Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Solidūs priedai – dar dviem mero patikėtiniams

Iki savivaldos rinkimų liekant vos pusmečiui, meras skuba įsiteikti likusiems savo politinės komandos nariams – prieš išeidamas atostogų net 40 proc. priedus prie atlyginimų skyrė savo patarėjui Artūrui Fetingiui ir padėjėjai Rasai Liorančienei. Oficialiai teigiama, kad šiems darbuotojams skirta papildomų darbų – A.Fetingis būsiąs atsakingas už tvarumo programas, o R.Liorančienei skirta užduotis ieškoti dezinformacijos žiniasklaidoje ir „susidraugauti“ su žurnalistais. Kodėl šis darbas nepriklausė spaudos atstovei anksčiau, neaišku.   

Apie priedus viešai neskelbta

Kad savo patarėjui Artūrui Fetingiui ir padėjėjai Rasai Liorančienei meras Sigitas Mičiulis skyrė 40 proc. dydžio priedus prie atlyginimų, viešai neskelbta. Žurnalistus ši informacija pasiekė neoficialiais šaltiniais.

Savivaldybės interneto svetainėje skelbiama, kad pirmąjį šių metų ketvirtį vidutinis mero patarėjo atlyginimas iki mokesčių buvo 1072 Eur. Mero padėjėjos, einančios spaudos atstovės pareigas, atlyginimo dydis pirmąjį šių metų ketvirtį viešai neskelbiamas. Įstatymas tai daryti leidžia, kai įstaigoje konkrečias pareigas eina vienintelis darbuotojas ir lengvai galima nustatyti jo tapatybę. Tačiau 2017 metais šia teise R.Liorančienė nepasinaudojo. Tuomet skelbta, kad jos atlyginimo dydis – 574 Eur neatskaičiavus mokesčių. Tai mažiausias atlyginimas mero politinėje komandoje.

Priedas – nepraėjus nė metams

Į mero patarėjo pareigas A.Fetingis paskirtas pernai gruodį. 25-erių metų A.Fetingis pakeitė motinystės atostogų išėjusią mero patarėją Šarūnę Stasytienę. A.Fetingis Vytauto Didžiojo universitete yra įgijęs politikos mokslų bakalauro laipsnį.

R.Liorančienė mero padėjėja, atsakinga už bendravimą su žiniasklaida ir savivaldybės veiklos viešinimą, dirbti pradėjo 2017 m. vasarį. Tuomet ji pakeitė pareigas palikusią atstovę spaudai Vytautę Čėsnaitę. Įdarbinus R.Liorančienę, netruko pasklisti abejonių, ar ji tinkama eiti spaudos atstovės pareigas, nes nėra įgijusi universitetinio išsilavinimo, o jos mokslai nei su viešinimu, nei su žurnalistika, nei su filologija nesusiję. R.Liorančienės išsilavinimas – koleginis, profesija – apželdintoja. Tačiau ji yra dirbusi savo vyro, savivaldybės tarybos nario Vilmanto Liorančo, vadovaujamoje vietos kabelinėje televizijoje.

Kokius darbus dirbs, neprisiminė

Šiuo metu už nusipelniusių Tauragės kraštiečių šimtuko rinkimus atsakingas A.Fetingis atostogauja. Beje, su šiuo darbu jam nelabai sekasi. Nors savivaldybė planavo kraštiečių šimtuką paskelbti dar liepos 6-ąją, Valstybės dieną, to padaryti nepavyko. Balsavimas pavasarį buvo sustabdytas pastebėjus daugybę klaidų kandidatų anketose, vėliau atnaujintas, tačiau balsuojama vangiai.

Paklaustas, ar pats prašė mero pakelti jam atlyginimą, ar tai buvo S.Mičiulio sprendimas, A.Fetingis patikino, kad tai buvęs rajono vadovo sprendimas. Priedas prie atlyginimo A.Fetingiui skiriamas pirmą kartą. Paklaustas, už ką priedas jam skirtas – galbūt dirbs papildomų darbų, atsakė:

– Dar net negavau aš to priedo. Žinokit, aš dabar atostogauju, esu išvažiavęs, nenoriu dabar apie darbą kalbėti. Yra papildomų darbų skirta, bet dabar nepasakysiu, neturiu kompo su savimi, – kalbėjo mero patarėjas.

Susisiekti su R.Liorančiene redakcijai nepavyko. Visą savaitę jos tarnybinis telefonas buvo išjungtas, ji neatsiliepė ir asmeniniu telefono numeriu – operatorius informuoja, kad skambučiai į R.Liorančienės numerį yra blokuojami. Kodėl spaudos atstovė neatsiliepia, galbūt išėjo atostogų, žiniasklaida neinformuota.

Papildomas darbas: palaikyti gerus ryšius su žiniasklaida

Meras S.Mičiulis kalbėtis su žurnaliste neturėjo laiko, paprašė klausimų raštu. Po keleto dienų gavome atsakymus į klausimus, kodėl A.Fetingiui ir R.Liorančienei skirti didžiuliai priedai prie atlyginimų:

„Patarėjui Artūrui Fetingiui paskirtos papildomos funkcijos: inicijuoti ir dalyvauti rengiant projektus, susijusius su tvarumo programų ir iniciatyvų įgyvendinimu, tarpininkauti Merui bendraujant su savivaldybės teritorijoje veikiančiomis įmonėmis ir asociacijomis.

Padėjėjai Rasai Liorančienei paskirtos papildomos funkcijos: skatinti gyventojus dalyvauti sprendžiant savivaldos problemas ir priimant svarbius rajono visuomenei sprendimus, formuoti teigiamą Tauragės rajono savivaldybės įvaizdį, užmegzti ir palaikyti gerus ryšius su žiniasklaida, fiksuoti netikslumus apie Tauragės rajono savivaldybės veiklą, priimtus dokumentus, dezinformaciją žiniasklaidoje, konsultuoti savivaldybės vadovus ir administracijos struktūrinius padalinius dėl savivaldybės veiklos pristatymo spaudoje, per radiją ir televiziją, kitais viešųjų ryšių klausimais.

Apie kitų politinio pasitikėjimo tarnautojų atlyginimus ir priedus visa informacija žiniasklaidoje jau buvo paviešinta. Jokių pakeitimų nėra. Visa informacija apie valstybės tarnautojų atlyginimus skelbiama viešai puslapyje www.taurage.lt“.

Meras atsiuntė prašymą jo atsakymo netaisyti ir netrumpinti.

Kitiems skyrė pavasarį

Dar dviem politinės komandos nariams atlyginimai augo pavasarį. Kovo 14-ąją meras S.Mičiulis pasirašė potvarkį „Dėl Tauragės rajono savivaldybės politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigybių sąrašo patvirtinimo“. Šiuo potvarkiu netekusiu galios pripažintas 2015 m. gruodžio 29 d. potvarkis ir dviem politinio pasitikėjimo tarnautojams – mero patarėjui Dovydui Kaminskui bei tarybos sekretorei Sonatai Jurgilienei padidintos kategorijos. Neoficialiais duomenimis, šiems tarnautojams atlyginimai vidutiniškai padidėjo po 100 Eur.

Ramunė RAMANAUSKIENĖ

Rekomenduojami video