kodas“. Atsakingas asmuo, nurodytas skyde prie renovuojamų namų, yra statybų verslą turintis biržietis Dainius Širmelis.

Nors vakar savivaldybėje S. Širmelis prisistatė kaip rangovas, o bendrovę „Statybų kodas“ vadino generaliniu rangovu, biržiečio statusas yra kitoks.

Savivaldybės ir „Biržų šilumos ūkio“ bei už techninę priežiūra atsakingo asmens duomenimis, „Statybų kodas“ yra rangovas, turintis sutartį su subrangovu – vilniške firma „Atriumas“. O šioji pasamdžiusi Biržuose dirbantį D. Širmelį.

Vanduo užliejo elektros skydines, butus

Pirmosios žinios apie tvinstantį namą „Šiaurės rytus“ pasiekė šeštadienį, apie 13 valandą. Skambino žmonės iš Vytauto gatvės 62 namo. Vanduo nuo namo stogo kliokė per visų aukštų laiptines, elektros skydines. Laiptinėse stovėjo kibirai, moterys sėmė vandenį. Žmonės atrodė išsigandę ir įpykę. „Bijome, kad neįvyktų nelaimė. Skambiname atstovui Sauliui Širmeliui, o jis vis atsakinėja tą patį, kad jam esanti išeiginė diena ir jis po stogus tikrai nelaipios. Tada pagąsdinome, kad kviesime korespondentus. Mums šita renovacija – tikra nelaimė. Siaubas ima vien pagalvojus, kad už šitą broką reikės mokėti“, - vieni per kitus pasakojo žmonės. Jie buvo įsitikinę, kad lietus ir tirpstantis sniegas būstus tvindo dėl nekokybiškos stogo dangos.

Pasak gyventojų, stogas jau vasarą renovuotas, o dabar gamta parodžiusi darbų kokybę.

Į Vytauto gatvės 62 namą atvyko ir D. Širmelis. Apžiūrėjęs stogą jis kieme ėmė skambinti telefonu, kartojo žodžius, „policija“, „vandalizmas“.

Pokalbiu susidomėjusiai korespondentei D. Širmelis pasakė, kad namo stogas subadytas laužtuvu.

„Čia tikriausiai kažkas įvykdė kerštą dėl neišmokėtų atlyginimų“, - ištarė D. Širmelis.

Name teko išjungti elektrą, jos tiekimas vėl buvo atnaujintas apie 19 valandą. Tačiau tuo metu Biržuose jau skendo dar du Vytauto gatvės namai, kuriuos renovuoja „Statybų kodas“.

Vytauto gatvės 39C ir 39B numeriais pažymėtuose ir vandens tvindomuose penkiaaukščiuose namuose taip pat buvo išjungta elektra, vanduo tekėjo į elektros skydines, butus. Prie objektų ir ant namų stogų dirbo policijos pareigūnai, kitos specialiosios tarnybos, iškviestos dėl užliejamų butų, kurių šeimininkų nebuvo namie.

Neeilinis išpuolis

„Biržų šilumos tinklų“ projektų vadovas L. Kulbis patvirtino, kad, jo žiniomis, ant kiekvieno namo stogo yra pramušta gal po penkiasdešimt skylių. Anot L. Kulbio, viską tiria policija, savaitgalį buvo atvykęs ir techninis prižiūrėtojas. Techninis prižiūrėtojas Vidmantas Pateckas „Šiaurės rytams“ sakė, kad darbų rangovas - įmonė „Statybų kodas“ - jau seniai tapęs galvos skausmu. Anot pašnekovo, sunku suprasti, kas iš tikro dirba Biržuose, nes „ta piramidė per daug neaiški ir sudėtinga“.

„Aš jau per paskutinį posėdį netvėriau pykčiu dėl to rangovo, tačiau ką gali padaryti, jeigu rajono valdžia jam plekšnoja per petį“, - sakė V. Pateckas, pokalbiui pasisukus apie kažkodėl nenutraukiamą rangos sutartį su problemas keliančia įmone.

Anot pašnekovo, minėtų namų stogų dangos darbai jau buvo baigti ir komisijos pripažinti tinkamais. Prieš Naujuosius metus dangas jau spėjusi išbandyti ir gamta. Todėl teigti, kad vanduo bėga dėl nekokybiškai atliktų darbų, esą būtų tikra nesąmonė. Tai esantis kažkieno „šviežias“ darbas.

„Jeigu tai yra ir kerštas, manau, kad taip pasielgti galėjo tik psichikos ligonis. Juk atkeršijo ne įmonei, o žmonėms. Rangovas juk apsidraudęs ir jam nuostoliai bus atlyginti civilinio kodekso tvarka. Reikia kalbėti, kas visus nuostolius dengs žmonėms. Iš tiesų tai yra neeilinis įvykis, dėl kurio turėtų būti rengiama spaudos konferencija, kurioje dalyvautų savivaldybės, policijos, statybų bendrovių vadovai“, - įsitikinęs techninis darbų prižiūrėtojas V. Pateckas.

Savivaldybės merui vakar iš ryto prisiskambinti nepavyko. Renovacijos priežiūros komitetui vadovaujanti mero pavaduotoja I. Varzienė kvietė skubų susirinkimą situacijai aptarti.

Ar policija įžvelgs nusikaltimą?

Žinių apie išpuolį prieš daugiabučių namų gyventojų valdas policijos suvestinėse pirmadienį dar nebuvo. Policijos komisariato viršininkas Deividas Valtaris informavo, kad pranešimai į suvestines patenka tik apie įvykius, dėl kurių pradėtas ikiteisminis tyrimas. Kol kas, pasak PK viršininko D. Valtario, vyksta aplinkybių vertinimas, laukiama pranešimų apie padarytą žalą. Tuomet ir bus sprendžiamas klausimas dėl ikiteisminio tyrimo.

„Kas žino, kieno tos pėdos ant stogų - namo pirmininko ar nusikaltėlio?“- į gyventojų pastebėjimus, kad policija rado pėdas, skeptiškai reagavo komisariato vadovas.

Stogai suniokoti tik tų namų, prie kurių buvo statybų pastoliai („stelažai“). UAB „Statybų kodas“ renovuoja ir Vilniaus gatvės 8 namą, tačiau ten pastolių prie namo nėra, stogas nepažeistas. Ši aplinkybė leistų manyti, kad nusikaltėlis ant stogo pateko ne iš laiptinės, tad gyventojai galėjo jo ir nepastebėti.

Alfreda Gudienė

Biržų krašto laikraštis Šiaurės rytai

Rekomenduojami video