Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Su Baltarusija besiribojančių savivaldybių merai teigiamai vertina iniciatyvą skelbti nepaprastąją padėtį

Besiribojančių su Baltarusija savivaldybių merai teigiamai vertina Vyriausybės iniciatyvą skelbti nepaprastąją padėtį pasienio su Baltarusija ruože. Anot Varėnos ir Lazdijų rajonų merų, tai prisidėtų prie situacijos suvaldymo.

„Siūlymą vertinčiau kaip adekvatų sprendimą, siekiant suvaldyti galimai didelio ir sunkiai sulaikomo migrantų proveržio per valstybės sieną grėsmę“, – Eltai sakė Varėnos rajono meras Algis Kašėta.

Nors įvedus nepaprastąją padėtį gyventojams atsirastų tam tikrų ribojimų, visgi, mero teigimu, šiuo metu svarbiau atsižvelgti į efektyviausius būdus, galinčius stabilizuoti migrantų krizę.

„Vienareikšmiškai ribojimai bus, tačiau negalima laukti, kai per sieną pereina šimtai tūkstančių migrantų. Kai reikia rinktis, kas geriau, valstybė turi rinktis sprendimą, kuriuo yra suvaldomi bandymai kirsti masiškai sieną ir išlaikoma tam tikra ramybė ir stabilumas“, – sakė A. Kašėta.

Kaip teigia meras, jei sprendimas bus priimtas, svarbiausia bus komunikuoti su pasienio ruože gyvenančiais asmenimis.

„Meras turi visą komandą, tai šiuo atveju per administracijos vadovus, per seniūnus mes bendraujame, taip pat organizuosime susitikimus su bendruomenėmis, kurias apims nepaprastoji padėtis. Susibūrimai bus draudžiami, bet gyventojams reikės kuo aiškiau paaiškinti, kodėl ir kiek laiko tai truks“, – pridūrė A. Kašėta.

Varėnos merui antrina ir Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė. Pasak jos, nepaprastosios padėties įvedimas užtikrintų pasienyje gyvenančių žmonių saugumą.

„Pozityviai vertinu šiuos ketinimus. Mano manymu, tai užtikrintų galimybes reaguoti greitai, efektyviai, telkti maksimalias pajėgas, kad būtų užtikrinta ne tik sienos apsauga, bet ir gyventojų, gyvenančių pasienyje, saugumas“, – kalbėjo A. Miškinienė.

„Laukiame sprendimų, vykdysime pagal galimybes, esame pasirengę padėti, turime patirties. Iššūkiai, akivaizdu, kad laukia, pradedant nuo komunikavimo, baigiant visomis kitomis problemomis, kurių gali kilti dar daugiau. (...) Bet neabejoju, kad Lazdijų rajono žmonės yra tam pasiruošę ir šis sprendimas ne tiek trikdytų ir trukdytų, kiek užtikrintų pačių gyventojų saugumą“, – pridūrė merė.

ELTA primena, kad Vyriausybė antradienį pritarė Vidaus reikalų ministerijos siūlymui pasienio su Baltarusija ruože mėnesiui įvesti nepaprastąją padėtį. Vyriausybei pritarus, siūlymui dar turės pritarti ir Seimas.

Nepaprastąją padėtį siūloma įvesti pasienio ruože su Baltarusija, 5 kilometrus nuo jo bei neteisėtų migrantų apgyvendinimo objektuose.

Ministerija siūlymą dėl nepaprastosios padėties įvedimo pasienio ruože pateikė, reaguodama į sudėtingą situaciją Lenkijos pasienyje, kai šimtai migrantų bandė šturmuoti valstybės sieną.

Rekomenduojami video