Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Stotelėje sukniubusiam vyrui prireikė ne medicininės, o socialinės pagalbos

Prieš keletą dienų į pagrindinėje Kėdainių miesto gatvėje esančią autobusų stotelę skubėjo ne tik greitosios medicinos pagalbos medikai, bet ir policijos pareigūnai. Autobusų laukimo paviljone sukniubusiam vyrui prireikė ne medicininės, o socialinės pagalbos.

Pranešė pravažiuojantis

Rugsėjo 10 dieną, 16 val. 03 min., Bendrąjį pagalbos centrą pasiekė pranešimas, kad J. Basanavičiaus gatvėje, prie „Giraitės“ turgaus esančioje autobusų stotelėje, netikėtai susmuko vyresnio amžiaus vyras.

Pranešėjas patikrino ir informavo pagalbos centro operatorių, kad vyras kvėpuoja, yra labai išbalęs, guli po suoliuku ir nejuda.

Atvyko skubiai

Į įvykio vietą vos per keletą minučių nuo pranešimo atskubėjo greitosios pagalbos ekipažas. Apžiūrėję vyrą medikai konstatavo, kad jis yra girtas.

Su praeivių pagalba jis buvo įkeltas į greitosios automobilį, kur buvo atlikta nuodugnesnė vyro apžiūra, patikrinta jo sveikata.

Čia ir paaiškėjo, kad vyrui labiau reikia ne medicininės, o socialinės pagalbos. Į įvykio vietą buvo iškviesti policijos pareigūnai. Jie atvykę vyrą išsivežė.

Negalima palikti

Šiuo reportažu norime priminti kėdainiečiams, kaip svarbu padėti sukniubusiam ar sąmonę praradusiam, ar dar blogiau – nekvėpuojančiam žmogui. Svarbiausia – nebūti abejingiems.

Nerijus Mikelionis, Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacijos pirmininkas, BNS teigė, jog būtina daugiau dėmesio skirti visuomenės švietimui.

„Mes, medikai, turime naujausią įrangą, esame pasiruošę sunkioms situacijos, bet su visuomenės pagalba mūsų darbo rezultatai būtų žymiai geresni“, – sakė N.Mikelionis.

Kaip padėti?

Pasak mediko, jei žmogus yra be sąmonės ir guli ant nugaros, ant balso plyšio gali užkristi liežuvio šaknis, dėl ko sutrinka kvėpavimas. Tokiu atveju žmogų reikėtų atsargiai paversti ant šono.

Bet, jei nežinome, ar nesužalota stuburo kaklinė dalis, kad nepakenktume, paversti ant šono, prilaikant galvą, reikia keliese.

Pavertus ant šono, liežuvio šaknis atkris ir žmogus pradės kvėpuoti. Jei žmogus nekvėpuoja ir nėra pulso, reikia pradėti gaivinti.

Galima atlikti tik krūtinės ląstos paspaudimus, kad kraujas patektų į gyvybiškai svarbius organus – kraujas dar prisotintas deguonies, todėl jo organizmui netrūks.

Ištikus nelaimei, žinoma, svarbu paprašyti aplinkinių pagalbos ir iškviesti greitąją pagalbą, kurią, esant galimybei, reikia pasitikti, kad nebūtų gaištamas laikas.

Rekomenduojami video