Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Stiprins kaimiškų teritorijų saugumą

Lietuvos policija pranešė, kad stiprins kaimiškų vietovių gyventojų saugumą. Pareigūnai nustatytu metu vyks į kaimus ir susitikinės su gyventojais, lankys įvairias įstaigas, žmonių susibūrimų vietas. Susitikimai su gyventojais organizuojami siekiant išsiaiškinti juos kamuojančias problemas. Tokiam Lietuvos policijos žingsniui Kėdainių kaimiškųjų seniūnijų seniūnai pritaria, mat kaimo žmonės iš tiesų pasigenda pareigūno, kuriam galėtų išpasakoti savo bėdas, su kuriuo galėtų pasitarti.

Patvirtino planą

Lietuvos policija patvirtino policijos veiksmų, stiprinant kaimiškų vietovių gyventojų saugumą, planą.

Plane aptarta kaimo vietovių saugumo problematika ir galimi veiklos pokyčiai. Visuose kaimiškuose rajonuose susitikę su seniūnais ir su kitais suinteresuotais asmenimis, pareigūnai aptars ir priims sprendimą dėl seniūnijoje taikytino gyventojų aptarnavimo modelio.

Kiekvienoje seniūnijoje galima bus pasirinkti vieną iš dviejų modelių.

Du modeliai

Pirmasis galimas modelis – kai pareigūnai iš anksto nustatytu ir paskelbtu laiku bus seniūnijos patalpose ir aptarnaus atvykstančius žmones.

Antrasis – aktyvus gyventojų aptarnavimo modelis, kai pareigūnai iš anksto nustatytu ir paskelbtu laiku dirba ne seniūnijos patalpose, o seniūnijos centre (miestelyje ar kaime), kur užtikrina viešąją tvarką, lanko nepilnamečių susibūrimo vietas, švietimo ir ugdymo įstaigas, prekybos vietas, tikrina šalia besibūriuojančius nuolatinius klientus, galimas nelegalios prekybos vietas, kitus rizikos židinius, užsiima prevencine veikla, pagal galimybes, užtikrina eismo saugumą.

Tačiau jei į seniūniją atvyksta žmogus, kuris pageidauja gyvai susitikti su pareigūnu, susisiekus su pareigūnu jis atvyksta pasikalbėti.

Seniūnai pritaria

Tokiam Lietuvos policijos žingsniui Kėdainių kaimiškųjų seniūnijų seniūnai pritaria, mat kaimo žmonės iš tiesų pasigenda pareigūno, kuriam galėtų išpasakoti savo bėdas, su kuriuo galėtų pasitarti.

„Man priimtinesnis antras variantas, kad pareigūnas važinėtų po teritoriją, bet ar duos norimą rezultatą, kad atvykimo grafikas bus skelbiamas viešai, neaišku, nes tomis dienomis seniūnijoje tikrai bus ramu, nes vietiniai žinos, kad yra patruliuojama.

Tačiau šią idėją vertinu teigiamai, o kokia iš to bus apčiuopiama nauda, parodys laikas“, – sako Krakių seniūnas Ernestas Barčas.

Padeda kameros

Seniūnai sako, kad kaimiškąsias teritorijas labai padeda apsaugoti įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Ten, kur kameros – piktavalių nebūna.

„Savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius Krakių seniūnijai paskolino mobiliąją vaizdo stebėjimo kamerą. Kol kas ją pasirinktinai naudosime miestelio ir Pašušvio parko stebėjimui. Seniūnijai įsigijus savo kameras, stebėsime ir kitas seniūnijos viešąsias erdves“, – dėsto Krakių seniūnas.

Suvaldė situaciją

Pelėdnagių seniūnas Edvinas Pgirskas sako, kad kaime kriminogeninę situaciją pavyko suvaldyti ir šiuo metu didelių bėdų kaimuose nėra.

„Pasitaiko smurto artimoje aplinkoje. Bet su tuo dirba ir policija, ir socialiniai darbuotojai, ir seniūnija. Jei mūsų seniūnijoje anksčiau būdavo ir išpuolių, ir muštynių, ir kitų nusikaltimų, tai šiandien galiu pasakyti, kad jaučiamas labai didelis tokių veikų sumažėjimas.

Kaime įsirengėme nemažai vaizdo stebėjimo kamerų, atidarėme jaunimui užimtumo erdvę, dirbame su gyventojais.

Žinoma, policijos dėmesys kaimui yra sveikintinas. Kuo daugiau tvarkos – tuo geriau. Turime dirbti kartu su policija“, – pažymėjo E. Pagirkas.

Kokybiška paslauga

Policijos departamentas pabrėžia, kad svarbiausia, jog gyventojai turėtų galimybę paprastai ir betarpiškai susisiekti su teritoriją prižiūrinčiais policijos pareigūnais ir gauti kokybišką paslaugą.

Labai svarbu turėti grįžtamąjį ryšį iš gyventojų, sudaryti sąlygas gyventojams teikti informaciją, tinkamai į ją reaguoti, pranešti gyventojams apie teritorijoje vykdomas operacijas ir pasidalinti jų rezultatais.

 

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Rekomenduojami video