Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Su šalies vadove susitikusi Meda: Prezidentės kėdė labai patogi

Galima įsivaizduoti, kaip plazda trylikametės širdelė, kai ranką jai spaudžia šalies prezidentė. Tokia laimė nusišypsojo „Šaltinio“ progimnazijos septintokei Medai Pikčiūnaitei – ji pateko tarp aštuonių šalies moksleivių, pirmadienį trumpam tapusių prezidentės patarėjais. Taip paminėta Pasaulinė vaikų diena.  

Jau po vizito pas šalies prezidentę Dalią Grybauskaitę „Tauragės kurjerio“ kalbinta Meda Pikčiūnaitė atviravo, kad ne tik žurnalistams, bet ir jos bendramoksliams buvo smalsu, kaip ji pateko tarp aštuonių šalies mokinių, pirmadienį apsilankiusių Prezidentūroje. Meda buvo vienintelė iš mažesnio miesto, visi kiti projekto dalyviai atvyko iš Vilniaus ir Kauno.

Pasak Tauragės Europe Direct informacijos centro vadovės Isvaldos Aleknienės, vaikų susitikimą su prezidente organizavo UNICEF organizacija. Tokie renginiai vyko ir kitose šalyse.

– Glaudžiai bendradarbiaujame su šia organizacija, todėl, matyt, ir sulaukiau skambučio su pasiūlymu vieną mokinį deleguoti į susitikimą su prezidente. Ir kaip tokia galimybe nepasinaudoti? Paskambinau su pasiūlymu į „Šaltinio“ progimnaziją, – prisiminė I.Aleknienė.

Galimybei deleguoti mokinę, nes organizatorių prašymas buvo siųsti 11–13 metų mergaitę, progimnazija pritarė. Mokyklos vadovai pasitarę pirmiausiai pagalvojo apie aktyvią, įvairiose veiklose dalyvaujančią septintokę Medą.

– O kai tam pritarė ir Medos klasės auklėtoja, supratome, kad mūsų sprendimas teisingas, – sakė progimnazijos direktorė Jūratė Lazdauskienė.

Savaitgalis buvo skirtas pasiruošimui, nes Medai buvo skirta patarėjos vaikų saugumo klausimu postas, ir šia tema mergaitė turėjo pasiruošti pranešimą.

– Labai bijojau, kad kažką pamiršiu pasakyti, kažko iš viso nepasakysiu, – apie susitikimą su prezidente pasidalijo Meda, paminėjusi ir sustiprintą apsaugą patenkant į Prezidentūrą.

Prie apskritojo stalo Prezidentūroje, kuri Medai pasirodė labai graži, prabangi ir daug dekoruota, mokiniai susėdo pagal jiems priskirtus patarėjų postus.

– Kiekvienas pristatėme savo pasirinktą problemą, padiskutavome su prezidente, – dėl tądien apėmusio jaudulio Meda net neprisiminė, kokias problemas pristatė kiti mokiniai. – Kiek prisimenu, kiti vaikai kalbėjo apie emigraciją, Baltarusiją.

Prezidentė svečiams aprodė savo kabinetą, mokiniai apžiūrėjo ten kabančius meno kūrinius ir pasėdėjo prezidentės kėdėje.

– Labai patogi kėdė. Ir iškart visai kitaip pasijauti – lyg kažką jau esi gero nuveikęs, – paklausta, kaip jautėsi prezidentės kėdėje, atsakė Meda.

Medos pasirinkta problema, kurią ji pristatė prezidentei, – šiandienos vaikų priklausomybė nuo mobiliųjų telefonų.

– Telefonuose prasideda kibernetinės patyčios. Siūliau pradėti diskusiją apie tikslingą mobiliųjų telefonų naudojimą mokyklose ir namuose, – trumpai savo išsakytą problemą nusakė Meda.

Prezidentės patarimas šia tema – neskaityti su patyčiomis susijusių žinučių, į jas neatsakinėti, ir, žinoma, jų nerašyti.

Stipriausią įspūdį prezidentės kabinete mergaitei paliko didžiulis Lietuvos herbas – Vytis virš židinio. Prezidentūroje mokiniai apžiūrėjo ir ordinus, kurie teikiami nusipelniusiems piliečiams, kitų šalių prezidentų dovanas. Tauragiškei labiausiai įsiminė Olandijos prezidento dovana mūsų šalies vadovei Daliai Grybauskaitei – tulpių vaza, kurioje kiekviena tulpė merkiama atskirai.

– Man patinka savanoriauti, smagu dalyvauti visur, kur patenku. Patinka piešti, jau baigiau dailės klasę. Daug laiko atima ir mokslai. Labiausiai patinka anglų kalba. Prie širdies ir geografija, matematika, – vardijo puikiai besimokanti Meda.

Paklausta apie savo svajonių šalį, kurią norėtų aplankyti, ilgai nedvejodama Meda paminėjo Balio salą Indonezijoje.

– Mane ji labai žavi. Labai norėčiau aplankyti keturias Balio šventyklas, – svajonę atskleidė mokinė.

Gražių žodžių apie mokinę negailėjo ir projektui pasirengti padėjusi direktorės pavaduotoja Asta Biknerienė:

– Pasitikėjome Meda, nes ji ne tik gerai mokosi, bet yra aktyvi, drąsi, kūrybiška, siūlo idėjas ir padeda jas įgyvendinti.

Raimonda ALYSIENĖ

Rekomenduojami video