Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Specialistai tikrino, ar gyventojai iškėlė vėliavas

Kovo 11-ąją Viešosios tvarkos skyriaus specialistai mieste bei kai kuriose rajono seniūnijose tikrino, kaip gyventojai laikosi Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos iškėlimo tvarkos reikalavimų.

Myli Lietuvą

Visą dieną Kėdainių mieste ir rajone plušo Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Vytautas Andrulis ir vyr. specialistė Žydrė Krivičienė. Patikrinimo metu nustatyta, kad gyventojai tikrai myli Lietuvą ir dauguma jų prie savo namų kelia vėliavas. Bet buvo ir tokių, kurie vėliavų neišsikėlė.

„Pažeidėjų tikrai nustatėme nemažai. Duomenis šiuo metu dar tiksliname, todėl tikslių skaičių dar įvardinti negaliu. Tikrinsime informaciją registruose, nes būna įvairių niuansų. Visą dieną dirbome tiek Kėdainių mieste, tiek rajone.

Statistiškai galiu pasakyti, kad vėliavos neiškelia apie 30 procentų gyventojų. Ir kiekviename kaime, kiekviename miestelyje situacija yra skirtinga. Pavyzdžiui, šiemet Dotnuvoje kas trečias namas buvo be vėliavos, o nuvykus į Akademiją pamatėme visiškai kitą vaizdą – ten beveik visi žmonės iškėlė vėliavas“, – kalbėjo V. Andrulis.

Įvairūs pasiteisinimai

Savivaldybės specialistai kasmet iš gyventojų išgirsta įvairiausių pasiaiškinimų. Vieni teisinasi, kad negavo nusipirkti prieš šventes (nors vėliavos turi būti keliamos nuo 1991 metų), kiti – kad pamiršo ar nenori gadinti naujai renovuoto namo fasado. Būna ir tokių, kurie skundžiasi sunkia materialine padėtimi.

Savivaldybės specialistai taip pat fiksavo pažeidimus, ir asmenys, neišsikėlę vėliavų, bus kviečiami į savivaldybės administraciją išsiaiškinti pažeidimo priežasčių. Jiems bus taikomos administracinio poveikio priemonės.

„Pirmą kartą žmogui neiškėlus vėliavos piniginės baudos netaikome. Jei žmogus geranoriškas, pripažįsta savo kaltę, gailisi, pasako priežastis, dėl kurių negalėjo iškelti vėliavos, tuomet mes skiriame įspėjimą. Jai antrą kartą tas pats asmuo neiškeltų vėliavos – jam būtų skiriama piniginė bauda“, – pažymėjo V. Andrulis primindamas, kad administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo dvylikos iki šešiolikos eurų ir valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo šešiolikos iki trisdešimt eurų.

Kada reikia kelti?

Lietuvos valstybinė vėliava prie visų gyvenamųjų namų privalo būti iškelta tris kartus per metus, valstybės švenčių dienomis: Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Kovo 11-ąją – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną ir Liepos 6-ąją – Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną. Tai reglamentuoja Vyriausybės nutarimas ir Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos įstatymas.

Vėliava turi būti iškeliama 7 valandą ir nuleidžiama 22 valandą. Ji gali būti keliama prie pastato (ant stiebo, įrengto priešais pastato fasadą), virš ar ant pastato. Vėliavomis ant daugiabučių namų turi pasirūpinti namo administratoriai.

Minėtomis dienomis vėliava turi būti keliama ir prie įstaigų, įmonių ar organizacijų, nesvarbu, kokia jų nuosavybės forma. Kitomis dienomis išsikelti vėliavą taip pat galima, bet tik tokiu būdu, kad nebūtų parodyta nepagarba vėliavai.

 

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Rekomenduojami video