Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Sučiuptus brakonierius privertė suvalgyti po gyvą žuvį

Brakonierių ir gamtą saugančių visuomenininkų priešprieša pamaryje pasiekė apogėjų. Į dviejų nesutaikomų priešų kovą dėl galimo fizinio smurto ir svetimo turto niokojimo teko įsikišti Klaipėdos rajono policininkams. Tyrimo metu paaiškės, ar, vedami gerų tikslų, aplinkosaugininkai nepažeidė įstatymų ir patys netapo nusikaltėliais.

Šių metų sausį prie Vilhelmo kanalo jau ne pirmą kartą įvykęs gerai žinomų pamario brakonierių ir visuomeninės gamtos apsaugos asociacijos „Lašišos dienoraštis“ narių susitikimas baigėsi policijos pradėtais dviem ikiteisminiais tyrimais.

Jei pasitvirtins įtarimai, baudžiamoji atsakomybė ir teistumas gali grėsti abiem pusėm.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, kurių dėka ši istorija neliks be teisinio įvertinimo, savo verdiktą jau paskelbė.

Išdavė pirkėja

Antrąją šio sausio savaitę Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos (GGAI) pareigūnai surengė reidą Klaipėdos rajone. Stebėta, ar draudžiamu metu ir draudžiamais žvejybos įrankiais negaudomos nėgės.

Įtarimą sukėlęs automobilis sustabdytas Lankupių kaime. Jį vairavusi moteris vežė 23 nėges. Apklausiama ji neslėpė, kur ir iš ko pirko šiais žuvis.

Brakonieriai greitai sulaikyti, rasti ir upėje pastatyti draudžiami žvejybos įrankiai. Juos ištraukus, rastos dar penkios nėgės.

„Nėginės gaudyklės – draudžiamas ne mėgėjų žvejybos įrankis. Su šiuo įrankiu, kaip ir tinklais, sugaunama daug žuvų ir taip padaroma didelė žala žuvų ištekliams“, – patikino Klaipėdos GGAI viršininkas Vitalis Marozas.

Už neteisėtą žvejybą pažeidėjams gresia baudos iki 300 eurų su neleistinų žvejybos įrankių konfiskacija ir teks atlyginti žalą žuvų ištekliams – 420 eurų.

Du iš šios brakonierių trijulės su 44 pagautomis nėgėmis įkliuvo ir sausio 2-ąją. Gamtai padaryta žala įvertinta 660 eurų.

„Primename, kad aplinkosaugininkai turi teisę sustabdyti ir apžiūrėti įtariamų asmenų transporto priemones, kad būtų užkirstas kelias aplinkos apsaugos įstatymų pažeidimams.

Tai pat svarbu nepamiršti, kad sustabdyti asmenys privalo sudaryti visas sąlygas, būtinas aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams aplinkos apsaugos valstybinei kontrolei vykdyti. Kitu atveju – gresia baudos iki 780 eurų”, – sakė Klaipėdos GGAI pareigūnas Mindaugas Salys.

Šiuo metu upinių nėgių žvejyba draudžiama. Šias žuvis bus leidžiama žvejoti nuo balandžio 1 d. iki balandžio 30 d. ir nuo birželio 1 d. iki gruodžio 31 d.

Paragino netylėti

Įkliuvę brakonieriai ne tik parodė, kur sumerkė draudžiamus žvejybos įrankius, bet ir pasakojo apie naktinį susitikimą su, jų teigimu, „Lašišos dienoraščio“ aktyvistais.

Įtarę, kad galėjo būti pažeisti įstatymai ir net padarytas smurtinis nusikaltimas, aplinkosaugininkai jiems patarė kreiptis į teisėsaugininkus.

Sulaukę oficialaus pareiškimo, Klaipėdos rajono policijos komisariato pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymus sveikatos sutrikdymo.

Rekomenduojami video